Isi Kandungan
ToggleBuat sendiri je la Susu Pisang.Yang pastinya lebih sedap, berkhasiat guna pisang sebenar.Minum segelas pun, dah kenyang sangat.Tak payah nak pergi Korea cari susu pisang yang famous kat sana tu. Nak beli pun mahal! padahal boleh je buat sendiri. Senang dan lebih jimat!
Yang bestnya minum masa breakfast, boleh kenyangnya sampai ke petang.Paling penting, fuh serius sedap, tak rasa muak langsung!Ikut resipi ini.
Bahan-Bahan:
2 biji pisang (saiz besar)
*2 sudu besar gula perang/ madu (*guna gula perang sebab madu kebetulan dah habis) Tak letak pun boleh.
2 gelas Susu segar
Badam rangup (nak senang beli je dah siap kemudian cincang)
*Esen pisang (optional) sebab memang dah ada kat rumah ni..sayang tak guna. Kalau tak letak pun boleh.
Cara Membuat:
1. Cincang badam rangup dan masukkan dalam blender.
2. Masukkan susu segar dan semua bahan-bahan lain, kisar sampai halus.
Siap! Sedia untuk diminum.
Info Ekstra!
- Badam tak hancur sangat pun takpa. Ikut citarasa. Badam tu yang buat susu rasa lebih berlemak.
- Lagi sedap simpan peti sejuk kejap, minum sejuk-sejuk.
Selamat Mencuba!
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Buat Sendiri Kuah Sup, Sos Hitam Yong Taufu, Puas Hati Makan!
Isi Kandungan
ToggleBiasanya Yong Taufu dijual di pasar-pasar malam. Jika beli boleh tahan juga harganya, berpuluh ringgit boleh ‘terbang’. Sebenarnya lebih jimat, puas hati makan dan terjamin bersih jika mak-mak buat sendiri Yong taufu di rumah. Boleh pilih nak kuah sup atau sos hitam.
Boleh ikut resipi kuah sup dan sos hitam daripada Puan Nor Husma Husin ini sebagai panduan.
“Ada penggemar yong taufu? Setiap kali teringin nak makan, saya akan masak sendiri. Ahli keluarga saya ramai, kalau beli di luar tak puas makan, kos pun tinggi.”
“Saya nak kongsikan resepi sos (sos hitam) dan kuah sup (hidangan yong taufu dengan kuah sup terkenal di sebelah Johor). Saya mention begini sebab ramai kenalan saya dari negeri lain agak pelik bila tahu yong taufu dimakan dengan sup.”
“Saya kongsikan bahan penyediaan yang sangat jimat dan berpatutan. Anggaran harga bahan memasak hanya RM50 saja (termasuk bahan isian yong taufu ya).”
BAHAN A – SOS HITAM
6 sudu makan taucu
4 sudu makan tepung jagung.
1 cawan kicap cair (kicap lemak manis)
8 sudu sos tiram
8 sudu gula pasir
6 cawan air (3 cawan untuk dikisar sekali, 3 cawan masukkan ke periuk untuk dikacau bersama selepas bahan-bahan tadi dikisar)
2 ketul kiub ikan bilis
Garam secukup rasa
**Jika nak rasa pedas, tambahkan 3-4 sudu cili kering kisar ya. Cara Membuat:
1.Kisar semua bahan di atas. Kemudian masak kesemua bahan kisar tadi sehingga sebati.
2.Kuah perlulah sentiasa dikacau bagi mengelakkan kuah menjadi berketul-ketul.
3.Jika terlalu pekat, tambahkan sedikit air panas hingga menampakkan ‘texture’ kuah menjadi sempurna.
Kalau sos hitam ni tak habis makan, boleh disejuk bekukan ya.
BAHAN B – KUAH SUP
3 ulas bawang putih – dititik
3 hiris halia
2 ketul kiub pati ikan bilis
Garam secukupnya
Sedikit gula (terpulang pada citarasa masing-masing)
Daun bawang
Bawang goreng
Air masak (anggaran 1 jug setengah)
Cara Membuat:
1.Tumis bawang putih dan halia dengan sedikit minyak panas.
2.Kemudian masukkan air masak diikuti kiub pati ikan bilis.
3.Tambahan sedikit garam hingga cukup rasa. Masak hingga mendidih.
Kuah sup ini juga sesuai dijadikan air rebusan bahan isian yong taufu.
Silakan kongsi resipi, saya izinkan.
Selamat mencuba.
Baca lagi Disini:
Cara Buat ‘Fish Cake’ Sendiri, Terjamin Bersih, Suci & Halal, Rasa Kenyal Seperti Beli Di Kedai
MW:Jadi buat mak-mak yang suka makan Yong Taufu, boleh buat sendiri kuah nya di rumah. Lebih menjimatkan dan puas hati makan dengan anak-anak berbanding beli di luar.
Sumber: Nor Husma Husin
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Menu Dessert Wajib Cuba Cuti Hujung Minggu Ni
Jumaat kali ni, MW kongsi empat menu pemanis mulut popular dikalangan masyarakat Melayu. Memang kaedah penghasilannya agak rumit, tetapi jika tak di buat, mana nak tahu hasilnya bagaimana kan? Mana tau kekerapan buat juadah tradisi ini, boleh menjadi sumber pendapatan tambahan anda dan keluarga. Jom cuba…bahan-bahannya tak sukar nak cari.
PUDING RAJA
Bahan-bahan:
Pisang lemak manis masak ranum.
Minyak yang banyak untuk mengoreng.
Sedikit minyak sapi campur dalam minyak.
Bahan-bahan Jalamas:
Kuning telur
Gula
Air
Daun pandan
Bahan-bahan Sos:
2 tin susu cair .
4 biji kuning telur.
Gula secukupya.
Air secukupnya.
Esen vanilla secukupnya.
Daun pandan.
Cara Membuat:
1.Goreng pisang hingga masak (susun dalam mangkuk hiasan)
2.Jalamas
3.Didihkan air gula dan pandan hingga air gula menjadi pekat.
4.Letak kuning telur dalam acuan roti jala dan ayak dalam air gula tadi. Angkat dan toskan
Cara Membuat Sos:
Masukan susu cair dn semua bhn sos dlm periuk dn masak atas api perlahan.
Sejukkan.
Hiaskan dengan ceri, prune dan gajus
CUSTARD COCKTAIL
Bahan-bahan
1 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung custard
6 cawan ais
Setengah cawan susu pekat manis
3/4 cawan gula
1 sudu kecil esen rose
Cara Membuat:
1.Kacau semua bahan di atas api yang perlahan.
2.Kacau sehingga masak. (sekiranya keras boleh di tambah air)
3.Bila sudah tutup api masuk esen rose
Bahan-bahan Kuah:
2 tin susu cair
1 tin air
Gula secukup rasa
2 biji kuning telur
1 helai daun pandan
Cara Membuat Kuah:
1.Satukan semua bahan tersebut.
2.Masak di atas api yg perlahan.
BUBUR BIJI NANGKA
Bahan-bahan:
Tepung pulut
Air dan secubit garam
Pewarna kuning hijau merah
Santan pekat
Gula secukupnya.
1/2 inci halia potong nipis.
Sedikit halba
Secubit garam
Cara Membuat:
1.Adun tepung pulut campur secubit garam dan air hingga menjadi doh.
2.Bahagikan tiga bahagian dan warnakan.
3.Bentukkan bujur dan rebus dalam air panas seketika dan toskan.
4.Masak santan pekat dengan gula serta secubit garam.
5.Masukan halia dan halba.
6.Bila santan sudah mendidih masukan semua biji-biji nangka tadi. Kemudian masak sehingga sebati.
BADAK BERENDAM
Bahan-bahan:
Tepung pulut
Air
Gula kabung
Secubit garam
Santan pekat
Cara Membuat:
1.Adun tepung pulut garam dsn air hingga menjadi doh.
2.Bulat-bulatkan dan letak ketulan gula kabung ked alam bulatan tepung dan tutup rapi.
Bahan-bahan Santan Pekat:
Santan pekat letak sedikit tepung pulut dan secubit garam bancuh sebati.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Coklat Peanut Butter Marble Bar 3 Bahan, Tak Perlu Bakar Tak Payah Kukus, 2 Jam Dalam Peti Sejuk Dah Boleh Makan
Isi Kandungan
ToggleSenangnya nak buat Coklat Peanut Butter Marble Bar yang dikongsikan oleh Cik CA ni. Hanya menggunakan 3 bahan utama iaitu biskut marie, dark coklat dan mentega je. Paling best, mak-mak tak perlu nak guna oven dan tak payah guna periuk kukus pun. Simpan dalam peti sejuk 2 jam dah boleh dimakan.Senang dan mudah sangat! Cuti hujung minggu ni, boleh lah buat untuk anak-anak nanti.
Berikut perkongsian resipi oleh Cik Ca, yang mak-mak boleh cuba;
“Tak perlu bakar tak perlu kukus coklat peanut butter marble bar ni.Lorek-lorek simpan dalam peti 2 jam dah boleh makan.Budak-budak suka ni.Comel je tengok.Resepi disediakan. Tak manis sebab guna dark coklat.Pilih yang kandungan koko tinggi.Kalau guna milk coklat,memang manis.”
Bahan-Bahan:
200 gram biskut marie cerah ( CA guna biskut jenis digestive dia mudah hancur)
120 gram peanut butter
70 gram unsalted pure butter ( kalau nak guna buttercup pun boleh terpulang )
Cara Membuat:
1.Hancurkan biskut ikutlah nak pakai pengisar atau manual.Lepas tu masukkan butter dengan peanut butter.Kisar bagi sebati.
2.Masukkan dalam bekas yang dah dilapik dengan baking paper.CA guna loyang 6 inci petak.Tekan tekan bagi padat dan ketepikan.
3.Double boil 200 gram dark coklat.Ratakan dalam bekas.Double boil 60 gram peanut butter dan letak atas permukaan coklat tadi.Lorekkan ikut suka.
2 jam dalam peti,keluarkan dan biarkan 10 minit suhu bilik dah boleh potong dah.Best.
CA guna dark coklat sebab suka rasa coklat.Boleh guna milk choclate dan sebagainya.Tak menyesal cuba.Memang sedap.
Selamat mencuba, boleh lah mak-mak buatkan untuk anak-anak hujung minggu ni.Mesti mereka suka!
Sumber: Cik CA
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI