Asyik Buat Tak Jadi. Inilah Cara Paling Mudah Buat CREAMPUFF GEBU

Share

Sekali tengok, macam susah betul nak buat creampuff nie. Jawabnya, kalau teringin nak makan mesti beli kat kedai atau order dengan kawan-kawan. Nasib hari tu, tak kena dengan selera kita, krim pula terlebih atau tak seperti selera yang kita nak. Mesti frust.

Kalau yang rajin tu, buat saja kat rumah. Tapi buat sendiri, kena dengan resipi memang menjadi dan mana tahu lebih sedap daripada beli kat kedai. Walau bagaimanapun, ada juga yang mencuba dua tiga kali tapi tetap tidak menjadi.

Kali ini, Azlina Ina berkongsi cara untuk membuat creampuff 1gebu. Cara yang diajarnya pun cukup senang dan mudah. Mak-mak amatur pun boleh buat.

“Ini resipi yang saya ajar paling mudah. Sambil pejam mata pun boleh buat sebab senang sangat nak membuatnya.

Bahan dan cara membuatnya disertakan bersama gambar.

Panaskan 1 1/2 cawan air masak atau lebih kurang dalam 375ml
1sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam halus
100 gram mentega

Biarkan seketika sehingga mentega cair.

Kemudian, perlahankan api dan masukkan tepung yang sudah diayak.
Bahan: 1 1/4 cawan tepung gandum (140 gram)
2 sudu kecil baking powder @ 1 sudu kecildouble action powder

Kacau rata tepung tadi dengan api perlahan. Apabila tepung menjadi pekat, tutup api dan teruskan kacau.

Kacau sehingga adunan tidak melekat pada kuali.

Selepas itu, masukkan esen vanila dan 3 biji telur. Kacau menggunakan senduk sahaja. Masukkan satu persatu telur dan kacau.

Adunan dah jadi cantik seperti ini.

Masukkan mata nozel yang berukuran 1-2m. kalau tidak ada, boleh gunakan nozel semperit. Sebaiknya gunakan plastik piping beg yang tebal.

Sebelum tekan paip adunan, sapu mentega pada loyang dan bentuklah jenis yang anda suka.
Petuanya: Boleh spray air ke atas puff supaya tidak kering semasa sejuk dan bertambah gebu.

Bakar dalam oven pada suhu 170 darjah selsius selama 30-35 minit. Biarkan ia betul-betul kekuningan dan garing. Pastikan betul-betul masak. Tanda sudah masak bila adunan itu menjadi perang dan bahagian bawah puff agak gelap sedikit.

Biarkan seketika dan gunting bahagian tepi supaya ada rongga untuk masukkan inti.

Bahan: cream
250g cream cheese
5 sudu besar susu pekat
2 cawan whipping cream non dairy mix.

Campurkan semua bahan di atas dan masukkan isinya ke dalam puff.
Boleh juga campurkan dengan instant kastard.

Selamat mencuba.

MW: Siapa penggemar creampuff boleh la buat kat rumah ye. Senang sangat nak buat. Ikut resipi ini satu persatu..mesti jadi.

Sumber: Azlina Ina Fans

Published by
Nora