Sekali tengok, macam susah betul nak buat creampuff nie. Jawabnya, kalau teringin nak makan mesti beli kat kedai atau order dengan kawan-kawan. Nasib hari tu, tak kena dengan selera kita, krim pula terlebih atau tak seperti selera yang kita nak. Mesti frust.
Kalau yang rajin tu, buat saja kat rumah. Tapi buat sendiri, kena dengan resipi memang menjadi dan mana tahu lebih sedap daripada beli kat kedai. Walau bagaimanapun, ada juga yang mencuba dua tiga kali tapi tetap tidak menjadi.
Kali ini, Azlina Ina berkongsi cara untuk membuat creampuff 1gebu. Cara yang diajarnya pun cukup senang dan mudah. Mak-mak amatur pun boleh buat.
“Ini resipi yang saya ajar paling mudah. Sambil pejam mata pun boleh buat sebab senang sangat nak membuatnya.
Bahan dan cara membuatnya disertakan bersama gambar.
Panaskan 1 1/2 cawan air masak atau lebih kurang dalam 375ml
1sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam halus
100 gram mentega
Biarkan seketika sehingga mentega cair.
Ads
Kemudian, perlahankan api dan masukkan tepung yang sudah diayak.
Bahan: 1 1/4 cawan tepung gandum (140 gram)
2 sudu kecil baking powder @ 1 sudu kecildouble action powder
Kacau rata tepung tadi dengan api perlahan. Apabila tepung menjadi pekat, tutup api dan teruskan kacau.
Kacau sehingga adunan tidak melekat pada kuali.
Selepas itu, masukkan esen vanila dan 3 biji telur. Kacau menggunakan senduk sahaja. Masukkan satu persatu telur dan kacau.
Ads
Adunan dah jadi cantik seperti ini.
Masukkan mata nozel yang berukuran 1-2m. kalau tidak ada, boleh gunakan nozel semperit. Sebaiknya gunakan plastik piping beg yang tebal.
Sebelum tekan paip adunan, sapu mentega pada loyang dan bentuklah jenis yang anda suka. Petuanya: Boleh spray air ke atas puff supaya tidak kering semasa sejuk dan bertambah gebu.
Bakar dalam oven pada suhu 170 darjah selsius selama 30-35 minit. Biarkan ia betul-betul kekuningan dan garing. Pastikan betul-betul masak. Tanda sudah masak bila adunan itu menjadi perang dan bahagian bawah puff agak gelap sedikit.
Ads
Biarkan seketika dan gunting bahagian tepi supaya ada rongga untuk masukkan inti.
Bahan: cream
250g cream cheese
5 sudu besar susu pekat
2 cawan whipping cream non dairy mix.
Campurkan semua bahan di atas dan masukkan isinya ke dalam puff.
Boleh juga campurkan dengan instant kastard.
Selamat mencuba.
MW: Siapa penggemar creampuff boleh la buat kat rumah ye. Senang sangat nak buat. Ikut resipi ini satu persatu..mesti jadi.
Bila seharian duduk rumah, buntu juga dibuatnya. Anak-anak pula jenis kejap-kejap nak minta makanan. Mak-mak boleh buat resipi biskut mudah ni. Main campak-campak je, campur je semua bahan-bahan dan kacau guna senduk. Senang sangat.
“Biskut kuarantin namanye. Duduk umah tak tak de buat apa..tengok cite Korea dari pagi ke petang pun bosan jugak.Resepi campak-campak cikdu jula hahaha.”
Bahan-Bahan:
1 ¹/² cawan tepung gandum
¹/² sudu kecil soda bikabonat
¹/² buku buttercup
Secubit garam
1 biji telur
1 cawan Choc chip
Esen vanila
1 cawan gula perang
Sesekali cubalah resipi Lala Buttermilk Cheese ini. Mudah saja nak membuatnya. Malah, nak dapatkan bekalan lala pun mudah sebenarnya.
Boleh cari yang frozen di pasaraya. Berbanding kerang, lala ini boleh dibuat bila-bila masa yang anda mahukan.
Dapur Mak Rerama, Umie Watie berkongsi resepi mudah sedia ini. Kongsinya, “petang ni kita minum petang macam omputih sat. Lala Buttermilk Cheese namanya. Meratah saja pun sedap oi. Makan dengan roti boleh. Makan dengan spageti pun boleh tau.
Jom kita buat.
Bahan-bahan dan cara ada di setiap gambar. Selamat mencuba.
Cara Buat Lala Buttermilk Cheese
Sedap oiii. Meratah saja pun sedap yakmat. Lemak berkrim disukai ramai. Lagi-lagi ada topping cheese tu. Tak jadi lauk kalau masak gini. Kalau yang buat diet keto atau atkins memang boleh buat. Nak tau apa ke benda atkins dengan keto tu boleh gugel ek.
Bahan-bahan
1kg lala
5 ulas bawang putih
2 biji cili api
1 sdb chili flake
1 sdb lada hitam
1 cawan susu segar
4 keping keju
Daun bawang
Keju mozarella
Mula-mula tumiskan bawang putih cincang. Tumiskan sampai dia naik bau. Masa ini bau dia Masya-Allah sistur memang bikin cacing goyang Inul.
Bila bawang putih dah kekuningan bubuh cili api, chili flake dan lada hitam. Kalau suka pedas boleh gandakan jumlah cili api. Kakchik suka pedas manja-manja macam kakchik. Manja tu kakchik, yang pedas tu korang.
Semua dah garing dan wangi bubuhkan susu segar. Takde susu segar bubuh susu cair pun boleh. Nak bancuh susu anak pun boleh. Takde hal ye adik kakak.
Bila susu dah mendidih masukkan keju keping. Gaul gaulkan supaya semua rata. Kena adil dan saksama.
Bila keju dah cair elok masukkan lala yang dah dibasuh bersih dalam kuali. Gaul gaulkan biar lala masak.
Sedia Untuk Dibakar
Tuangkan dalam mangkuk cantik yang tahan ketuhar.
Taburkan keju mozarella dan daun bawang. Bakar dalam ketuhar 180 darjeh selsius selama 25 minit sampai keju cair.
Tada dah siap, hidangkan pada anak dan suami. Sesekali makan gini seronok juga. Modal pun tak mahal mana. Selamat mencuba korang.
Sedap oiii. Meratah saja pun sedap yakmat. Lemak berkrim disukai ramai. Lagi-lagi ada topping cheese tu. Tak jadi lauk kalau masak gini. Kalau yang buat diet keto atau atkins memang boleh buat. Nak tau apa ke benda atkins dengan keto tu boleh gugel ek.
Bagi mak-mak peminat popia basah, lebih berbaloi dan puas hati sebenarnya bila buat sendiri. Berbanding kulit popiah goreng yang boleh dibeli dan ada dijual di pasaran, kulit popia basah ni kena buat sendiri. Sebelum diletak inti seperti udang kering, sengkuang dan lobak merah serta dicicah dengan sos pekat.
Namun nak buat kulit popia basah tak mudah, kena gunakan tangan dan lenser doh dalam kuali cepat-cepat. Kulit popia yang sempurna haruslah nipis, tak koyak dan tak hangus.
Bagi mak-mak yang nak buat kulit popia basah, boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Siti Nornaim Keng ini.
“Lega siap jugak akhirnya. Dari petang tadi bawak ke malam. Semalam 2kg tepung, arini 5kg tepung. Ini untuk jualan dalam group saya. Kulit popia, bukan senang nak buat..rasa dari buat ni baik lenggang kulit crepe. Ini kena guna tangan lenserkan dalam kuali. Kena cepat-cepat buat. Harap-harap sedap la ye untuk group sy nanti..ade ke peminat popia basah? buat sendiri kulitnye baru puas hati kan.”
Resepi saya takde sukatan tau, sebab buat banyak..ni anggaran.
Bahan-Bahan:
1kg tepung gandum
3biji putih telur
Garam sedikit
5-6sudu besar Cuka
Air paip
Cara Membuat:
1.Satukan tepung gandum + putih telur + garam.
2.Air paip + cuka satukan dalam bekas.
3.Tuang perlahan-lahan dalam adunan tepung tadi.
4.Masa tuang air tu gaul ni kena agak-agak tau. Tak boleh lembik.Kena adunan tu agak pekat.
5.Perap 2-3jam untuk dapatkan hasil kekenyalan kulit tu.
6.Gune kuali Non stick dan panaskan kuali.
7.Alihkan kuali ke dapur sebelah untuk lenserkan.(lenserkan doh tak boleh kuali atas api nanti kulit tak jadi)
8. Ambik segenggam doh, lenserkan membulat..ikut suka nak besar mana kulit tu.
9.Api jangan kuat ye. Buat sampai habis.
Gula-gula gummy bebas dijual di pasaran, jelly berisiko tercekik bagi kanak-kanak. Kejadian tragis melibatkan adik Mohamad Fahmi Hafiz Mohammad Fakhruddin, seorang kanak-kanak berusia 10...