Sekali tengok, macam susah betul nak buat creampuff nie. Jawabnya, kalau teringin nak makan mesti beli kat kedai atau order dengan kawan-kawan. Nasib hari tu, tak kena dengan selera kita, krim pula terlebih atau tak seperti selera yang kita nak. Mesti frust.

Kalau yang rajin tu, buat saja kat rumah. Tapi buat sendiri, kena dengan resipi memang menjadi dan mana tahu lebih sedap daripada beli kat kedai. Walau bagaimanapun, ada juga yang mencuba dua tiga kali tapi tetap tidak menjadi.

Kali ini, Azlina Ina berkongsi cara untuk membuat creampuff 1gebu. Cara yang diajarnya pun cukup senang dan mudah. Mak-mak amatur pun boleh buat.

“Ini resipi yang saya ajar paling mudah. Sambil pejam mata pun boleh buat sebab senang sangat nak membuatnya.

Bahan dan cara membuatnya disertakan bersama gambar.

Asyik Buat Tak Jadi. Inilah Cara Paling Mudah Buat CREAMPUFF GEBUPanaskan 1 1/2 cawan air masak atau lebih kurang dalam 375ml
1sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam halus
100 gram mentega

Asyik Buat Tak Jadi. Inilah Cara Paling Mudah Buat CREAMPUFF GEBUBiarkan seketika sehingga mentega cair.

Asyik Buat Tak Jadi. Inilah Cara Paling Mudah Buat CREAMPUFF GEBUKemudian, perlahankan api dan masukkan tepung yang sudah diayak.
Bahan: 1 1/4 cawan tepung gandum (140 gram)
2 sudu kecil baking powder @ 1 sudu kecildouble action powder

Kacau rata tepung tadi dengan api perlahan. Apabila tepung menjadi pekat, tutup api dan teruskan kacau.

Asyik Buat Tak Jadi. Inilah Cara Paling Mudah Buat CREAMPUFF GEBUKacau sehingga adunan tidak melekat pada kuali.

Asyik Buat Tak Jadi. Inilah Cara Paling Mudah Buat CREAMPUFF GEBUSelepas itu, masukkan esen vanila dan 3 biji telur. Kacau menggunakan senduk sahaja. Masukkan satu persatu telur dan kacau.

Asyik Buat Tak Jadi. Inilah Cara Paling Mudah Buat CREAMPUFF GEBUAdunan dah jadi cantik seperti ini.

Asyik Buat Tak Jadi. Inilah Cara Paling Mudah Buat CREAMPUFF GEBUMasukkan mata nozel yang berukuran 1-2m. kalau tidak ada, boleh gunakan nozel semperit. Sebaiknya gunakan plastik piping beg yang tebal.

Sebelum tekan paip adunan, sapu mentega pada loyang dan bentuklah jenis yang anda suka.
Petuanya: Boleh spray air ke atas puff supaya tidak kering semasa sejuk dan bertambah gebu.

Asyik Buat Tak Jadi. Inilah Cara Paling Mudah Buat CREAMPUFF GEBUBakar dalam oven pada suhu 170 darjah selsius selama 30-35 minit. Biarkan ia betul-betul kekuningan dan garing. Pastikan betul-betul masak. Tanda sudah masak bila adunan itu menjadi perang dan bahagian bawah puff agak gelap sedikit.

Biarkan seketika dan gunting bahagian tepi supaya ada rongga untuk masukkan inti.

Bahan: cream
250g cream cheese
5 sudu besar susu pekat
2 cawan whipping cream non dairy mix.

Campurkan semua bahan di atas dan masukkan isinya ke dalam puff.
Boleh juga campurkan dengan instant kastard.

Asyik Buat Tak Jadi. Inilah Cara Paling Mudah Buat CREAMPUFF GEBUAsyik Buat Tak Jadi. Inilah Cara Paling Mudah Buat CREAMPUFF GEBUAsyik Buat Tak Jadi. Inilah Cara Paling Mudah Buat CREAMPUFF GEBUSelamat mencuba.

MW: Siapa penggemar creampuff boleh la buat kat rumah ye. Senang sangat nak buat. Ikut resipi ini satu persatu..mesti jadi.

Sumber: Azlina Ina Fans

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI