Bila makan Apam Kampung Gula Merah, teringat memori kecil-kecil dulu mak dan nenek kita selalu buat dulu. Mudah rupanya nak buat kuih apam ni, bahan-bahan yang digunakan pun tak banyak tapi tetap sedap.

Boleh cuba resipi Apam Kampung Gula Merah yang dikongsikan oleh Puan Cahaya Suria ni

“Apam kampung gula merah.Sangat mudah, tak banyak bahan tapi sedap”

Bahan-Bahannya:

3 cawan tepung gandum (Diayak)
1/2 peket yis mauripan
1/2 cawan gula pasir
1 1/2 cawan gula merah
2 cawan air

Cara Membuat:

1.Didihkan air dengan gula merah dan gula pasir.
2.Tapis air gula suam ke dalam bekas. Lagi baik jika bekas yang bertutup.
3.Masukkn yis tunggu sehingga kembang kemudian masukkn tepung gandum yang telah diayak sedikit demi sedikit sehingga habis.Jika adunan agak pekat boleh tambahkan 1/2 cawan air lagi.

4.Kacau rata, tutup bekas dan biarkan bancuhan naik 2 kali ganda.
5.Kacau lagi untuk buang angin dan masukkan ke dalam acuan kesukaan yang telah dioles minyak masak.
6.Isikan separuh bahagian dan tunggu sehingga naik penuh semula baru kukus dalam masa 7-8 minit.

Info Ekstra:

Jika kukus dalam loyang kena kukus lama sikit dalam 1/2 jam.
Sejukkan. Sediakan kelapa parut putih.

Sedia dihidang. Selamat Mencuba!

Baca Lagi Di Sini:
Buat Apam Polkadot Guna Bekas Sos, Kukus Api Perlahan Elak Merekah

Apam Balik Tebal Ke Nipis, Letak Jagung Sampai Meleleh Pun Boleh!

MW:Menarik juga resipi apam kampung gula merah ni. Mudah nak buat bahan-bahan pun tak banyak. Mak-mak boleh cuba buat di rumah nanti.

Sumber: Cahaya Suria