Bila makan Apam Kampung Gula Merah, teringat memori kecil-kecil dulu mak dan nenek kita selalu buat dulu. Mudah rupanya nak buat kuih apam ni, bahan-bahan yang digunakan pun tak banyak tapi tetap sedap.
Boleh cuba resipi Apam Kampung Gula Merah yang dikongsikan oleh Puan Cahaya Suria ni
“Apam kampung gula merah.Sangat mudah, tak banyak bahan tapi sedap”
1.Didihkan air dengan gula merah dan gula pasir.
2.Tapis air gula suam ke dalam bekas. Lagi baik jika bekas yang bertutup.
3.Masukkn yis tunggu sehingga kembang kemudian masukkn tepung gandum yang telah diayak sedikit demi sedikit sehingga habis.Jika adunan agak pekat boleh tambahkan 1/2 cawan air lagi.
4.Kacau rata, tutup bekas dan biarkan bancuhan naik 2 kali ganda.
5.Kacau lagi untuk buang angin dan masukkan ke dalam acuan kesukaan yang telah dioles minyak masak.
6.Isikan separuh bahagian dan tunggu sehingga naik penuh semula baru kukus dalam masa 7-8 minit.
Ads
Info Ekstra:
Jika kukus dalam loyang kena kukus lama sikit dalam 1/2 jam.
Sejukkan. Sediakan kelapa parut putih.
Kadang tak perlu nak bahan-bahan yang beria nak jadikan masakan kita nampak istimewa, lain daripada yang lain. Kalau pandai olah, menu sebiji telur pun kita boleh jadi ‘special’, nampak cantik dan sedap buat anak-anak teruja nak makan.
Salah satu yang boleh dicuba seperti cara mudah buat roti telur gebu seperti yang dikongsikan oleh Puan Leeyann Yap ini.
“Mai, kita cuba sarapan yang special sikit.Tapi cara ni mudah je.Sedap tau, anak anak suka sangat.”
Bahan-Bahan:
Telur
Roti
Kicap manis
Lada Sulah
Cara Membuat:
1.Asingkan telur putih dan kuning.
2.Pukul telur putih hingga kembang.
3.Letakkan telur putih tu dekat roti, baru letak telur kuning (slow slow letak ye).
4.Bakar Dalam oven 160°C / 13 minit.
5.Bila dah siap, letak sikit kicap manis dengan lada sulah.
MW: Mudah sangatkan nak buat. Kalau mak-mak nak buat kelainan, untuk anak-anak dan suami suka makan, boleh cuba cara yang dikongsikan ni. Sesuai untuk dibuat sarapan mahupun minum petang.
Bila makan sup mamak, pastinya terbayang kuah supnya yang sedap dan pekat likat. Aromanya cukup istimewa dengan taburan bawang goreng dan hirisan daun sup cukup membangkit selera. Dinikmati pula dengan nasi putih atau cicah dengan roti.
Ada caranya untuk membuatkan kuah sup mamak ini sedap, pekat secukup rasa. Malah cukup mudah, tak perlu tumis pun.
Ikut resipi dan tip untuk buat Sup Mamak seperti yang dikongsikan oleh Emee Sham ini sebagai panduan;
Ada yang minta resepi sup mamak saya aritu, jadi saya kongsikan resepinya ye.
Bahan Kisar:
5 biji bawang besar
8 ulas bawang putih
halia
ciliapi merah
Cara Membuat:
1. Rebus Ayam kampung dengan bersama rempah 4 sekawan sehingga mendidih.
2. Apabila rebusan ayam dah mendidih masukkan bahan kisar dahulu. Kacau rata, biar mereneh.
3. Dah ok, masukkan rempah sup (rempah serbuk kering) dan rempah kurma. Lebur je dalam rebusan tu..kacau rata dalam api sederhana.
4. Masukan sebiji tomato yang dipotong dadu. Biar mereneh lagi dan perasakan dengan garam.
5. Masukan bawang goreng dan hirisan daun sup kacau.
6. Kemudian keluarkan ayam, toskan dan perah sebiji limau nipis.
7. Kepekatan dah cantik, rasa dah ok,tutup api.
Nak makan, potong kecik ayam tadi, boh dalam mangkok, tuangkan sup, hias dengan daun sup, daun bawang serta bawang goreng.
Awalan rebus nak masuk carrot pon ok. Bior carrot tu hancur, akan pekat kuah sup tu. Untuk saya, untuk sup yang pekat mainan dari bawang besar kisar serta rempah kering terpulang cara memasing.
Mingguan Wanita: Sedapnya Sup Mamak, pekat likat secukup rasa. Boleh cuba buat sendiri di rumah. Memang mudah tak perlu nak tumis-tumis, renehkan je semua bahan.
Kalau masa raya, biskut mazola inilah yang dicari oleh tetamu. Sedap dan melting bila masuk mulut. Itu kalau membuatnya kena caranya.
Bukan emua orang boleh buat biskut mazola lagend ni. Tak tahu teknik, boleh jadi keras dan tak sedap. Sebolehnya, kalau nak makan, bila masuk mulut terus berderai. Barulah nikmat bila makannya.
Biasanya, kalau berderai itu, ada yang gunakan hanya kacang tumbuk sebagai bahan utama. Malah, mak-mak nak kena tumbuk atau mesin kacang itu sehingga betul-betul lumat, barulah menjadi.
Kali ini, Azlina Ina Fans berkongsi resipi biskut mazola sama dengan asalnya, sedap dan melting. Kalau biasa kita gunakan kacang tumbuk tapi sekarang tak perlu, hanya guna peanut butter sahaja. Itu sudah cukup dan rasnya sama seperti ori.
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Tujuh Pilihan Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
Nak maju jangan tunggu. Peluang pun datang bukan selalu apatah lagi sekarang ini kita sedang lalui kehidupan sukar berbanding dahulu. Daripada asyik termenung dan meratap pilu, elok mengorak langkah mulakan bisnes baru. Sampai bila nak tengok orang lain maju dan kita masih lagi kaku?
Tiada idea, tak ada kemahiran dan arah nak tuju? Mingguan Wanita (MW) sebagai teman setia wanita sedia membantu dan tahu apa yang anda perlu.
Terkini, selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.
Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.
Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.
Antara kursus-kursus asas yang dijangka mampu melahirkan peserta yang berkemahiran dan boleh terus dipraktik dalam perniagaan ialah:
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI. Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti.
Cookies Viral Legend. Jual cookies Paling Masyuk! Orang Malaysia meang suka makan. Cookies atau biskut tidak lagi laris hanya menjelang hari raya. Permintaan cookies memang tinggi dan belajar membuat cookies popular atau sedang trending ketika ini merupakan langkah bijak. Kursus diadakan pada dua pilihan tarikh iaitu 10 Julai dan 24 Julai 2021.
Suami terpaksa 'mengemis' nak puaskan nafsu, dah merayu masih tak dapat. Dalam kehidupan berumah tangga, kebahagiaan dan keharmonian bukan sahaja bergantung kepada aspek kewangan, komunikasi, dan tanggungjawab harian, tetapi juga kepada keperluan batin pasangan.