Biskut semperit gebu ini memang sedap bila dimakan macam itu je. Bak kata orang cair di mulut. Lagi-lagi kalau tukang buat itu pandai hasilkan biskut semperit gebu.
Mahunya satu balang tu hadap sorang-sorang. Silap-silap tak sampai esok dah habis satu balang. Waktu musim perayaan, biskut semperit sememangnya menjadi pilihan ramai.
Kongsi wanita ini, Nana Fiana tak ramai yang berjaya membuat kuih semperit enak seperti yang diinginkan. Sebab itulah peniaga ini kongsikan tip menghasilkan biskut semperit ini. InsyaAllah menjadi.
Ads
“Tengok ramai yang gagal buat semperit lately. Ni saya kongsikan resepi boleh buat kat rumah masing-masing ya. Saya buat niaga ni.”
Bahan-bahan Biskut Semperit Gebu
340g butter
250g susu pekat
80g tepung kastard
600g tepung jagung
Ini Tip Nak Bagi Biskut Menjadi
Nak flavour lain tambah je esen pandan ke, rv ke choc ke dalam 10gram.
Uli sampai jadi doh.
Nak guna mixer kelajuan rendah,
Atau guna senduk, atau uli guna tangan jela.
Ads
Sebelum bakar set dulu dalam 30 minit
Bagi kene angin biar tak jadi arnab bunga tu
Bakar suhu 160 darjah celcius selama 20-25 minit
Ikut oven masing-masing.
Nak buat semperit panjang-panjang tu pun boleh.
Semoga bermanfaat, doakan saya ye. Siapkan 500 balang sorang-sorang ni.
Biskut coklat chip memang menjadi kegemaran sesiapa saja. Tak kira orang dewasa atau anak-anak. Aromanya yang memang menyelerakan dan boleh dikatakan sama dengan Famous Amos yang menjadi kesukaan sesiapa saja.
Kalau nak dikira, cara membuat biskut coklat chip ini pun tidaklah susah sangat. Mungkin ia nampak premium kerana bahan-bahan yang digunakan. Resipi ini turut dikongsi oleh Anna Alson dalam rancangan masakannya.
Jadi, kali ini, Yatie Faizal turut mencuba resipi biskut coklat chip. Katanya, ia diadaptasi dari Anna Olson tapi untuk keluarganya, dia cuba ubah resipi mengikut citarasa sendiri.
Rasanya yang tidak terlalu manis dan sesuai untuk keluarga. Jawabnya, kalau teringin nak makan masa raya memang tak sempat. Terpaksa buat yang lain, sebabnya rasa biskut ini memang buat anak-anak tak sabar nak makan.
“Ini resipi yang saya olah sendiri mengikut selera keluarga. Boleh cuba!
Bahan-bahan:
227g butter- guna pure butter lebih sedap
170g brown sugar
2 sudu kecil esen vanila
2 biji telur B
384g tepung gandum
1 1/4 sudu kecil soda bikarbonat (untuk meranggupkan biskut tersebut) – Ayakkan
1 cawan badam nipis panggang
2 cawan coklat chip boleh guna saiz kecik atau besar
(Untuk piping, boleh guna coklat chip yang kecil)
Cara Membuat:
1. Pukul butter dan gula hingga nampak sedikit creamy. Boleh juga gunakan mixer.
2. Masukkan esen vanila dan telur sebiji demi sebiji. Kacau sebati.
3. Kemudian, masukkan tepung dan gaul lagi dengan spatula atau mixer untuk lebih cepat.
4. Masukkan kacang dan coklat chip dan gaul lagi.
5. Apabila sebati, masukkan ke dalam piping beg.Saiznya bergantubg kepada biskut yang nak dihasilkan. Pipe teurs di atas dulang. Tekan sedikit demi sedikit.
6. Bakar selama 20 minit pada suhu 150 darjah selsius dengan menggunakan api atas bawah.
Tip: Bagi mengelakkan adunana itu terlalu banyak minyak, boleh rehatkan dos dalam chiller seketika.
Selamat mencuba.
MW: Tak perlu tunggu raya untuk buat biskut ini, hari bias pun dah memikat hati anak-anak.
Musim durian ni, ada durian lebih bolehlah cuba buat pencuci mulut mudah seperti Durian Crepe ini. Memang sedap apatah lagi makan sejuk-sejuk, nak buat pun bahan-bahan tak banyak mana. Lebih jimat, boleh buat besar-besar dan letak topping penuh ikut citarasa. Nak sediakan untuk keluarga atau nak buat untuk jualan pun boleh sangat.
Boleh cuba resipi Durian Crepe yang bertahun-tahun telah dibuat niaga oleh Puan Lalola Ezzanyini.
Memandangkan dah musim doyan, moh ler buat resepi ni. Saya buat niaga dan bertahun-tahun dah. Kalau ada yang nak cuba boleh la. Bahan-bahan pun tak banyak mana. Kalau beli luar durian crepe ni dah berape ringgit.
Bahan-Bahan (crepe/ lempeng):
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung ubi
2 sudu besar gula aising
1 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
1 cawan susu segar (tak kisah brand apa)
Pewarna
3 sudu besar mentega cair
Air secukupnya
Cara Membuat:
1.Kisar bahan-bahan di atas sehingga halus.
2. Hasilnya bila adunan dah dikisar tak boleh pekat sangat, tak boleh cair sangat tak cantik lempeng nanti.
3. Ni nak buat topping krim, dekat bakeri ada banyak brand, tapi yang nak tak payah campur gula dah, dah manis. Saya guna fresh cream, Non Dairy Whipping Cream jenama Value Pride.
Tak sama dengan dairy whipping cream.Non dairy whipping cream tak perlu masukkan apa apa bahan dalam adunan, hanya tinggal mixer kan sahaja dan dia akan kembang 2 kali ganda dari asal dan harga dia murah rm10-rm14.50 untuk satu kotak.
Dairy whipping cream kalau mixer dia akan kembang naik 1 kali sahaja. Dan rasa dia tawar so perlu tambah gula/susu pekat. Harga untuk 1L sekarang rm20++.
4. Pukul sampai kembang guna mixer.
5. Bile krim dah kembang, nak tau krim tu kental ke tak cuba terbalikkan bekas. Kalau tak jatuh tu menjadi la tu.
6. Kemudian, ambil 1 senduk buat lengang. Seeloknya guna kuali yang tak melekat tu. Agak-agak dah masak bawah tu boleh angkat.
7. Lenyekkan isi durian.
8. Ni topping dalam lempeng. Caranya letak krim putar atas lempeng, isi durian, kemudian krim putar dan akhir sekali lipat kemas.
Mingguan Wanita: Tengah musim durian ni, boleh cuba buat sendiri Durian Crepe di rumah. Mudah je, malah lebih jimat dan puas hati bila buat sendiri. Boleh buat besar-besar, letak topping penuh-penuh.
Ini cara paling mudah nak buat kek tiramisu versi bajet. Tak perlu sampai nak bakar-bakar kek span bagai. Dengan 6 bahan ini dah boleh jadi kek tiramisu yang boleh dimakan terus dalam cawan.
“Kalau tak pandai buat spongecake, boleh pakai kek Apollo macam dalam gambar. Buang intinya yang nipis tu. Tak buang pun tak apa. Pakai biskut Marie pun boleh.
“Senang betul. Tak ada lagi alasa tak mahu buat.” Ini perkongsian resepi kek Tiramisu daripada Iraqis Galfreda.
Tambahnya, hidangan ini juga best buat minum petang. “Sambil lepak dengan husben lepas balik dari kerja pun okay banget.”
Peralatan Yang Digunapakai
Bahan-bahan Kek Tiramisu Versi Bajet
250 gram cream cheese( pastikan suhu bilik) *a
4 sudu makan Gula caster *a
2 senduk susu cair *b
APOLLO layer cake (plastik merah) @ biskut Marie
Serbuk koko untuk di ayak di setiap lapisan
Min kaffe + air untuk melarutkan
Cara-cara
1. Pukul bahan (a) sehingga sebati (tiada ketulan).
2. Masukkan bahan (b) sehingga lembut.
3. Alihkan adunan cheese ke tepi. Kita susun Apollo & cream cheese plak k?
4. Larutkan Min kaffe @ 3 in 1 & neskefe pun boleh + air suam. Ini untuk kita rendamkan Apollo kita kejap sebelum susun dalam bekas comel.
5. Susun layer by layer seperti dalam gambar (rujuk video).
Suami terpaksa 'mengemis' nak puaskan nafsu, dah merayu masih tak dapat. Dalam kehidupan berumah tangga, kebahagiaan dan keharmonian bukan sahaja bergantung kepada aspek kewangan, komunikasi, dan tanggungjawab harian, tetapi juga kepada keperluan batin pasangan.