Anak Yang Terlalu Bergantung Pada Gajet, Akan Mudah Marah Dan Sedih
Anak Yang Terlalu Bergantung Pada Gajet, Akan Mudah Marah Dan Sedih

Mak ayah, gajet ini memang penting untuk kita saling dekat dan mudah berhubung. Tapi bagi anak-anak kecil, gajet ini boleh membawa kesan negatif kepada mereka, jika mak ayah tak bendung masa penggunaannya dari awal.

Sebab inilah yang dikongsikan oleh Dr Izzar Anwari akan kesan buruk alat elektronik ini kepada anak-anak. Sila hadamkan ya mak ayah.

Kesan Buruk Gajet Kepada Anak-anak

Pada zaman kini, ibu bapa moden sering menggunakan gajet seperti smartphone atau tablet untuk menenangkan atau mengambil perhatian anak-anak.

Senyapla sikit diorang kan? Tapi adakah itu langkah yang bijak? Teknologi sememangya akan memberi manfaat kepada anak-anak sekiranya diberi pendedahan terkawal. Tetapi kalau diberi pendedahan berlebihan, memang banyak kesan buruk.

Sebabkan Speech Development Jadi Lambat

Untuk anak-anak kecil, Kesan negatif kepada mereka adalah adalah menyebabkan speech development menjadi lebih lambat berbanding anak-anak lain yang sama umur. Dah anak dok tenung je gajet tu sambal swipe jari.

Bila masa dia nak bercakap kan? Dan kalau tak bercakap dengan orang pula, macam mana dia nak belajar bersosial dengan normal? Ibu bapa memainkan peranan penting dalam hal ni. Beri limit selama 2 jam sehari untuk mereka bermain gajet. Lagi kurang lagi bagus. Tak nakla dapat speech delay. Kena pula bawa jumpa speech therapist etc nanti.

Anak-anak Akan Ada Sentimen Negatif

Bila anak-anak menjadi terlalu dependent pada gajet ni, mereka akan ada sentiment negatif kalau kita gajet mereka hilang atau kita ambil. Mereka akan marah, sedih, dan rasa kekurangan sesuatu.

Penggunaan gajet yang terlalu lama pula akan memberi kesan kepada tahap agresif anak-anak. Malah, anak-anak akan tidak sensitive kepada persekitaran mereka sebab berada dalam dunia mereka sendiri.

Berisiko Mendapat Masalah Mental

Dan banyak kajian telah mendapati bahawa semakin lama penggunaan gajet, semakin tinggi risiko untuk mendapat masalah mental seperti depression, anxiety, ADHD, mood disorders, dan bunuh diri.

Memangla kita rasa anak-anak kita okay je masa kecil. Tetapi kesannya akan kita nampak semasa anak-anak tu dah besar. Melentur buluh biarlah dari rebungnya. Jadi lenturlah elok-elok rebung tu. Bersabarlah sikit dengan kerenah anak-anak.

Ayra pun dah makin clingy sekarang. Sampai tahap nak panjat kaki saya tak nak lepas. Bukakla Omar & Hana kat youtube tu kejap. Favourite dia. Lepas Ayra dah tenang sikit, tutupla youtube pastu saya pula sambung nyanyi lagu Omar & Hana. Dulu saya layan Linkin Park dengan Metallica. Sekarang kena ingat lagu-lagu budak-budak nak kena nyanyi kat Ayra. Hmm.

 

Anak Yang Terlalu Bergantung Pada Gajet, Akan Mudah Marah Dan Sedih

 

MW : Dah boleh ya simpan gajet dekat tangan anak-anak tu mak-mak.

Sumber/Foto : Dr Izzar Anwari