anak kurang dalam akademik

Bila ada salah seorang anak yang kurang dalam akademik, pastinya mak ayah yang mula susah hati degan masa depannya. Bukan tak boleh terima dengan kemampuan anak tetapi takut kalau anak gagal dalam hidupnya.

Ya, setiap anak ada kelebihan dan kekurangan yang tersendiri. Tetapi apabila tahu ada anak yang lemah dalam bab pelajaran, Puan Ainizan Abdul Talip terus ambil pendekatan lawan arus.

Meskipun tidak mempunyai keputusan akademik yang cemerlang, namun ibu ini berusaha mencari tempat yang terbaik untuk anaknya selari dengan kemampuannya.

Anak Kurang Dalam Akademik, Ini Perasaan Si Ibu

Tuhan uji Muhammad Ilham, 11 tahun dalam kategori sederhana. Kelas pun second last.

Usaha ibuayah hantar tusyen sama dengan kakak. Semua sama. Tak ada beza. Cuma yang beza adalah penerimaan ibu dan dia.

4 tahun baru ibu redha rezeki abang bukan dalam akedemik. Setiap kali tengok result buat ibu macam mata pontianak harum sundal malam.

Tengah tahun hari tu, masa jumpa tgk report card. Hati kau sebagai ibu berkecai. Memang result itu setiap kali dapat selepas exam. Menangis jumpa cikgu dekat setengah jam.

“Camne saya nak buat anak saya ni cikgu”

Aku yang paling lama jumpa cikgu, sebab tak ada ibubapa pun selepas aku. Ibu bapa juga double standart kan anak-anak… Mungkin dorang dah redho. Baik tak payah gi, result sama!

Aku tak bole! Anak aku. Takkan aku nak biarkan anak aku macam tu.

“Saya sehabis dah buat yang terbaik. Apa yg kakak dia dapat, dia dapat. Apa saya nak buat lagi cikgu?”

“Cikgu, boleh ke saya bawa dia keluar kat tahfiz, sekurangnya dia dapat 1 tahun ni dari dia tak dapat apa-apa.”

Bermula situ, cari sekolah yang terbaik. Tanya kawan, tanya akak.

Last akak cakap, ko cari assofa.

IKLAN

Start buat research sikit dan terus cal assofa. Bulan 9 ada interview. Isi borang online dan send.

Setiap hari berdoa, “Kau bagilah laluan anak aku sekolah tahfiz terbaik. Tak pernah lekang setiap kali berdoa.

Tapi alhamdulillah. Laluan dia sangat mudah. Sesi intervw pun diterima. Ada juga murid yang tak diterima. Tapi dah tertulis rezeki dia diterima di assofa.

Air Mata Ibu Tumpah

Hari ini… Dada ibu sebak, sesak, ibu dah tahan dari tadi. Tapi hari ni ibu tumpah juga. Tumpah juga airmata ibu.

Sepanjang perjalanan balik dari seremban ke kajang, air mata tak henti nak mengalir. Ibu pun sama, ayah pun sama. Sama-sama naik tocang.

Nasib tudung ibu membantu lap airmata dan hingus yang tumpah. Bukan nak pomote, tapi meterial tudung ni penyelamat sebagai tisu. Tisu tak ada.

Allah bagi ujian anak ibu tak cerdik, tapi ibu bangga abang boleh berdikari umur 12 tahun. Tak semua anak, nak. Tak semua ibu tabah.

Ya Allah… Doakan anak ini terus istiqamah menjaga agama Mu.

Jadikan dia anak yang soleh yang boleh membawa ayah dan ibu ke syurga, anak yang membantu seluruh keluargaku ke syurga.

Aamiiin…

4 Tahun Cari Jalan…

Saya tulis kisah saya ni cuma nak share 4 tahun saya cari jalan untuk anak saya. Tak sangka ramai juga parent seangkatan dengan saya.

Selalu hujung tahun, kita lihat parent share yg semua A dalam subject. So saya ambil pendekatan lawan arus sikit, anak saya yang kurang dalam akademik. Saya bangga dengan dia. Sebab tak semua orang boleh buat macam dia.

Dalam masa yang sama, saya nampak kekuatan dia dlm bidang hafazan dan kemahiran.

Ada yang komen, pusat tahfiz tidak sepatutnya dilonggokkan pelajar yang lemah disitu. Supaya nampak gah untuk golongan pandai.

Jika anda tidak pernah dapat ujian seperti anak saya, memang anda akan bercakap begitu!

Tapi dia bagi ujian pada saya supaya ada jalan keluar untuk anak-anak yang begini. Kita nak biarkan ank kita selamanya macam tu ke?

Rupanya ya Allah ramainya parent seperti saya.

Ramai juga yang pm, semua cakap ada masalah macam anak saya…

Semasa saya menulis tu, mmg sya tulis dari hati saya, macam mana sya struggle cari jalan keluar untuk anak saya. Yang saya nmpak jalan dia hanya di tahfiz. Cuma saya berdoa dia permudahkan jalan tahfiz terbaik.

So kepada ibu bapa macam anak saya, anda sendiri akan rasa ketenangan bila anak di tahfiz, cuma kita parent suport yang selagi boleh, dari kewangan, tenaga, masa…

Wahallaualam.

1/1/2018
Tahfiz Rendah Assofa Seremban.
Ibu dan ayah.
Zulkipli dan ainizan

NOTA:

Moga Allah merahmati diri mu, Adik Ilham. Sedikit masa lagi kau di antara yang terpilih di antara yang terbaik.