Kecantikan

Amalkan 4 Jenis Air Rebusan Ini, Mampu Mantapkan Lagi Kesihatan Dalaman Wanita!

Share

Jadi wanita lebih-lebih lagi dah berkahwin dan bergelar isteri, bukan sahaja kena cantik luaran, dalaman pun kena cantik dan terjaga untuk suami tersayang.Nak cantik memang kena RAJIN. Nak cantik memang kena USAHA.Cantik luaran memanglah boleh nampak dengan pandangan mata, tapi kecantikan dan kesihatan dalaman agar mantap dan bertenaga tetap kena ambil perhatian.

Jadi jangan terus abaikan penjagaan dalaman jika mahu benar-benar cantik di mata suami. Amalkan 4 Jenis Air Rebusan Ini guna bahan semula jadi je.

1. Rebusan Halia, Serai, Cengkih & Kunyit

Bahan-Bahan:

3 batang serai-diketuk,
3cm halia-diketuk
2cm kunyit hidup-di ketuk
1 helai daun pandan
sedikit kulit kayu manis dan bunga cengkih
sedikit Madu

Cara Membuat:

Rebus semua bahan di dalam peruk. Minum airnya ketika suam.

Khasiat Kesihatan:

Mewangikan bahagian kewanitaan anda dan menyegarkan badan serta membuang toksid dan lemak dalam tubuh. Sebaiknya minum air rebusan ini sekali sebulan dan sebaik-baiknya selepas darah haid berhenti.

2. Rebusan Sirih & Daun Inai

Bahan-Bahan:

5 helai daun sirih
Segenggam daun inai

Cara Membuat:

Rebus daun inai dan daun sirih dengan 3 gelas air dan jadikan sehingga 1 gelas air. Minum bila sudah suam.

Khasiat Kesihatan:

Sesuai bagi perempuan yang mengalami keputihan dan berbau. Elok diamalkan selepas bersih daripada haid.

3. Rebusan Sirih

Bahan-Bahan:

5 helai daun sirih

Cara Membuat:

Rebuskan daun sirih dengan 3 gelas air sehingga menjadikan 1 gelas. Minum setelah suam.

Khasiat Kesihatan:

Hilangkan bau badan dan pulihkan segala sakit urat dan sengal-sengal badan. Amalkan setiap seminggu sekali.

4. Rebusan Serai & Halia

Bahan-Bahan :

3 batang serai
4cm halia

Cara Membuat:

Kedua-dua bahan ini perlu diketuk. Direbus dengan 3 gelas air dan dijadikan sehingga 1 gelas air. Minum ketika suam. Amalakan dalam seminggu 2 atau 3 kali.

Khasiat kesihatan:

Elok bagi yang sering letih dan lenguh-lenguh badan, kolestrol tinggi & sakit urat saraf. Disyorkan minum selepas makan siang.

Sumber: Petuaibu

Published by
Suhaidah Abd Wahab