Mudah sangat jika nak buat Almond Crunchy Chocolate ini hanya guna dua bahan iaitu coklat dan badam. Tak perlu susah payah nak uli doh dan terap buat adunan. Kacau atas dapur, sejukkan dalam peti sejuk sekejap dah boleh siap.Sesuai juga buat yang suka kudapan jenis kekacang berbanding adunan tepung.
Menurut pemilik resipi Puan Farhan Hani, walaupun modalnya besar sikit dalam RM33 tapi sedap dan berbaloi serta sesuai untuk jamu keluarga.Boleh dapat dalam 110 biji ikut adunan ini.
Bahan-Bahan :
Badam 500gm (terpulang nak guna yang jenis hiris panjang @ slice)
Coklat masakan Beryl’s 500gm
Cara Membuat :
1. Bakar badam tu dulu (utk bagi crunchy). Saya bakar almond tu dengan suhu 150°c masa 20 minit (bergantung pada oven masing2 ye). Untuk yang tiada oven boleh sangai atas dapur (sangai tanpa minyak) dengan api sederhana dan sejukkan badam.
2. Cairkan coklat dengan kaedah double boil.
3. Bila coklat dah cair dan sejuk ckit, boleh masukkan badam yang dibakar tadi, gaul sampai sebati. Pastikan semua badam bersalut coklat.
4. Masukkan badam kat dalam paper cup kecil. Boleh guna sudu kecil. Selepas tu susun dalam bekas dan sejukkan dalam peti ais kat bahagian sejuk beku selama 5 minit. Siap!!
Selamat Mencuba!
Info Ekstra!
Anggaran Modal kos:
Almond 500gm RM19.50
Coklat beryl’s RM12.95
MW: Mudah sangat resipi ni. Sesuai buat mak-mak yang tak berapa pandai buat biskut yang kena uli doh tepung. Anak-anak pun boleh tolong sekali nanti.Yang pastinya gerenti sedap.
Sumber: Farhan Hani
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Mak-Mak Boleh Uruskan Peti Ais Dekat Rumah, Supaya Nampak Kemas & Bersih
Hujung minggu merupakan waktu terbaik mak-mak boleh luangkan masa susun atur dan uruskan barang dalam peti ais di rumah. Sebenarnya ada cara tertentu yang boleh dipraktikkan dalam pengurusan peti ais ini demi memastikan ia kekal bersih dan nampak kemas. Perkongsian tips pengurusan peti ais ini merupakan cara yang dipraktikkan oleh Dr Hani Mynis dirumah beliau. Namun tidak salah mak-mak turut mencuba cara ini dirumah sendiri.
Berikut antara perkongsian beliau sebagai panduan;
#kemasrumahwithhani : Pengurusan Peti Ais
“Seminggu sekali hani akan luangkan sikit masa untuk kemas peti ais. Selalunya hari Khamis lah sebab nak kena check apa lagi bahan mentah yang masih ada dalam peti ais untuk plan minggu depan punya menu pulak.”
Tips Peti Ais Nampak Kemas Dan Bersih:
- Boleh pasang lapik dekat setiap shelf. Sekarang dah trend orang pasang glass wallpaper kan? Cantik-cantik semua. Hani dari 3, 4 tahun dulu memang setia pakai placemats dari mr. diy je. Hani prefer pakai placemats sebab senang nak tanggalkan placemats untuk pergi cuci kalau placemats tu kotor (tak payah keluarkan tray ). Lagi pulak hani suka tukar-tukar style kejap corak bunga-bunga kejap corak lain.
- Apa pun, tips hani kalau nak pakai placemats, pilih yang transparent bukan yang legap sebab yang legap menghalang cahaya dari tembus hingga ke shelf paling bawah. Kalau gelap sangat peti ais tu kang tak nampak pulak isi harta karun dekat shelf bawah-bawah dan area belakang.
- Pilih satu atau dua warna tema bekas yang nak disimpan dalam peti ais.
- Untuk setiap container, jika ada, pilih bekas bertapak empat segi dari berbentuk bulat. Jimat ruang dan lebih kemas (dari segi visual).
- Buat pengkhususan setiap shelf untuk letak apa. Optional: labelkan (guna masking tape pun ok).
Detail label pengkhususan setiap shelf ada dalam caption gambar sebagai rujukan.
Happy Organising
- Hani lebih suka bekas bertapak empat segi dari bulat sebab nampak lebih kemas.
- Hani pilih seragamkan bekas semua berwarna hijau.
- Guna placemats transparent supaya cahaya boleh sampai ke bawah
?Shelf Pertama (Paste) :
Untuk letak pes (contohnya pes bawang merah, cili kering, bawang putih dan bawang putih + halia) letak di shelf paling atas, senang nak ambil sebab ni barang dalam peti ais yang selalu keluar masuk. So letak paling atas senang nak ambil.
?Shelf Kedua (Today) :
Ni bahagian untuk letak protein yang akan dimasak untuk “hari ini”. Sebelum keluar pergi kerja pagi-pagi atau sebelum tidur, protein akan diturunkan dari bahagian freezer ke bahagian chiller dan hani letak kat sini.
?Shelf Kedua (Leftover) :
Ni bahagian untuk letak lebihan makanan. Simpan dalam bekas bertutup dan bekas microwave-able atau tahan panas kukusan. Sebab nak panaskan nanti senang. Seeloknya kalau simpan lauk tu kat bahagian chiller, kena makan lauk tu dalam masa tiga hari. Kalau agak-agak nak simpan lama nak makan balik minggu depan ke, letak kat bahagian freezer.
Kalau hani teringat, akan tulis tarikh lauk guna pelekat je, kalau tak hani just check semula dengan jadual menu mingguan hani bila hani masak lauk tu.
?Shelf Ketiga (Dry Foods) :
Ni bahagian untuk letak makanan kering macam hani simpan ikan bilis, asam keping, belacan, asam jawa. Barang-barang ni sebenarnya boleh je letak luar atau dalam peti ais, takde masalah.
?Shelf Keempat (Vegetables) :
Untuk letak sayur yang guna kan teknik rendaman dan daun-daun (kari, limau, kunyit, kesum dan lain-lain)
?Vegetables Drawer :
Tempat letak sayur-sayur yang dimasukkn dalam ziplock bag. Pastikan sayur dalam ziplock bag tak dihimpap dengan sayur lebih berat atau besar.
BAHAGIAN PINTU PETI AIS:
? Shelf pertama : kawasan paling tak sejuk dalam peti ais. Selalu hani kosongkan takpun hani letak masker homemade.
? Shelf kedua : letak pes-pes lauk (pes tomyam, pes asam rebus) dan cili jeruk.
? Shelf ketiga : Air minuman
? Shelf keempat (condiments) : untuk letak botol sos dan kicap dan juga susu pekat manis
PENGURUSAN PEI AIS YANG BETUL UNTUK BAHAN-BAHAN:
1. SOS
(Sos cili sos tomato, kicap, sos tiram, sos lada hitam dan mayonaise yang sudah dibuka).Ada yang suka simpan dekat luar tapi cara yang sebetulnya ialah kena simpan dalam peti ais. Kalau perasan, label pada botol-botol sos dan kicap ada tertulis “refrigerate after opening”.
Ini untuk mengelakkan pertumbuhan kulat kat sekeliling mulut botol dan penutup botol. So nak simpan kat mana? Kat bahagian pintu peti ais.
2. SUSU
Ok next susu? Untuk susu dalam tin tak kisah pekat atau cair boleh disimpan dalam peti ais dibahagian pintu peti. Sebelum simpan kena transfer dulu dari bekas tin asal ke dalam bekas bertutup (plastik or kaca). Elakkan simpn dengan tin-tin sekali dalam peti ais, sebab kita tahu dalam peti keadaannya lembap dengan oksigen boleh mengalakkan pengaratan pada tin. For safety reason, tu belum lagi kalau terambil terpegang mulut tin tu, tajam ada yang berdarah kang.
Susu segar/ susu kotak simpan kat bahagian dalam, jangan simpan dekat bahagian pintu. Bahagian pintu suhu nya paling tak stabil, berubah ubah bila kita buka tutup pintu peti ais tu. Perubahan suhu yang kerap boleh sebabkan susu cepat rosak.
3.TELUR
Cara menyimpan telur dengan betul
Ada dua cara:
1. Simpan Di Luar Peti Ais
Lebih elok simpan dalam bekas asal telur disebabkan dua sebab satu: ada tarikh best before dicetak pada bekas telur, kedua: telur diletakkan di dalam bekas di dalam posisi optimum dimana telur kuning dia berada ditengah, memanjangkan tempoh kesegaran telur (sekurang-kurangnya sebelum best before date).
Jangan dibasuh, disebabkan dikulit telur ada satu lapisan perlindungan untuk menghalang bakteria masuk dalam telur dan percepatkan proses telur rosak.
Simpan ditempat terlindung dari cahaya matahari dan suhu yang consistent bukan sekejap panas sekejap sejuk.
2. Simpan Dalam Peti Ais (Chiller)
Jangan disimpan di bahagian pintu peti ais. Seeloknya hendaklah disimpan di bahagian dalam peti (bahagian shelf) sebab pintu peti ais kawasan yang paling mempunyai suhu yang tak tetap (kerap berubah suhu bila kita buka dan tutup pintu peti). Perubahan suhu yang ketara boleh menyebabkan telur cepat rosak.
Kalau disimpan bahagian dalam peti, simpan dalam bekas telur (atau any bekas yang muat) yang kedap udara bertutup rapat untuk elakkan cross contimination telur yang kotor (sebab telur jangan dibasuh for same reason as above) dengan makanan lain dalam peti ais.
Jangan dibasuh telur, nak masak baru basuh.
4.UBAT-UBATAN
Ramai yang suka letak ubat dalam peti lagi-lagi bahagian pintu peti ais,kan? Ubat tak perlu disimpan dalam peti ais ya. Apatah lagi di bahagian pintu peti ais. Kalau kita simpan kat pintu, kita bukan tambah tempoh best-use dia, kita cepat rosakkan dia lagi ada.
Ubat-ubat cecair sangat sensitif dengan haba, kelembapan, dan cahaya matahari. Kita pun tahu dalam peti ais tu kawasannya lembap. Lagipun dekat botol ubat ada label “keep in dry and cool place” bukan cool peti sejuk ye. Memadai dalam kabinet yang jauh dari cahaya matahari dan agak dingin.
So nak simpan kat mana, simpan je dalam kabinet/pantry. Ubat dah buka atau belum simpan je dalam pntry. Ubat yang dah dibuka pun ada expired date dia. So penting nya bila bukak cap ubat tu terus label kat penutup ubat tu bila kita dah bukak ubat tu. Detail Pengurusan kabinet ubat hani nanti hani update.
Dulu hani pernah share pengurusan pantri kan? Boleh baca disini:
Semoga perkongsian ini bermanfaat.
Sumber: Dr Hani Mynis
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi AYAM PANDAN Mudah & Sedap, Perap Guna Perencah Bihun Goreng!
Ayam Pandan memang sedap makan dengan pulut kukus, nasi lemak, nasi putih atau dimakan begitu sahaja. Jika ada beli dada ayam boleh buat Resipi Ayam Pandan yang sangat mudah ini. Hanya guna 3 bahan utama dan perap menggunakan perencah bihun goreng je. Namun rasanya sangatlah sedap. Menarik kan!
Boleh cuba resipi Ayam pandan yang sangat mudah ni seperti yang dikongsikan oleh Puan Elaine Tan sebagai panduan;
Saya buat Ayam Pandan dengan Air Fryer (kalau takde air fryer, oven pun boleh)
First time buat, memang sedap!
Bahan-Bahan:
500gm dada ayam (potong ketul) boleh dapat dalam 25 ketul.
2 bungkus Perencah Bihun Goreng Adabi BELI DI SINI
2 sudu besar minyak
Daun pandan
Toothpick/satay stick BELI DI SINI
Cara Membuat:
1.Perap ayam dengan Perencah Bihun Goreng Adabi dengan minyak selama 3 jam.
2.Potong daun pandan.
3.Gulung ayam dengan daun pandan.
4.Cucuk dengan toothpick.
5.Susun dalam air fryer. Masak 20 minit dengan suhu 180°C. Lepas 10 minit, pusingkan ayam.
Siap. Boleh dihidangkan!
Mudah saja, Selamat Mencuba!
Baca Lagi Di Sini :
ISI AYAM Tak Laku, Bila Masak Begini Licin Habis Makan Anak Beranak!
DADA AYAM Banyak Takde Siapa Nak Makan, Buat Macam Ni Sekejap Je Licin!
Mingguan Wanita : Menarik juga resipi Ayam Pandan ni, guna 3 bahan je. Jadi kalau stok dada atau isi ayam banyak di rumah tu, boleh buat resepi yang dikongsikan ni. Memang sedap dan mudah je perap guna perencah bihun goreng.
Sumber : Elaine Tan
JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW
Mingguan Wanita juga boleh diikuti di
YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial
Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita
Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Biskut Pisang Montel, Cuma Celup Coklat Dan Intinya Ada Kacang
Nampak gaya, biskut pisang montel ini mampu mencuri perhatian penggemar kacang sebab intinya memang ada kacang tanah campur gula.
Bukan sahaja comel, tapi kalau mak-mak nak buat memang mudah. Ikut sahaja cara yang Puan Zaimah Zakaria kongsikan ini.
Bahan A
170 gm butter
60 gm gula halus
2 biji kuning telur
1 sudu kecil esen pisang
Kacau dengan senduk saja semua bahan-bahan
Bahan B
300 gm tepung gandum
20 gm tepung jagung
20 gm susu tepung
Cara Buat Biskut Pisang Montel
Ayak semua bahan, masukkan ke dalam bahan A.
Uli sampai jadi doh, kalau nak sama besar timbang doh 10@15 gm.
Masukkan inti kacang tanah yang dicampur dengan gula.
Bentukkan doh jadi pisang.
Bakar pada suhu 170° selama 30 minit.
Bahan Coklat
Coklat putih + pewarna lemon yellow
Dark coklat
Masak coklat guna kaedah double boil.
Celup biskut satu-satu ke dalam coklat. Coklat dah keras baru sapu dark coklat.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI