Setiap tahun bila nak memperbaharui cukai jalan dan insuran harganya berbeza sama ada murah atau mahal bergantung pada jenis ‘coverage’ yang diambil. Penting ketahui jenis-jenis perlindungan yang ada dan pertimbangkan insuran tambahan yang perlu diambil bergantung pada risiko yang mungkin terjadi pada kenderaan kita.

Baca Lagi Di Sini:

Tak Perlu Nak Bergaduh, Peguam Ini Ajar 14 Tindakan Jika Kereta Dilanggar Dari Belakang
Mudahnya Nak Tanggalkan Gam Pelekat Road Tax Lama, Guna Kain & Air Panas Je

Nak tahu lebih lanjut, ini antara sebahagian jenis-jenis ADD ON Coverage yang dikongsikan oleh Abdullah Zawawi Shuhaimi sebagai rujukan.

“Hari ni saya kongsikan beberapa ADD ON yang perlu kita tahu bila renew insuran kenderaan. Apabila renew insuran perasan ada yang murah dan ada yang mahal. Selalunya yang murah kurang coverage dan kosong dari additional coverage.”

Antara contoh additional coverage yang perlu kita tahu;

1. Windscreen

Windscreen atau cover cermin sangat penting untuk menyelamatkan NCD. Selalunya kalau cermin depan pecah akibat kena batu masa kat highway ia akan makan kos dalam RM 500 untuk Axia, RM 1000 untuk Exora, RM 2000 untuk Mazda dan seterusnya. Jika kita ambik tambahan coverage ni bila kita buat claim cermin, NCD masih lagi selamat dan masih dapat harga murah bila nak renew insuran nanti.

IKLAN

2. Additional Named Driver

Jika berlaku kemalangan dan pemandu ketika itu tidak didaftarkan kena cas RM400. Jadi sebaiknya bile renew pastikan orang yang selalu bawa kereta tu contoh wife, adik beradik, atau parents kita telah register nama diorang sebagai additional permitted driver. Nak lagi mudah pastikan cover all driver.

3. Towing

Tahu tak ada company yang ada limit untuk jarak towing kereta. Ada yang hanya 50km ada yang 150km ada yang 200km dan jarak ni dikira pergi dan balik bukan sehala tau. Ada towing untuk breakdown dan towing untuk kemalangan. Sebaiknya cuba ambik yang unlimited towing terutamanya kalau korang yang kerja travel pusing seluruh Malaysia.

4. CART

Pernah dengar tak jika kereta kita masuk bengkel kita boleh nak claim RM50 atau RM100 sehari selama 7 hari, 14 hari atau sebulan. Yang ni ada hanya kalau ambik add on ni sahaja, kalau tak pernah ambik sebab nak murah jangan mengharap la nak pergi claim duit tu.

5. Special Perils

Ketahuilah wahai sekalian manusia kalau kita parking dan tiba-tiba kereta kena hempap dahan pokok atau kereta tenggelam banjir sesungguhnya ia tidak dicover oleh insuran kecuali kita ambik add on special perils ni.

6. Key replacement, car accessories cover, personal accident, cover rusuhan, coverage nak masuk Thailand dan banyak lagi nak tulis daaaaa, tapi cukup yang tu dulu la.

Best tak perkongsian kali ini? ka ada request nak saya explain detail mana-mana part dalam hal ehwal renew insuran dan roadtax ni?

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jadi sebelum nak ‘renew’ insuran kenderaan tu, pastikan betul-betul faham jenis coverage yang nak diambil. Pertimbangkan antara risiko yang mungkin boleh terjadi.Takpelah bayar mahal sikit, asalkan kenderaan kita dapat dilindungi, tak perlu rugi berlebihan nanti.

Sumber: Abdullah Zawawi Shuhaimi