pilih honeydew

Buah honeydew ini kalau dapat yang betul-betul ranum, memang manis dan berjus. Sedap dimakan selain baunya yang wangi. Tapi berapa ramai suri yang pandai pilih honeydew atau tembikai susu yang superb rasanya.

Perkongsian Dari Cik Puan Nurul Fazrena Kamal ini menjadi amalan ketika dirinya mahu memilih buah kegemaran. Ada 6 langkah yang anda perlu hafal.

Suka honeydew?

Kami suka. Bukan honeydew je, kami suka buah.:) Potong kecik- kecik, simpan dalam tupperware, bawak masuk fridge. Makan sejuk-sejuk, best awak! Bagus dijadikan snack sihat seisi keluarga.

Hari ini, Ena nak share tips yang selalu Ena buat kalau nak beli buah honeydew.

1) Bau Di Bahagian Tangkainya

Ada bau manis dan fresh tak? Kalau ada, ambil. Kalau tak ada, yok kita move on bau buah honeydew yang lain pula. Bila ada bau tu maksudnya dah masak tu 🙂

IKLAN

2) Tengok Kulit Dia, Shining Tak?

Kalau berkilat licin, letak. Cari yang lain. Cari yang kulitnya nampak dull, sebab kalau berkilat biasanya kerana dipetik sebelum ianya masak. Atau belum masak lagi tu. Muda.

3) Warna Kulit

Pilih yang warna kuning ya. Bukan putih. Bukan hijau 🙂 Kuning tanda dah ranum.

4) Beratnya Sesuai Tak Dengan Saiz

Agak-agak berat buah tu sesuai tak dengan saiznya? Pilih buah yang ‘eh saiz ko macam ni je, awat berat kemainn nih?’. Buah yg beratnya macam terlebih berat berbanding saiz ni maksudnya isinya juicy awak.

5) Kulit Lagi

Ada tak nampak macam brown spot. Kawasan coklat-coklat tu, macam dalam gambar Ena letak tu. Ha, pilih buah yang ada tanda macam ni ya. Lagi besar tanda tu lagi bagus. Selalu kita tak pilih kan, sebab nampak buruk je, tapi sebenarnya itulah penanda buah yang manis. Takkan nak buah juicy jekan tapi tawar, mestilah nak yang juicy lagi manis gitu.

Brown spot ni tanda lebah dah pernah datang pada bunga buah ni.

6) Goncang Buah Tu. Slow Je

Jangan sampai tercampak pula! Dengar, ada bunyi tak? Jika ada bunyi sikit, tu tanda dah ranum dan mekar. Bunyi bijinya tu, dah mulai lekang.

Ha. Macam ni la caranya kalau nak pilih buah honeydew yang ranum, juicy lagi manis. InsyaAllah

Selamat mencuba!

Sumber/Foto: FB Nurul Fazrena Kamal via Mingguan Wanita