Setiap kali nak masak, suri akan ambil masa kupas bawang, siang ikan, buang tahi bilis, potong sayur dan sebagainya. Untuk tiga jenis lauk ambil masa memasak sampai sejam lebih. Bayangkan, kalau masa rumit itu boleh dipendekkan.

Suri kena kreatif dan bijak. Seperti Puan Nadya Sufia Haji Sanusi ini dari masalah terlalu lama ambil masa memasak, akhirnya beliau jumpa satu solusi memendekkan masa memasak di dapur.

teknik simpan lauk frozen

Tip yang dikongsikan ini membolehkan anda lebih konsisten memasak, lebih cepat, efisien dan paling penting boleh membekalkan makanan berkhasiat kepada anak setiap hari.

Alhamdulillah, sejak zaman study dekat UIA hri-hari masak untuk husband Mohd Fadzil. Zaman houseman manage bekalkan anak bekal ke rumah pengasuh sampai sekarang walaupun tak ada periuk noxxa.”

Masa awal-awal kahwin selalu husband complaint kita masak lambat, siap cakap ‘Mak saya masak sejam semua siap”, ish time tu memang kecik ja hati ni rasa.Ada ke compare kita dengan mak yang memang dah biasa buat catering and masak banyak-banyak. Rupanya ada tips, and memang menjadi!”

Ketika memasak, waktu prepare barang itulah yang lama. “Nak kupas bawang, nak tumbuk lagi, nak bersihkan ayam lagi, nak potong sayur lagi. So, bila jimatkan waktu prepare barang ni memang cepat sangat masa memasak. Kuali panas, masuk minyak, campak-campak dah siap.”

“Kalau nak beli bekas letak lauk boleh guna promo kod ni, super jimat.”

Tekniknya

* 1 hari dalam seminggu misalnya hari Jumaat, lepas balik kerja, ke kedai beli barang dapur.
* Sampai rumah bersihkan dan settlekan semua, dari menyiang sampailah masuk peti ais.
* Jangan beli barang mentah ketika busy. Nanti jawabnya masuklan ayam, ikan ke freezer lepas tu tak sempat kemas.

teknik simpan lauk frozen

4 Tip Jimat Masa Prepare Barang Masak

1. Kenalpasti Masakan Yang Selalu Anda Masak

Kalau Nadya ni, Mek Klate. Jadi serai, limau semua tu banyak guna.So apa bahan yang kita selalu guna waktu masak, kita aim waktu nak masak nanti semua dah ready, so senang. Macam anak-anak Nadya suka sup,jadi memang selalu ada stok dada ayam potong dadu, carrot, potato, stok bawang dikisar.

2. Rancang Menu Seminggu

Jimat sikit belanja dapur bulanan dan jimat masa nak fikir hari ini nak masak apa, pernah bangun pagi tak ada idea nak masak apa. Dah ambil masa berfikir-fikir,ish.. membazir tu. Biasa Nadya masak 2 menu untuk bekal anak. Kalau letih sangat 1 menu pun jadilah.

IKLAN

3. Kerjasama Suami

Kena minta tolong suami jaga anak waktu nak prepare barang-barang ni. Alahai tak lama pun, bila selalu buat cepat ja preparenya, kalau suami malas, suruh dia yang prepare barang masak. Tapi pernah husband tolong basuhkan ayam lebih setengah jam, mak aih tak apalah bagi wife buatkanlah.

4. Kena Rajin Dan Usaha, Jadi Rajin Walaupun Malas

Kena rajin, bagi Nadya yang bekerja, bila tinggalkan anak dengan pengasuh, perasaan lega sikit sebab nanti tak terfikir-fikir anak aku makan ape ya, dah makan ke belum, cukup ke makanan. Masa zaman houseman, salah satu terapi nak hilangkan stress bagi nadya bawa bekal makanan anak. ok mak-mak sangat

teknik simpan lauk frozen

Kelebihan Teknik Ini

*Bila masak sendiri, kita tahu apa yang dimasukkan, free MSG, free ajinamoto.
*Nadya bukan seorang yang pandai masak, rasa nak join kelas memasak saja, tapi bila masak anak cakap sedap.. hati pun rasa happy 🙂 Harap dapat bagi manfaat dekat ibu-ibu yang ada kekangan masa tapi nak masak yang terbaik untuk anak dan suami.
*Percayalah, air tangan ibu paling sedap, walaupun tak pandai masak sangat tapi masakan ibu anak akan ingat sampai bila-bila.
“Teringat pula nasi goreng telur ummi Nadya, simple tapi sebelum pergi sekolah hari-hari makan sampai sekarang tulah nasi goreng paling best!

Rujuk Tip Dan Teknik Pada Gambar Di Bawah

teknik simpan lauk frozen

Ayam

Beli ayam hari yg sama kena terus bersihkan. Nadya suka asing bahagian dada. Bahagian dada potong kecil=kecil terus, buat sup ayam untuk anak and rencah kalau masak sayur. Paling bagus buat satu bekas untuk sekali masak. Nanti nak guna letak saja bawah air paip mengalir dalam 10 minit dah lembut.

teknik simpan lauk frozen

Udang, Sotong

* Sotong bersihkan terus, buang dakwat, buang mata, potong siap-siap.Guna gunting saja lagi senang.
* Udang kalau baba Nadya selalu buang kepala, buang yang hitam kat belakang badan. Tapi ai tak buang kepala sebab nak nampak cantik rupa udang ni ekeke :p

Ikan

Pastikan hari beli ikan bersihkan siap-siap. Lepas tu letak dalam bekas ikut panjang ikan barulah ikan nampak cantik lurus ja takde bengkok-bengkok.. over ja.

teknik simpan lauk frozen

Bawang Putih, Bawang Merah

Kisar halus semua bawang.Senang nak menumis nanti. Sebelum kupas bawang rendam dalam air 10 minit nanti senang kupas. Bawang merah, Nadya blend bawang bombay jimat masa nak kupas, rasa sama saja dengan bawang merah kecil tu. Kalau selalu buat masakan macam masak merah ke sambal, silalah blend bawang banyak-banyak, boleh tahan 2 minggu lebih. Yang penting masa guna sudu asingkan waktu guna nanti. Jangan guna satu sudu cedok semua bawang waktu masak, tak tahan lama jawabnye nanti.

Halia

Kisar halia siap-siap. Senang, Nadya memang ada stok halia kisar sebab anak suka sup ayam, ayam masak kicap. Oh ya, walaupun saya ni peminat tegar pink purple, tapi guna bekas lutsinar ja letak semua ni. Nanti senang nampak mana satu bawang merah mana satu halia.

teknik simpan lauk frozen

Serai,Lengkuas, Daun Limau, Cili, Limau

Bahan-bahan nak masak paprik atau tomyam ni senangnya kalau dah siap dalam peti ais. Saya ni penakut orangnye, kan nak masak tomyam malam-malam takut pulak nak keluar rumah ambil serai, daun limau dan sebagainya.

teknik simpan lauk frozen

Sayur

Luqman dan Hannan suka sangat carrrot.Jadi sayur yang selalu guna Nadya bersihkan siap-siap dan potong sekali. Kalau sayur hijau tak potong terus, nanti nak masak ambil saja guntingkan.. senang.

teknik simpan lauk frozen

Ikan Bilis

Kisar ikan bilis, nanti boleh letak sebagai perencah masak sayur ke nasi goreng ke. Nampaknya orang Melaka selalu guna sebab tengok mak guna ikan bilis masak sayur, nasi, mihun, kuah kacang juga.

 

Cili Kisar

cili kering rebus dahulu, then kisar halus. Mak ajarkan simpan dalam plastik nanti tahan sebulan, kalau simpan dalam bekas cepat ja kulat.

teknik simpan lauk frozen

Bawang Besar

Kupas dan bersihkan. Senang nanti nak letak dalam telur dadar ke, dalam masak merah ke terus hiris-hiris saja.

Kentang

Nadya suka kupas dan simpan dalam peti terus. Sebab selalu guna. Selalunya kupas untuk 3 hari, tak boleh simpan lama cepat lebam plak nanti. Kalau nak tahan lagi lama letak dalam bekas then isi air sikit.

Contoh Masakan Dengan Bahan Sedia DiKupas/Bersihkan

teknik simpan lauk frozen

Tomyam Campur

Ni 3 hari lepas nak masak tomyam awal pagi untuk anak. Bangun, buka peti keluarkan semua, kejap ja dah siap, lepas tu dah siap simpan balik semua, kurang masa membasuh pagi-pagi.

teknik simpan lauk frozen

Sup Sayur

Sumber/Foto: Nadya Sufia Hj Sanusi via Mingguan Wanita