Sedapnya makan kek marble gebu, lembut dan cantik. Nak buat pun mudah je dan tak gunakan bahan-bahan yang banyak pun.Rupanya ada 3 cara kaedah membakar kek Marble ni.Boleh ikut resipi dan kaedah yang dikongsikan oleh Puan Ariana Sofia Ahmad ini.
“Dah lama ariana tak share resepi. Hari ni Ariana nak share resepi kek marble kesukaan umie ariana. Bila nak datang rumah je mesti suruh ariana buat.”
Dekat bawah ni Ariana akan bagi 3 cara untuk buat kek marble menggunakan resepi yang sama iaitu bakar (atas nampak cantik), bakar biasa dan kukus. Selalunya ariana guna cara kedua buat kek ni untuk umie, yang ni confirm jadi tak payah nak bakar lama-lama.
1. Bakar (Warna atas nampak cantik)
130°c selama 1 jam 20 minit. Selepas 45 minit tutup loyang bahagian atas
dengan aluminium foil. Guna api atas bawah. Tray bawah sekali.
2. Bakar biasa ( Gelap sikit bahagian atas)
150°c selama 50 minit. Guna api atas bawah dan tray bahagian tengah.
3. Kukus (wrap loyang)
Selama 50 minit @ sehingga masak.
Resepi Kek Marble Jelita Ayu Gitu!!
Bahan-Bahan:
6 biji telur ( gred B)
1 1/4cawan gula castor
1 cawan butter
2 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu besar ovallete
1sk esen vanila
1sk soda bikarbonat
1sk baking powder
1sk cream off tartar
4 sudu besar susu pekat
5 sudu besar susu segar
Cara Membuat:
Mula-mula mix butter dan gula sehingga gebu atau bertukar warna putih.
2. Pastikan jadi putih macam ni. Adunan gebu je.
3. Lepas tu masukkan ovallete, telur dan esen vanilla. Boleh juga masukkan satu persatu telur. Ariana masukkan semua terus.
4. Mix sampai sebati dan pastikan adunan jadi licin macam ni dan tidak berketul. Adunan jangan terlampau cair pulak.
5. Lepas tu ayak tepung, soda bikarbonat, baking powder dan cream off tartar. Mix sehingga sebati. Nak letak tepung sikit-sikit masa mix pun boleh.
Ads
6. Bila dah sebati masukkan susu pekat manis dan susu segar.
7. Mix sehingga adunan sebati dan licin macam ni.
8. Bahagikan kepada 4 bekas. 3 bekas dengan kuantiti yang sama banyak dan 1 bekas lagi lebih sedikit kuantitinya.
9. Letak pewarna yang kita nak kepada tiga-tiga bekas. Bekas 1 lagi biar kosong untuk letak lapisan atas nanti.
10. Letak adunan dalam loyang secara selang seli kecuali warna kosong. Pastikan Loyang 8′ telah dilapik dengan baking paper dan sekeliling loyang sapu butter/ majerin.
11. Lepas tu lorek guna lidi ikut kreativiti masing-masing.
12. Dah siap lorek, letak pulak adunan kosong kat atas permukaan supaya menutup semua corak tadi. Pastikan tinggal sedikit adunan untuk buat corak bahagian atas pulak.
Ads
13. Lebihan adunan kosong tadi bahagikan kepada warna yang kita nak. Letak warna mestilah lebih terang daripada warna adunan bawah tadi.
14. Lepas tu lorek ikut kreativiti sendiri. Bakar dengan suhu 130°c selama 1 jam 20 minit. Guna tray yang bawah sekali. Selepas 45 minit letak aluminium foil atas loyang supaya tak hangit.
15. Dah masak terbalikkan atas redai@jaring petak. Takda redai pun takpe cuma kek kena terbalikkan juga supaya tak mendap.
16. Lepas 5 atau 10 minit betulkan semula kek.
Ads
17. Nilah rupa kek bahagian dalam. Lembut je.
18. Lepas tu potonglah. Kek ni tak manis sangat. Mak-mak mesti suka. Selamat mencuba.
Kek kalau masak elok, dalamnya memang lembut dan gebu.
Ni ariana guna cara bakar yang pertama iaitu bahagian atas warna nampak cantik.
Doh ni saya guna juga untuk buat pizza,donut & burger malaysia.
Saya buat memang macam ni, saya gaul semua sekali harung… nak cepat katanya. Jadi jugak, insyaAllah.
Biarkan sejam tapi kadang tu tak sampai sejam dia dah naik cantik. Tunggu doh kembang dulu… saya tak timbang sebab buat makan sendiri je. Kalau nak jual, kene timbang lah ya.
Lepas bulat bulatkan dia tunggu sekejap,dia akan naik lagi…dah naik tu baru celop telor dan breadcrumb.tapi hati hati sebab doh macam lembik gitu… nanti tak cantik laa kalau dia tak jadi bulat.
Salut telor dulu baru golek dalam breadcrumb pastu goreng.
Untuk inti:
Actually boleh je nak letak inti apa apa. Tapi yang kawan saya ajar ni lebih kurang macam ni la. Saya dah ubah sikit ikut citarasa saya.
1 tin sos carbonara
2 cawan atau lebih isi ayam potong dadu
1 biji bwg holand
3 ulas bawang putih
Setgh btg carrot
Setgh btg timun
Tumis bawang, masukkan ayam dan carrot. Bila ayam dah masak masukkan sos dan timun. Saya letak sedikit air. Kacau sehingga pekat yg kita inginkan.
Boleh juga buat inti ayam perisa apa apa pun, terpulang.
Untuk inti, pada pendapat saya, boleh je nak letak apa pun yang ni saya buat guna bahan bahan di bawah.
1tin sos carbonara
2cawan atau lebih isi ayam potong dadu
1labu bwg holand
3ulas bwg putih
Setgh btg carrot
Setgh btg timun jepun buang biji
Tumis bawang, ayam dan carrot. Kemudian masukkan sos carbonara dan timun. Saya letak sedikit air. Kemudian kacau hingga pekat.
Kalau nak share,share aje…sebab saya pun share dari kawan saya jugak ni.
Selamat mencuba!
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Kemeriahan raya semakin terasa, ramai mak-mak dah mula cari resipi yang mudah-mudah untuk buat biskut atau kuih raya. Apa yang penting mak-mak perlu kreatif dalam buat kuih raya ni.Guna bahan yang paling minimum, paling jimat masa dan bajet.
Jika ada lebihan roti, yang tak habis dekat rumah tu, jangan lah dibuang bolehlah manfaatkan dengan mencuba resipi Biskut Roti Coklat Nestum yang dikongsikan oleh Lia Marsom ini. Hanya guna 3 bahan je, cuma perlu potong, bakar dan celup-celup je dah boleh dapat sejenis biskut raya yang sedap!
Berikut perkongsiannya;
“Biskut roti coklat nestum paling meletop, setakat sebalang 10 minit dah licin, tak sempat hidang pada tetamu”.
Bahan-Bahan:
2 buku roti gardenia
1 kilo coklat Beryl’s
1 kilo instant cereal nestum
Cara Membuat:
1.Potong roti kepada 3 bahagian kemudian belah 2 bahagian.(1 keping roti boleh dapat 6 keping).
2.Bakar roti yang dah dipotong sehingga rangup selama 15-20 minit suhu 190 ikut oven masing-masing boleh rasa dulu kalau belum ranggup bakar lagi.
3.Cairkan coklat ikut kaedah double boiler tambah 2 sudu butter supaya senang nak celup roti.
4.Gaul roti dalam coklat, angkat dengan penyepit satu-satu salutkan dalam nestum.
5.Gaulkan dan salut roti dengan nestum sampai tertutup semua, angkat dan susun dalam tray.
6.Masukkan dalam peti ais dalam 15 minit,coklat dah keras terus masuk balang.
Tip Ekstra!
Kalau nak lagi cepat, potong-potong roti tu biarkan dekat luar tutup dengan tudung saji.Dah agak-agak keras tu boleh bakar dalam 15 minit dah ranggup.
Roti yang dah dibakar simpan dalam Tupperware kedap udara, nak buat tinggal celup-celup je.
Untuk nestum elok beli yang dekat bakery sebab kasar-kasar sikit.
Siap! Selamat Mencuba!
Mudah kan, daripada biarkan roti terbuang, bolehlah mak-mak cuba buat resipi ini. Potong, bakar dan celup-celup je, boleh dapat sejenis biskut raya yang senang dan sedap!
Apa nak masak hari ni ye? Jengok ke dalam peti ais, stok sotong masih ada. Selalunya masak resepi sotong celup tepung, sotong goreng kunyit je…apa kata kali ini cuba resipi sotong sumbat pulut Kuah Percik dan ketupat sotong ala Kelantan?
Anak-anak kecil pun boleh makan, sebab tak pedas pun. Ada orang jadikan lauk untuk dimakan dengan nasi tapi ada juga yang makan macam tu saja, umpama manisan.
Nak cuba? Masak resipi di bawah ni…
Masak Resepi Sotong Sumbat Pulut Kuah Percik
Bahan-bahan:
600-700 gram sotong putih
2 cawan beras pulut | Rendam 1 jam
1 ½ cawan santan kelapa
Garam secukup rasa
Bahan-bahan sos percik:
10 gram bawang putih
30 gram bawang merah
30 gram halia
5 batang serai
5 tangkai cili merah
20 gram kunyit hidup
10 gram lengkuas
2 keping asam gelugur
40 gram gula Melaka
100ml santan
100ml minyak
Garam secukup rasa
Lidi secukupnya
CARA MEMASAK:
Kukus beras pulut hingga setengah masak, kemudian angkat dan gaulkan bersama santan yang telah dicampur dengan garam dan kukus lagi sekali hingga masak.
Sumbatkan pulut yang telah siap dimasak ke dalam sotong dan sematkan bahagian hujungnya dengan lidi. Panggang sotong hingga masak. Angkat dan ketepikan.
Untuk membuat sos; kisar hancur bawang merah, bawang putih, halia, kunyit, serai cili merah dan lengkuas.
Panaskan minyak, tumis bahan kisar hancur hingga naik minyak dan naik bau.
Masukkan asam gelugur, gula melaka,santan masak hingga sos pekat dan perisakan dengan garam.
1 kg sotong sederhana besar – jika hendak lagi sedap pilih yang bertelur
1 1/2 cawan beras pulut – dibersih dan ditoskan
2 cawan santan pekat
1 cawan air
1 ketul gula Melaka/gula merah
1 sudu teh garam
3-4 helai daun pandan
1/2 sudu teh halba
CARA MEMASAK:
Mula-mula, bersihkan sotong. Kepala sotong jangan dibuang. Ketepikan.
Tanak pulut bersama satu cawan air untuk menghasilkan pulut suku masak (Untuk mempercepatkan pulut dalam sotong masak).
Sumbat pulut yang telah ditanak ke dalam badan sotong, kira-kira 3/4 penuh. Selepas itu sumbat kepala sotong dan sematkan dengan lidi sate agar pulut tidak terkeluar.
Sotong yang telah siap diisi dengan pulut dimasukkan ke dalam periuk yang telah dialas dengan daun pandan. Kemudian masukkan santan, gula Melaka, halba dan garam secukup rasa.
Masak dengan api sederhana dan sentiasa dikacau supaya santan tidak berketul. Masaklah sehingga santan agak pekat.
Suami terpaksa 'mengemis' nak puaskan nafsu, dah merayu masih tak dapat. Dalam kehidupan berumah tangga, kebahagiaan dan keharmonian bukan sahaja bergantung kepada aspek kewangan, komunikasi, dan tanggungjawab harian, tetapi juga kepada keperluan batin pasangan.