Perkongsian mengenai disleksia sudah pasti akan mendapat perhatian ibu bapa yang mempunyai anak bermasalah sebegini. Ini 25 info berkaitan disleksia di Malaysia.

Melalui laman web myhealth.gov.my, maksud disleksia adalah sejenis masalah pembelajaran khusus yang kerap berlaku.

Kanak-kanak Disleksia mempunyai masalah menguasai tugasan sekolah walaupun mereka telah berusaha bersungguh-sungguh. Masalah asasnya adalah perbezaan cara otak berfungsi dalam menghubungkan simbol visual dengan bunyi.

Melalui perkongsian di Facebook oleh Mahfuzah Zainol ini memberi penerangan yang jelas berkaitan disleksia di Malaysia.

Terapis Carakerja yang berkhidmat di Kementerian Pendidikan dan kini dalam tempoh cuti belajar untuk menyambung PhD di Fakulti Sains Kesihatan di UKM ini menulis 25 info mengenai disleksia di Malaysia yang boleh mak ayah beri perhatian.

Beliau menjelaskan dirinya bukan pakar disleksia. Ini adalah perkongsian dirinya sebagai ahli terapi cakakerja untuk murid berkeperluan khas termasuk murid disleksia.

Artikel berkaitan:
12 Tahun Ibu Ini Jadi Guru Di NASOM, Selepas Anaknya Sendiri Disahkan Autisme
Kisah Adli, Luqman Dan Sebekas Nasi Lemak. Pengajaran Bermakna Kepada Mak Ayah Yang Ada Anak Autism.

25 INFO Berkaitan DISLEKSIA Di Malaysia, Jangan Terkejut Baca Nombor 24!
Terapis Carakerja, Mahfuzah Zainol

25 Info Disleksia Paling Penting, Nombor 24 Anda Pasti Terkejut

1. Ramai ibu bapa mengesyaki anak mereka ada disleksia selepas melihat anak mereka sering menulis secara terbalik (mirror image).

2. Kanak-kanak disleksia mempunyai tahap kecerdasan IQ yang normal atau ‘average’.

3. Masalah mereka hanya pada kemahiran membaca dan huruf. Dan perkara berkaitan penulisan. Mereka sukar menulis idea secara teratur di atas kertas. Ini perlu dibantu oleh guru.

4. Jika ada murid disleksia yang mempunyai masalah dengan nombor dan matematik. Itu ialah comorbidity disleksia dan discalculia. Untuk kumpulan ini, mereka termasuk dalam geng masalah pembelajaran yang pelbagai.

IKLAN

5. Apa yang pasti, kanak-kanak disleksia perlu menjalani ujian kecerdasan IQ untuk menambah keyakinan diagnosis kepada disleksia. IQ mereka adalah normal. Bukan below average..bukan poor atau lebih bawah daripada itu.

6. Umur yang sesuai untuk melakukan IQ test ialah 6 tahun.

7. Perlu jumpa Clinical Psychologist atau Child Psychiatrist untuk ujian IQ test ya. Bukan occupational therapists atau speech and language therapist. Untuk pengetahuan, guru psikologi dan kaunseling di sekolah tidak sama dengan clinical psychologist ya. Kelayakan profesionalisme mereka berbeza.

8. Diagnostic test atau ujian diagnostik belum mencukupi untuk mengesahkan anak anda ada masalah disleksia.

Ini bermaksud, anda perlu mendapat assessment daripada pelbagai ahli profesion kesihatan seperti terapis carakerja, terapis pertuturan bahasa, psikologis klinikal untuk mendapat pengesahan yang jitu daripada pakar/ specialist dalam development atau sewaktu dengannya. Child Psychiatrist, Developmental Specialist dan etc.

25 INFO Berkaitan DISLEKSIA Di Malaysia, Jangan Terkejut Baca Nombor 24!

9. Disleksia termasuk dalam kategori Specific Learning Difficulties dalam DSM-V untuk diagnosis.

10. Instrumen Saringan Disleksia (ISD) adalah saringan awal guru untuk mengesan murid Disleksia di sekolah rendah.

Ini lagi…

11. Ujian saringan disleksia di peringkat KPM iaitu ISD adalah senarai semak sahaja. Bukan assessment untuk IQ test dan ia tidak cukup untuk pengesahan diagnosis disleksia.

12. Kalau selepas buat IQ test, keputusannya below average atau poor. Itu kategori Intellectual Disability (ID). Bukan Dyslexia lagi dah.

13. Murid disleksia mendapat paling banyak kemudahan dalam peperiksaan awam Kementerian Pendidikan Malaysia berbanding kategori diagnosis lain (sila rujuk Panduan Pengurusan Calon Berkeperluan Khas, Lembaga Peperiksaan).

Syarat utama nak dapat kemudahan ini adalah mempunyai surat pengesahan doktor mengatakan murid ini didiagnos dengan disleksia. Lepas tu, boleh inform Setiusaha Peperiksaan di sekolah masing-masing.

14. Murid disleksia mula didiagnos pada umur 7-8 tahun atau kadangkala lebih lewat daripada itu.

15. Antara assessment yang telah dipatenkan untuk disleksia yang terkenal adalah Bangor Dyslexia Test, Dyslexia Early Screening Test, Dyslexia Screening Test-Junior (6-11 tahun) dan Dyslexia Screening Test-Secondary (12-16 tahun)

16. Murid dengan diagnosis disleksia layak memohon kad OKU dan menerima manfaat kad OKU seumur hidup. Elaun bulanan dan pelbagai lagi (boleh rujuk website JKM)

17. Kalau dah tua-tua perasan diri ada disleksia, tak payah lah buat assessment, sebab dah ada coping strategies sendiri untuk survive.

18. Disleksia bukan sejenis penyakit yang memerlukan ubat. Mereka perlu belajar coping strategies.

19. Badan NGO yang diiktiraf oleh Kementerian Pendidikan untuk intervensi bagi murid disleksia ialah Persatuan Disleksia Malaysia (PDM). PDM menyediakan kelas 3 bulan untuk intervensi disleksia. Boleh rujuk website mereka. Cawangan PDM ada di seluruh negara.

Ini lagi…

20. Murid disleksia boleh mendapat pendidikan khas melalui Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI) dan Program Pendidikan Inklusif (PPI). Keadaan ini bergantung kepada murid tersebut. Ada kes boleh masuk PPI, ada kes sesuai di PPKI.

Ada kes perlu pembelajaran one to one. Semuanya bergantung kepada individu tersebut yang berbeza-beza walaupun diagnosisnya sama. Maka, di sini guru dan ibu bapa perlu bijak memberi peluang pendidikan kepada mereka.

21. Kalau di sekolah rendah, intervensi untuk murid disleksia lebih kepada untuk boleh membaca dan menulis. Sebab ini kelemahan utama mereka.

22. Kalau di sekolah menengah, murid disleksia perlu diajar coping strategies untuk menjalani kehidupan survive dalam pembelajaran dan kehidupan. Bergantung kepada keperluan mereka.

23. Filem berkaitan murid disleksia yang terkenal ialah Taare Zamen. Amir Khan berlakon. Filem ini kena tengok kalau sapa tak tengok lagi. Hehe.

24. Individu dengan disleksia yang terkenal dan kaya di Malaysia adalah Dato’ Alif Syukri Terlajak Laris. Jangan kecam beliau sangat sebab beliau adalah individu dengan disleksia. Ideanya terlalu banyak sampai tersasul semasa bercakap sampai tersilap dan sering dikecam ramai.

25. Saya bukan pakar disleksia ya. Ini adalah perkongsian saya sebagai ahli terapi carakerja untuk murid berkeperluan khas termasuk murid disleksia.
Ramai sebenarnya yang request perkongsian berkaitan disleksia ini.

Semoga sedikit membantu untuk anda memahami disleksia.

Sumber: Mahfuzah Zainol