Tidak dinafikan basuh baju putih memang agak renyah.Perlu dicuci berasingan dengan baju berwarna, malah jika dipakai lama boleh menyebabkan warna kekuningan.Sebenarnya, ada tip mudah yang mak-mak boleh gunakan ketika cuci baju putih untuk memastikan ia kekal putih melepak dan tak perlu disental.
Mak-Mak boleh cuba tips yang dikongsikan oleh Puan Leena Hassan ini sebagai panduan;
Sudah lama saya R&D dengan pelbagai formula & brand sabun baju untuk jadikan baju sentiasa putih. Tapi tidak pernah menjadi.
Guna clorok, baju akan jadi kuning. Guna nila, baju akan jadi lebam. Guna vanish, kos tinggi. So.. Saya tanya sepupu saya Siti Atirah Sharifuddin yang bekerja sebagai nurse. Apa rahsia nurse-nurse menjaga uniform untuk sentiasa putih?
Nahhhhhh…. Nin diaaaa cara-caranya. Anda boleh cuba untuk uniform anak-anak sekolah nanti.
Saya suka guna sabun Lux – Rose. Sebab bila baju dah kering, bau ros masih ada. Kerja lebih sikit untuk memarut sabun ketul tu tapi tak mengapa lah, saya tidak sibuk mana pun untuk menjadikan itu satu alasan.
Ads
Bahan-Bahan:
Sabun Mandi (Lux)
Penyagat
Sabun Baju
Cara-Caranya:
1.Sagat sabun mandi secukupnya.
2.Rendam baju-baju putih dengan sabun lux yang diparut selama 1 malam didalam mesin basuh.
Ads
3.Saya tambahkan sikit sahaja sabun baju biasa, Esoknya, terus on mesin basuh. Tidak perlu sental.
Info Ekstra!
Saya guna 3 cawan sabun lux yang diparut + ½ cawan sabun biasa. 3 cawan sabun lux tu nampak macam banyak tetapi sesuai dengan sukatan minimum air yang telah diset kan oleh mesin basuh saya. Kalau sikit sangat, nanti sabun nya cair pulak.
Jangan risau, sabun tak berketul setelah direndam semalaman. sabun tu sempat cair & larut. Saya ada elergik dengan sabun basuh, so kaedah ini membantu saya supaya saya tak perlu sental baju & tangan pun selamat tak kena sabun.
Ads
Semoga bermanfaat!
Selamat Mencuba!
MW: Terima kasih atas perkongsian tips ini. Jadi buat mak-mak yang nak cuci baju putih tu, seperti baju uniform kerja atau baju sekolah anak-anak bolehlah cuba cara ini. Barulah baju tahan lama, wangi serta nampak baru dan putih je selalu.
Perasan tak bila kita cuba sesuatu resipi baru, adakalanya tak jadi. Walaupun dah ikut resipi tu sebiji-sebiji. Ini yang kita kena tahu selain resipi, teknik dan cara juga memainkan peranan penting, barulah ia elok menjadi. Contohnya bila buat ‘No Bake Cakes/ Chilled Cheesecake’, ini tip penting yang kita kena ingat.
Baca perkongsian ilmu dan tip daripada Pembuat Kek, Muhammad Ali ini sebagai panduan;
Masalah: Kek Batik Keras
Untuk kek batik kebanyakannya mengalami masalah kek keras, susah nak potong. Mudah je..kalau rasa tak yakin..cairkan butter dulu. Dah cair api kena tutup. Dah tutup api baru masukan bahan lain.
Sebabnya kalau api buka bagi yang beginner maybe depa tak tau bajet masa yang betul dan masukan bahan-bahan dengan perlahan sementara api masih on. Sebab tu kadang-kadang sos kek batik tu jadi terlalu pekat. Bila jadi terlalu pekat, kek akan keras.
Dah masuk semua bahan baru on api.Api pulak kena perlahan. Yang menyebabkan sampai telur tu masak betul-betul sampai keluar warna putih sebab api kuat dan kacau perlahan-perlahan. No tak boleh. Bila api dah on..kita kena kacau laju-laju supaya dua tak hangit bawah sos tu dan tak berketul. Tu ja tipsnya.
Kek Batik Lembut
Kek batik : texture lembut. Biskut batik : texture crunchy. Nak kek batik lembut masuk telur masuk susu segar. Nak biskut batik crunchy tak perlu masuk telur, tak perlu masuk susu segar. Simple.
Kek Guna Cheese
Setiap kek yang menggunakam cheese. Cheese kena keluarkan awal. Tapi tengok atas berat cheese. Kalau setakat pakai 250 g yang cheese buku tu,15 minit dah memadai sebab cheese dia bukan dalam kuantiti yang banyak. Jadi dia cepat capai suhu bilik. Bagi cheese yang 1kg keatas seeloknya dikeluarkan 30-40 minit awal. Asalkan tak melebihi 2 jam dekat suhu bilik.
Tip Cheese Cepat Lembut
Yang ni ramai tak tahu. Macam mana nak bagi cheese tu cepat lembut cepat capai suhu bilik. Mudah je potong cheese dalam kiub kecik-kecik. insyaAllah cepat lembut cheese tu untuk diputar.
Apa yang jadi jika cheese dipukul terus dari chiller. Jahanam la mixer uols. Nak-nak stand mixer tu dan satu lagi dia akan membentuk tompok-tompok putih, cheese yang tak blend elok sebab dipukul sejuk-sejuk. Sebab tu cheese ni kena bagi suhu bilik biar dia lembut elok. Sebab bila kita mix pun akan nampak cantik je texture dia.
Cheese yang paling cantik texture dia saya pernah pakai adalah Elle vire / Royal Victoria. Sangat-sangat smooth kalau betul cara handle mecam saya terang diatas.
Cara Simpan Cheese Block
Cara simpan cheese block yang 1-2 kg ni. Timbang cheese pakai pisau panas. Lap bersih-bersih dan potong cheese yang nak guna tu. Jangan sesekali pegang cheese dengan tangan. Walaupum kita yakin tangan kita bersih. Bakteria di tangan kita tak tau.. betul-betul bersih atau tak tangan kita.
Cara kendali kena betul. Dah tinbang siap-siap. Ambil cling wrap, wrap padat-padat jangan bagi ada udara sebab ruang udara tu yang buatkan bakteria senang membiak. Masukan dalam kotak balik.
Cheese tahan 10 hari lepas dah buka. Suhu chiller pun kena sederhana sahaja.
Whipping Cream
Whipping cream yang rosak adalah whipping cream yang berketul, rasa masam. Jangan sesekali guna. Risiko keracunan makanan tu tinggi kalau kita masih guna terutama untuk buat jualann. Whipping cream tahan 7 hari lepas dibuka.
Ganache
Masa kita buat ganache, api kena perlahan-lahan. Buka api bawah tu. Cara saya, sy tak tunggu bekas bawah tu sampai air dia mendidih.Saya terus masukkan Whipping cream + butter agak-agak dalam 2-3 minit baru saya masukkan coklat. Kacau pulak jangan la laju-laju sebab faham kita nak coklat cair cepat kan.
Tapi ketahuilah kacau laju ni akan membuatkan ganache lebih banyak bubble dan jadi tak smooth. Key dia api slow, jangan kacau laju-laju, butter jangan lebih sangat isi. Ikut resepi saya insyaAllah berkilat la ganache hampa.
Mudah mudahan sharing baru saya ni memberi manfaat pada semua
– mr.ali
MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jadi bila nak buat ‘No Bake Cakes/ Chilled Cheesecake, kena ingat tip penting yang dikongsikan ini. Selamat Mencuba!
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )
Kerisik antara ramuan yang selalu digunakan dalam masakan seperti rendang. Tapi banyak kali juga terbeli kerisik yang berbau ‘tengik’ malah bila sangai dalam kuali, terhangus pula sebab tak pandai jaga api.
Rupanya ada cara mudah nak buat kerisik ni. Tak perlu susah-susah bakar je dalam oven, cantik kejadiannya nanti dan masak sekata.
Boleh cuba cara mudah buat kerisik yang dikongsikan oleh Puan Hana Rahman ni.
“Untuk kerisik sis tak sangai, biasanya sis bakar dalam oven selama 30 minit, oven sis suhu 140. Atau masukkan dalam Air Fryer selama 20 minit.”
“Tinggal gitu jer tak payah nak main api tak payah nak kacau dengan sudip. Jimat masa boleh buat kerja lain.”
“Cantik kejadiannya masak sekata, garing, bau wangi dan bila diblend pecah minyak sangat cantik.”
Info Ekstra!
Untuk elakkan lemau atau tengik blend kering semua lepas tu simpan dalam peti ais, senang nak guna.
MW:Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jadi buat mak-mak tak perlu susah-susah nak sangai kelapa dalam kuali. Bakar dalam oven untuk buat kerisik sendiri. Lebih mudah, jimat masa boleh buat kerja lain. Malah cantik kejadiannya, masak sekata, garing dan bau wangi.
Rupanya sangat senang nak buat sendiri serbuk perasa cendawan (Mushroom Seasoning) di rumah. Suci, halal dan sangat menjimatkan. Serbuk perasa cendawan ni selalunya digunakan sebagai menambah kesedapan makanan. Menggunakan bahan-bahan semulajadi yang pastinya bebas msg, bahan pengawet mahupun perasa tambahan, hanya guna 3 bahan je.
Boleh cuba cara yang dikongsikan oleh Hidayat Sahidini sebagai panduan;
Homemade mushroom seasoning powder. Ke arah perisa semulajadi tanpa garam dan msg.
Bahan-Bahan:
Cendawan shitake lotuss halfprice stiker kuning
Lobak merah (hiris guna peeler)
Bawang putih
Cara Membuat:
1. Hiris semua bahan dan masukkan dalam air fryer. Dehydrate 80°c 60min++ sehingga bebetul kering macam kerepek.
2. Selepas itu blend kering.
Siap!
Info Ekstra!
Guna cendawan segar, bilas-bilas kemudian hiris je. Tengok mat salleh buat guna dry mushromm dia terus blend je.
Kalau tak ada dhydrtor pakai Air Fryer biasa guna suhu paling rendah 80°c.
Boleh juga bakar cendawan tu sekejap dalam oven. Pastu agak-agak lembab dan tak basah sangat, masukkan dalam kuali dan sangai. Leceh sikitlah sebab tak ada alatan sesuai. Tapi insya allah tetap jadi.
Mingguan Wanita:Menarik boleh buat sendiri serbuk perasa cendawan ni di rumah. Memang jimat,perisa semulajadi bebas garam dan msg malah boleh dapat banyak hasilnya.