Bagi penggemar, kek buah kukus, boleh dikatakan harganya agak mahal berbanding kek-kek yang lain. Keadaan keknya yang cantik dengan taburan buah campuran kering yang sekata dan sudah tentu cara membuatnya pun mengambil masa yang agak lama.
Tidak hairanlah, ada mak-mak yang cuba membuat resipi kek buah yang kurang menjadi sehingga campuran buah di dalamnya ada yang mendap ke bawah. Kadang-kadang pelbagai tip digunakan untuk memastikan kek buah itu sekata dan cantik, lembab dan melt. Tapi, bila lihat hasilnya tidak seperti yang digambarkan.
Sebenarnya, tip yang dikongsi oleh Azlina Ina boleh mak-mak gunakan, kalau nak buat sendiri kek buah. Ikut setiap langkah cara membuatnya. Selamat mencuba.
“Siapa yang tak pandai buat kek buah, boleh ikut cara ini. Mesti jadi punya! Patutlah harganya agak mahal sebab nak kukusnya saha mengambil masa 4 jam, bahan yang digunakan pun premium.
1. Kek buah cantik tersusun, kalau sudah pandai cepat saja nam membuatnya.
2. Kalau nak tahu kek buah ini sedap dan moist bila buah-buahan campuran di dalamnya masih lagi rangup dan tak benyek, walaupun dikukus agak lama.
3. Bahan-bahan:
2 cawan buah campuran kering, direndan dengan air suam. Tujuannya untuk hilangkan kotoran pada buah yang berhabuk. Toskan.
4. Sementara itu, ayak dahulu:
440g tepung lebih kurg 4 cawan, asingkan ¼ cawan (40gm) gaul dengan buah yang telah ditoskan.
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil double action powder ( suka guna ini sebab kek buah akan jadi tidak berat dan moist.
1 sudu kecil serbuk buah pala
1/2 sudu kecil serbuk kayu manis ( kalau xsuke xyah la)
ok siap dah ketepikan.
5. Masukkan 150-180gm gula pasir atau 1-1 ½ cawan gula (bergantung pada citarasa. Selepas itu, masukkan 1-1 1.2 cawan gula, kalau menggunakan sukatan cawan. Panaskan kuali dan dan biarkan ia cair keperangan.
6. Bila dah keperangan, masukkan ½ cawan air panas dan dan biarkan mendidih.
Ads
7. Masukkan 250gm pure butter, boleh juga guna marjerin.
8. Selepas itu, masukkan 1/2 cawan madu. Kacau seketika dan biarkan ia suam.
9. Sementara itu, campurkan 3 biji telur gred A, 1/4 cawan gula, putar sehingga kembang. Barulah masukkan 1 sudu besar susu pekat untuk rasa lemak-lemak.
10. Jangan lupa 1 sudu besar sunquick. Kacau sebati.
11. Selepas itu, masukkan buah-buahan yang bersalut tepung dan tepung 400gm sedikit demi sedikit ke dalam gula hangus tadi. Jangan lupa masukkan juga adunan tadi. Kacau sebati dan kaupbalik saja.
12. Gunakan bekas yang bersaiz 1500sq dan boleh dapat 2 bekas.
Ads
13. Isikan juga dalam loyang seperti ini untuk penuh sukatan tadi.
14. Kukus selama 4 jam dengan api sederhana. Tutup plastik di permukaan bekas.
14.
15. Ini hasilnya yang dalam loyang.
Selamat mencuba.
MW: Guna saja step by step yang diberi ini, pasti menjadi.
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Tujuh Pilihan Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
Nak maju jangan tunggu. Peluang pun datang bukan selalu apatah lagi sekarang ini kita sedang lalui kehidupan sukar berbanding dahulu. Daripada asyik termenung dan meratap pilu, elok mengorak langkah mulakan bisnes baru. Sampai bila nak tengok orang lain maju dan kita masih lagi kaku?
Tiada idea, tak ada kemahiran dan arah nak tuju? Mingguan Wanita (MW) sebagai teman setia wanita sedia membantu dan tahu apa yang anda perlu.
Terkini, selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.
Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.
Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.
Antara kursus-kursus asas yang dijangka mampu melahirkan peserta yang berkemahiran dan boleh terus dipraktik dalam perniagaan ialah:
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI. Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti.
Cookies Viral Legend. Jual cookies Paling Masyuk! Orang Malaysia meang suka makan. Cookies atau biskut tidak lagi laris hanya menjelang hari raya. Permintaan cookies memang tinggi dan belajar membuat cookies popular atau sedang trending ketika ini merupakan langkah bijak. Kursus diadakan pada dua pilihan tarikh iaitu 10 Julai dan 24 Julai 2021.
Cara Masak IKAN SAMBAL THAILAND Sedap, Cukup Rasa Masam Masin Manis Pedas! Bagi mak-mak penggemar sambal ikan, jika selalu kita masak sambal merah biasa, boleh cuba kelainan buat Ikan Sambal Thailand ini. Guna apa-apa ikan pun boleh, yang penting goreng terlebh dahulu. Memang sedap, makan pula dengan nasi panas-panas.
Boleh cuba resipi Sambal Ikan Thailand yang dikongsikan oleh Puan Ameera ini sebagai panduan;
Ikan Sambal Thailand
Bahan-Bahan:
Ikan (digoreng)
10 biji cili padi
3 biji cili besar hijau
1 biji tomato
6 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
2 batang serai (hiris serong)
Daun limau purut
2 sudu makan Sos cili
2 sudu makan Sos tiram
Mushroom seasoning/secukup rasa
1 sudu sos ikan
1 sudu Gula somtan
1 biji Limau nipis
Hirisan bawang merah
Cara Membuat:
1.Gorengkan ikan dulu. Nak guna ikan apa pun boleh.
2.Bahan utama. Kalau nak pedas lagi tambah lebih. Semua bahan ni pakai chooper. Kalau tak ada chooper pakai lesung batu. Sebabnya kita nak hasil dia jadi kasar.
3.Pakai minyak goreng ikan tadi je. Tumiskan bahan sehingga pecah minyak. Pecah minyak tu Maksudnya minyak tu dah bertakung atas sambal kita.
4.Masukkan hirisan serai.
5.Masukkan daun limau. Batang tengah buang okeh, nanti pahit.
6.Masukkan pula sos cili.
7.Kemudian masukkan pula sos tiram.
8.Mushroom seasoning. Kalau tak ada pakai secukup rasa. Sama je.
9.Masukkan sos ikan.
10.Masukkan Gula somtan.
11.Masukkan pula Limau nipis. Gaul rata. Tak yah garam dah, sebab sos ikan tu masin.
Bagi mak-mak yang dah beku kepala nak masak apa kat rumah, apa kata masak udang butter yang paling senang dan mudah. Bukan setakat senang, anak-anak pun memang suka dengan masakan ini.
Perkongsian daripada Puan Rosni Musa tentang resipi masakannya iaitu udang butter nestum ini sangat menarik. Patutlah viral.
Bukan setakat senang, cara nam menyediakan bahan dan membuatnya cukup simple. Memang sama macam ala di restoran yang biasa kita makan.
Harapnya, bila adanya resipi mudah udang butter nestum ini, mak-mak tak perlulah ke restoran semata-mata nak makan ini. Buat sendiri kat rumah.
Resipi Udang Butter Nestum
Udang butter nestum is done!
Cereal butter prawn dah siap!
“Suami ke pasar borong dengan beli udang laut. Apalagi kita masak la ala-ala kat restoren seafood.
“Memang kesukaan si bongsu, lebih-lebih lagi kalau ada udang.”
Bahan-bahan:
½ kg udang. Seeloknya yang besar-besar
3 sudu besar butter
2 ulas bawang putih dicincang
2 biji cili api diracik
Tepung jagung
Lada sulah
Daun kari
Cara Membuat:
1. Masukkan udang ke dalam bekas. Taburkan garam.
2. Kemudian, masukkan lada sulah.
3. Diikuti dengan tepung jagung.
4. Gaul rata semua bahan-bahan tersebut.
5. Panaskan minyak dan goreng udang sehingga garing
6. Goreng sekejap sahaja dengan menggunakan api besar. Kemudian angkat dan toskan.
7. Sementara itu, dalam kuali lain, panaskan butter.
8. Masukkan bawang putih, cili api & daun kari. Tumis sehingga naik bau.
9. Kemudian masukkan nestum. Kacau rata.
10. Masukkan juga secukup rasa.
11. Sedikit gula & kacau lagi biar rata.
12. Akhir sekali, masukkan udang.
13. Gaul sehingga nestum menyelaputi udang.
14. Angkat dan hidangkan.
MW: Senang sangat nak membuatnya. Mak-mak boleh buat untuk anak-anak dan keluarga kat rumah. Memang menyelerakan.
Cuaca panas ketika berpuasa, memang nikmat tak terkata apabila dapat minum dan berbuka puasa dengan air penyejuk badan Lai Chi Kang ini. Meskipun bahan-bahan dan ramuanyang digunakan agak banyak namun minuman ini dikatakan mempunyai banyak khasiat tersendiri. Bagus untuk kesihatan dalaman serta boleh meredakan panas dalam badan.
Buat sendiri Air Lai Chi Kang ini di rumah lebih jimat dan berbaloi. Memang puas hati, malah mudah je nak buat.
Pagi tadi saya ke markit. Hari ni cadang nak buat air Lai Chi Kang. Kebetulan ada kedai yang jual timbang jadi tak la beli dalam kuantiti yang banyak. Nak minum beli dan buat. Saya beli bahan seperti dalam gambar.
Bahan-Bahan:
Barli Getah Anggur
Kundur
Biji Selasih
Kismis
Gula Batu Kembang Semangkuk
Longan Kering
Kurma Merah
Gula Kabung/ Gula Merah
Kulat Kering
Sehelai Daun Pandan
Air secukupnya
Cara Membuat:
1. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk, kecuali biji selasih dan kembang semangkuk. Rebuskan sehingga bertukar warna dan jadi lembut.
2. Sementara itu, rendam biji selasih dan kembang semangkuk hingga kembang.
3. Kemudian satukan semua bahan-bahan dan biarkan sejuk. Boleh juga ditambah dengan kiub ais.
Selamat mencuba.
Info Ekstra!
Bahan-bahan macam ni biasanya boleh di beli di kedai jual ubat-ubat cina.
Mingguan Wanita:Sedapnya minum air Lai Chi Kang waktu berbuka ni. Bukan sahaja dapat hilangkan dahaga, malah ramuannya sangat berkhasiat dapat sejukkan badan. Boleh cuba buat sendiri di rumah nanti.
Kanak-kanak tercekik gula-gula kritikal, ibu bapa pilu."Fahmi sedang berjuang untuk hidup. Seorang kanak-kanak lelaki yang tercekik gula-gula Gummy, dilaporkan dalam keadaan kritikal. Air matanya...