Takoyaki merupakan snek Jepun berbentuk bebola yang diperbuat daripada tepung sadur berasaskan tepung gandum dan dimasak menggunakan kuali takoyaki khas. Ia biasanya diisi dengan sotong kurita yang dikisar atau dipotong dadu, habuk tempura (tenkasu), jeruk halia dan daun bawang.
Takoyaki memang cukup terkenal, banyak dijual di restoran makanan Jepun, namun ada juga dijual di gerai tepi jalan. Malah di Malaysia sendiri pun ada yang jual di pasar malam.
Bagi mak-mak peminat snek makanan Jepun boleh cuba buat Takoyaki ini tapi versi ‘tekak’ Melayu di rumah. Mudah je, ikut resipi cucur viral pun boleh jadi juga.
Boleh cuba resipi TAKOYAKI Versi Tekak Melayu yang pernah dikongsikan oleh Wan Muhammad Hafiz Satar ini.
“Bekal anak pagi ni baba buatkan TAKOYAKI versi MELAYU.Memandangkan baba takde acuan untuk masak tako ni.. jadi kenalah kreatif. So baba buat ikut resepi CUCUR VIRAL. Alhamdulillah menjadi jugak.Boleh makan sepuas-puasnya.”
Resepi Cucur viral:
Bahan-Bahan:
1 cawan air panas didih
1 cawan tepung gandum
1 sudu gula
Secubit garam
Nak jadikan tako versi tekak melayu just tambah kubis (cincang halus) daun sup dan cili merah.Satukan semua bahan dan kacau sebati dengan segera.
Ads
Inti boleh la buh sosej, sotong atau crabstick mana-mana yang berkenan.
Ads
Bulat-bulatkan pastu bolehlah digoreng dalam minyak yang panas.
Untuk sos (versi hentam saja daa):
Panaskan Kicap manis + gula & air.. pastu tambah tempung jagung untuk pekatkan sos. Sos kena manis baru sedap.
Ads
Untuk hiasan:
Saya tabur daun sup dengan bawang goreng.. bonito takde kat rumah.
Bila masuk dapur, nak goreng telur mata kerbau pun ada caranya, barulah hasilnya cantik molek dan boleh menggoda orang yang nak makan.
Dan kali ini seorang lelaki, saudara Wan Luqman, yang mana kerjanya sebagai tukang goreng telur berkongsi ilmu untuk hasilkan telur mata kerbau yang elok sangat rupanya.
Nah, jemput godek ilmu masaknya…
Tip Goreng Telur Mata Kerbau
Saya nak kongsikan sikit tip nak buat telur mata kerbau. Pertama, kena gua kuali kecik dan ke dalam sedikit lengkuknya. Sebab telur putih akan membaluti telur kuning tu sikit dan telur tu tak merebak ikut saiz kuali.
Tips kedua, minyak kena lebih supaya dia akan tenggelam biar rata. Pecahkan telur dalam mangkuk kecil dahulu, jangan direct terus ke kuali tau.
Jangan risau, kita tos dulu atas sudip bagi minyak tu meleleh jatuh selepas goreng, jangan angkat ke pinggan terus. Bila keliling putih tu dah start garing sedikit, boleh angkat dah.
Tip ketiga, guna lah telur saiz D ataupun E. Ianya lebih afdal. Selalu kita order kat kedai, bila mintak telur mata kerbau, dibaginya telur mata jin mata satu, telur mata kerbau buta sebelah dan paling teruk telur mata dajal, musibah namanya tu.
Bila telur mata kerbau, macam ni. Kuning-kuning tu sama ada cair atau separa cair. Baru berselera.
Nota:
Sengaja pecahkan kuning tu, boleh jadi kes bunuh nanti tau!
Semoga bermanfaat.
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Kuali Tak Lekat (Non Stick) merupakan antara peralatan memasak kesayangan mak-mak. Selain memudahkan kerja memasak didapur, kuali sebegini boleh tahan mahal harganya, nak-nak kalau jenis yang berjenama dan diimport daripada luar negara. Namun satu perkara yang mak-mak perlu tahu, walau macam mana sayang sekalipun dengan kuali non stick tersebut, awas iya elak daripada menggunakannya sekiranya lapisannya telah bercalar, kerana ia boleh membahayakan kesihatan.
Penggunaan Kuali Non Stick yang telah calar adalah tidak bagus
Saya adalah antara penggemar kuali tahan lekat atau kuali non stick yang memudahkan untuk kerja-kerja memasak di dapur. Andai nak goreng telur tak melekat, andai nak sauté bahan-bahan pun mudah.
Namun satu perkara yang perlu kita ambil berat sekiranya kita menggunakan kuali non stick ini, adalah untuk elakkan daripada ianya tercalar.
Ya CALAR yang merbahaya.
Calar pada permukaan kuali non stick ini akan menyebabkan lapisan yang digunakan untuk menjadikan permukaan kuali itu tidak melekat akan terdedah ke dalam masakan yang kita ingin masak.
Bermakna, ada bahan-bahan yang tidak sesuai untuk kita makan, akan bercampur dengan masakan yang kita masak, tanpa kita sedar.
Adalah penting untuk kita gunakan peralatan yang sesuai seperti sudip kayu atau sudip yang tidak mencalarkan permukaan kuali ini.
Andai telah tercalar? apa perlu kita buat adalah untuk melupuskan sahaja kuali tersebut walaupun mungkin ianya kuali kesayangan kita.
Atau bolehlah buat hiasan di dinding-dinding bukannya untuk digunakan sebagai peralatan memasak.
Jika sebelum ni kita belum tahu, mungkin kita akan terus gunakan, selepas ini, silalah tukar kepada kuali baru.
Kesihatan kita lebih berharga. Rugi kiranya kita sediakan bahan-bahan berkualiti tinggi untuk memasak, tetapi kesudahannya menggunakan kuali yang berbahaya.
Sekadar berkongsi untuk manfaat bersama.
6 Tip Guna Kuali Non Stick
Untuk elakkan kuali non stick daripada calar balar mahupun rosak permukaannya dan tahan lebih lama, sebenarnya mak-mak boleh ikut 6 tip ini.
1. Jangan Biar Kuali Terbiar Panas
Sebaik meletakkan kuali diatas dapur, tuang minyak dengan segera dan jangan biarkan kuali panas sehingga berasap. Ini kerana jika kuali non stick dibiarkan panas begitu, ia akan menghasilkan toksik yang boleh membahayakan kesihatan.
Menurut Professor Robert L. Wolke, dari University of Pittsburgh kuali non-stick selamat digunakan selagi ia tidak dibiarkan terlalu panas.
2. Masak Guna Api Sederhana
Gunakan api perlahan atau api sederhana jika menggunakan kuali jenis ini. Elakkan menggunakan api besar dan masak dalam jangka masa yang lama. Pastikan suhu kuali anggaran dibawah 500C bagi mengelakkan lapisan non stick yang menyadur kuali rosak.
3.Jangan Keringkan Air Dalam Kuali
Jangan biarkan air dalam kuali tersejat ketika panaskan kuali. Sebaiknya selepas kuali dicuci, lap menggunakan kain lembut bagi mengeringkan air didalam kuali tersebut.
4. Elak Guna Peralatan Logam
Perlu tahu satu ‘kepantangan’ bagi kuali jenis non stick ini menggunakan senduk, sudip atau sudu sekalipun yang diperbuat daripada logam. Ini kerana bila bergesel, ia akan menghakis permukaan kuali dan mengakibatkan kuali bercalar. Sebaiknya gunalah alatan memasak yang diperbuat daripada kayu atau plastik tahan panas.
5. Cuci Guna Span Lembut
Salah satu kelebihan kuali non stick ialah ia cukup mudah dicuci tak perlu disental dengan kasar. Memadai menggosok perlahan permukaan kuali dengan span lembut, kotoran cukup mudah ditanggalkan. Jangan sesekali menggunakan berus dawai besi pulak iya!Rosak kuali nanti.
6. Elak Susun Secara Berlapis
Sewaktu mahu menyimpan kuali jenis ini, elakkan daripada menyusun kuali non stick ini secara bertindan-tindan atau berlapis-lapis. Sebaiknya gantung atau biarkan tanpa ada benda lain yang disusun diatasnya.Jika mahu susun berlapis juga, pastikan alas dahulu permukaan kuali dengan tuala lembut atau apa-apa sahaja lapi agar permukaan non sticknya tidak tercalar.
Sambal tempe,bilis dan kentang memang sedap diratah begitu sahaja atau dimakan dengan nasi panas.Malah lebih sedap ditambah dengan petai. Namun nak pastikan ia kekal rangup walaupun dah sejuk ada cara dan tipsnya yang tersendiri. Tempe dan kentang kena dipotong nipis dan digoreng garing, dah tutup api sambal barulah masukkan bahan-bahan yang telah digoreng tadi.
Nak faham lebih lanjut cara nak buat Sambal Tempe Rangup ni, boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Siti Zubaidah Hassan ini.
Mudah sangat nak buat, guna 6 bahan je.
Sambal tempe rangup versi petai, dah sejuk pun masih cruncy.
Bahan-Bahan:
10 tangkai Cili merah (besar)
5 biji Bawang besar
(* Kisar halus)
Tempe (potong nipis goreng garing)
Ubi kentang (potong nipis goreng garing)
Ikan bilis (goreng garing)
Petai
Cara Membuat:
1. Tumis bahan yang dah blend tadi sampai kering air dan garing.
2. Masukkn gula garam dan perasa jika suka (lebih kan gula).
3. Masukkan petai goreng lagi dalam 1 minit bagi petai masak sikit.
4. Last tutup api masukkan bahan-bahan yang dah digoreng garing tadi. Kacau bagi sebati semua, bolehlah angkat.
Mingguan Wanita : Sedapnya Sambal Tempe rangup versi petai ni. Nak buat mudah dan bahan-bahan pun tak banyak. Ikut tip dan cara yang dikongsikan ini, barulah ia kekal rangup walaupun dah sejuk.
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
Sekeluarga dirempuh treler pemandu microsleep, ibu belum tahu anak meninggal kerap tanya mana anak sulung. Sebuah keluarga yang menaiki kereta proton saga mengalami detik...