Rupanya campuran air basuhan beras dan roti boleh menghasilkan Mol Roti yang sangat bagus untuk menyuburkan tanaman. Namun Mol Roti ini hanya sesuai untuk 4 jenis pokok yang tahan lasak iaitu Pokok Kari, Kunyit, Pandan dan Serai. Ia menjadikan pokok lebih ‘gemuk’ sihat dan tahan lasak.
Ikut cara membuat MOL ROTI seperti yang dikongsikan oleh Puan Liyana Mohd Poad ini sebagai panduan;
KEGUNAAN MOL ROTI
Pagi ini saya tunjukkan apa yg saya gunakan utk pokok kunyit, pokok serai dan pokok pandan supaya gemuk, sihat dan tahan kepada penyakit.
Cara Membuat:
Ini ialah air basuhan beras yang telah diperam semalaman.Selepas tempoh itu, masukkan dua keping roti kosong gardenia atau brand apa pun boleh. Carik carikkan sebelum masukkan ke dalam botol ini.Letakkan di bawah sinki untuk tempoh seminggu.Longgarkan sedikit penutupnya.Jangan ketat sangat.
Selepas seminggu, goncang botol ni.Hasilnya roti akan hancur. Kemudian, boleh terus siramkan pada pokok kunyit, pokok pandan, pokok kari dan pokok serai.Tidak boleh digunakan untuk pokok pokok yang lain. Hanya 4 pokok ini sahaja atau pokok lain yang tahan lasak. Untuk pokok yang kurang daya tahan akan menyababkan buruk pada akar.
Untuk gunakannya, nisbahnya ialah 1:1 iaitu secawan mol roti + secawan air biasa dan siramkan pada pangkal pokok.Buat seminggu sekali.
U/P:Bila dah guna mol roti ni,jangan disimpan lebihannya.Guna sampai habis.
Ads
Pokok kunyit berusia tiga bulan. Full cahaya. Saya hnya guna mol roti dan tinja kambing. Saya guna tanah organik+ cocopeat.Untuk pokok kunyit, pastikan dapat cahaya penuh dan air yang mencukupi.
Baru berusia sebulan setengah. Sudah 6 kali disiram dengan mol roti.Full cahaya.
Ads
Ini first time saya tanam pokok pandan.Asalnya daripada anak pokok yang hanya ada 5/6 helai daun. Sekarang dah membiak dengan banyak.Ada dalam sebulan setengah usianya.Full cahaya.
Serai yang baru dua bulan ditanam.Juga guna mol roti.
Mingguan Wanita: Menarik juga buat MOL ROTI ni di rumah. Daripada air beras terbuang begitu sahaja, mahupun roti yang dah tamat tempoh tak habis makan, boleh buat MOL Roti untuk tanaman. Elok pokok-pokok gemuk, segar, sihat tanpa penyakit.
Susahnya nak hilangkan getah pisang atau nangka yang melekat pada pisau. Basuh dua tiga kali pun belum tentu dapat tanggalkan getah yang melekat.
Ada pelbagai cara dan petua yang selalu mak-mak gunakan untuk hilangkan kesan getah pisang atau makanan yang bergetah ni. Sesetengahnya alirkan air pada buah nangka yang dipotong. Tapi bagaimana pula dengan pisang, tentu tak sama kan.
Perkongsian daripada Wan Zamilah Yusuf boleh membantu mak-mak memudahkan untuk membuang getah pisang yang melekat pada pisau.
Sosej selalunya makanan sejuk beku kegemaran anak-anak yang paling mudah disediakan. Sesekali nak makan boleh sahaja, tapi jangan jadikan makanan harian.
Rupanya nak goreng sosej pun ada caranya, jika tidak ia akan kecut berkedut, merekah dan tak cantik. Rupanya kena goreng sosej dalam minyak yang tak panas, barulah ia jadi cantik, gebu tegang macam kita beli di pasar malam.
Ikut Tip Goreng Sosej yang dikongsikan oleh Fareez Amy Shafieini yang juga merupakan seorang katerer dan peniaga di Pasar Malam sebagai panduan.
Saya katerer dan juga peniaga pasar malam.Untuk pastikan kulit sosej sentiase tegang muda remaja, jangan goreng guna minyak panas.
Caranya:
1. Mula-mula bilas dulu sosej dengan air dan keringkan.
2. Kemudian, buka je api terus masukkan sosej ke dalam minyak.
3. Biar sosej masak bersama minyak yang baru nak panas.
4. Sosej timbul je dah boleh angkat. Pasti masak.
5. Sosej akan sedikit berminyak tapi lepas toss minyak tu hilang la.
Hasilnya sosej gebu gebas, montok dan bergetah dapat anda nikmati dengan berselera.
Info Ekstra!
Namun demikian, menerusi perkongsian Puan Nourhayati Yusrina pula ada cara yang berbeza untuk goreng sosej gebu cantik. Kena rendam dengan air panas terlebih dahulu sebelum goreng dalam minyak yang panas.
Masa kerja kat airport dulu chef kat situ ajar, rendam dulu sosej beku dalam air panas 10-15 minit. Selepas itu toskan. Panaskan minyak, biar betul-betul berasap dan pastikan minyak banyak. Bila minyak dah panas betul masukkan sosej tadi goreng dalam masa 7 saat saja dan terus angkat toskan. Cara begini minyak kurang meresap dalam sosej tu.
Chef cakap sosej tu dah masak dah pun kita cuma nak bagi panaskan balik je, sebab tu kena rendam sekejap air panas nak bagi lembut, jadi bila goreng tu sekejap saja supaya tak overcook.
Mingguan Wanita: Begini rupanya tip nak goreng sosej cantik elok tak kecut mahupun pecah. Boleh ikut mana-mana tip yang dikongsikan ni, sama cantik macam beli dekat pasar malam.
Memang bukan mudah sebenarnya nak tanam pokok kesum. Walaupun orang kata cucuk, siram ikut aturan dan tinggal. Tetap juga daunnya kering layu dan mudah mati sebelum naik pucuk mudanya.’Geram’ kadang kala bila tengok pokok orang tanam elok subur, akar banyak dan gemuk-gemuk merimbun daunnya.
Tanam pokok kesum ni ada pelbagai cara dan tekniknya. Cubalah mana-mana yang serasi sampai berjaya.Cuma tip asas, daun kesum ni perlukan kawasan yang lembap dan berair serta redup.Boleh cuba siram dengan air bawang merah pula, barulah pokok kesum keluarkan akar dan pucuk yang banyak.
Cara ini dilakukan dan dikongsikan oleh Puan Noridah Tahir sendiri, katanya serasi dan berkesan dengan tip ini.
“Guna air bawang merah baru la ciksom keluarkan akar yang banyak. Potong 2 batang dan semai dalam botol mineral. Harap membesar dan rimbun.”
Air Bawang Merah:
Bahan Diperlukan:
5 Biji Bawang Merah beserta kulit
1.5 liter air paip
Cara Buat Air Bawang Merah :
1.Blend 5 biji bawang merah beserta kulit dengan sedikit air paip.
2.Kemudian tapis untuk ambil air bawang dan campurkn dengan 1.5 liter air paip.
3.Peram 1 ke 2 hari. Campurkan dengn air paip dengan nisbah 1:5 dan jirus pada pokok untuk banyakkan akar atau sembur pada pokok untuk banyak kan pucuk.
“Ida Selalu Cakap Dia Segan Saya Layan Dia Sangat Baik, Sayang Ida” itulah antara luahan daripada Bonda Rozita terhadap menantunya Datin Seri Shahida Mohd...