Sedapnya makan nasi putih atau bubur panas-panas dengan sambal garing, memang membuka selera. Jika beli sambal garing memang boleh tahan harganya malah kuantitinya pun agak sedikit.Lebih jimat dan puas hati makan sebenarnya jika buat sendiri di rumah. Nak buat sambal garing pedas ni pun mudah, guna 4 bahan je.
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Siti Zubaidah Hassan ini sebagai rujukan;
Siap.SAMBAL GARING Pedas Homemade
Bahan-Bahan:
Cili kering yang pedas( cuci tos dann goreng dengan minyak, jangan lama sebab cepat garing) dan blend kering dengan sedikit garam. ( guna garam halus )
Ikan bilis ( goreng garing )
Bawang merah ( goreng garing)
Bawang putih ( goreng garing )
Cara Membuat:
1. Panas kann sedikit minyak (2,3 sudu makan) guna api kecil.
2. Masukkan semua bahan kacau biar sebati,guna api kecil, jangan lama-lama agak-agak dah sebati boleh angkat.
MW: Menarik juga resipi Sambal Garing Pedas ni makan dengan bubur, guna 4 bahan je. Kadang-kadang menu sambal simple macam ni, boleh boleh buat makan bertambah-tambah.
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 31 Julai 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/)
Nak masak telur rebus memang senang je. Tapi nak dapatkan telur rebus yang mudah dikupas kulitnya, yang licin dan cantik itu yang susah.Kalau tidak takkan lah ada perumpaan “kulit licin dan cantik bak telur yang dikupas”.
Menerusi perkongsian Puan Waheeda Basiron, beliau kongsikan tip agar telur rebus jadi helok kejadiannya.
Berikut merupakan perkongsian beliau;
“Hari ini kekda taknak share resepi. Nak share tip cara rebus telur supaya mudah untuk kupas tanpa cacat cela.
Mudah je”.
Bahan-Bahan:
Telur
1 sudu besar minyak masak
1 sudu besar garam
Air secukupnya
Cara Membuat:
1.Basuh telur bersih2 dan masukkan terus dalam periuk dan tambah air.Tak perlu air mendidih baru nak masuk telur ye.
2.Masukkan sesudu garam.
3.Kemudian masukkan sesudu minyak masak.
4.Rebus lebih kurang 15-20 minit/ sehingga air menggelegak.
5.Rendamkan dalam air biasa sekejap untuk hilangkan panas dan boleh terus kupas.
Tak tahu nak buat hidangan apa untuk minum petang, boleh cuba resipi ini.
Buat sendiri dengan menggunakan resipi nona manis dari Ohhyinn Yiyinn yang cukup ringkas tapi sedap. Masa yang digunakan tak adalah ambil masa yang lama. Plaing penting, mak-mak boleh guna satu adunan ini untuk sekali makan. Menarik ni.
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Sekarang musim hujan. Memang syok kalau pekena lempeng kampung cicah dengan gulai kawah. Gandingkan dengan kopi o panas, macam betul-betul dok kampung.
Dengan keadaan sekarang ini, memang rindu untuk balik kampung dan nikmati pelbagai masakan kampung. Lebih-lebih lagi waktu pagi, aneka sarapan ikut selera kampung, pulut pagi, pulut cicah ikan kering dan semestinya lempeng.
Sebenarnya, nak masak lempeng kampung ini tak susah pun. Bahan-bahan yang digunakan pun senang nak buat. Jadi bagi nak ubati rindu kat kampung boleh cuba masak resipi yang dikongsi oleh Afy AL Habibi ini.
Pengetua wanita pulas telinga pelajar didenda RM2000, gara-gara tersalah tulis huruf G. Padah buat seorang pengetua wanita yang gagal mengawal perasaan apabila bertindak memulas...