Selera tekak kita ni ada masanya nak lauk yang jenis berkuah dan adakalanya cukup dengan lauk yang simple, kering dan pedas macam ni. Mak-mak yang suka pedas dan sambal kering boleh cuba resipi Sambal Bilis Petai Kering Pedas Berapi yang dikongsikan oleh Puan Nurul Azwa Abu Bakar ini.
Cukup senang nak buat, ringkas, bahan-bahan yang digunakan pun tak banyak. Paling penting masak lauk ni sahaja makan dengan nasi panas pun dah cukup, memang mampu membuka selera!. Menurut wanita ini, sambal bilis kering ini merupakan antara makanan kegemaran suaminya yang berketurunan Minang serta sukakan lauk yang pedas-pedas.
“Saya belajar masak sambal ni dengan suami. Keluarga suami suka masak macam ni dan suami berketurunan Minang memang suka makanan pedas.Jadi dua kali seminggu mesti buat lauk ni”
“Sebenarnya, jika tak letak ikan bilis dan petai, boleh ditukar dengan ikan bilis dan kentang, udang dan petai,ikan bilis terung, jering, kerdas dan sebagainya mengikut citarasa”
Bahan-Bahan:
Ikan bilis 100gram
Petai 6 papan
Cili padi hijau rm2
Cili merah besar 4
Bawang merah 1 biji
Asam gelugur 1 keping
Sedikit garam dan gula
Minyak masak
Ads
Cara Memasak:
1. Petai dikikis kulit – potong serong. Ketepikan.
2. Kisar cili padi, cili besar dan bawang merah. Ketepikan.
3. Panaskan minyak, goreng ikan bilis hingga garing, angkat dan tos.
4. Goreng petai hingga layu. Angkat dan tos.
Ads
5. Menggunakan minyak yang sama, tumis cili kisar, masukkan 1 keping asam gelugur.
6. Masak sambal hingga masak sepenuhnya..dari semasà ke semasa, tambah minyak jika kering kerana memerlukan minyak yang cukup untuk sambal betul-betul masak.
6. Perasakan dengan garam secukupnya.
7. Masukkan ikan bilis dan petai yang telah digoreng tadi, gaul sekata.
Sesekali ubah selera keluarga masak makanan cina sedap juga. Boleh cuba buat sendiri di rumah Chee Cheong Fan Udang yang meleleh makan dalam mulut ni. Chee Cheong Fan udang ni biasa dijual di kedai dimsum atau kedai sarapan. Kadang dimakan bersama yong taufu. Bila buat sendiri dijamin halal, malah jimat dan puas hati makan.
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Li Yow ini.
Satu lagi resepi yang senang sangat nak buat. Kalau di kedai sarapan cina atau kedai dimsum, mereka menggunakan kain untuk buat Chee Cheong Fan ni. Kalau pakai kain, chee cheong fan yang dihasilkan akan lebih nipis. Lagi senang nak leleh dalam mulut.
Bagi kita yang home cook ni, pakai ja alat dapur mana yang boleh kita cari. Saya buat dengan menggunakan tray seperti dalam gambar. Cuma perlu bersabar skit sebab kita nak ratakan air tepung senipis dan serata mungkin.
Bahan-Bahan:
1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung
1/2 sudu kecil garam
3 cawan air
* Kacau sehingga sebati. Sebelum dikukus, kacau lagi.
Bahan-Bahan (Kuah)
1 cawan air
3 sudu besar kicap cair
1 1/2 sudu besar gula
* Campur semuanya dan didihkan kuah.
Rujuk gambar untuk cara-cara nak buat.
1. Tray besi yang dioles minyak. Tak perlu banyak. Sekadar nak bagi licin ja.
2. Letak elok-elok dan rata. Kena adjust ke kiri ke kanan supaya air tepung dapat tutup semua permukaan.
3. Jangan letak air tepung terlalu banyak. Buat senipis mungkin.
4. Letak udang. Kalau udang kecil, masa kukus dikurangkan.
5. Kukus selama 1 minit 30 saat. Kalau udang kecil, adjust waktu kukus.
6. Angkat tray dan buang air lebihan jika ada.
7. Cedok perlahan lahan. Gulung udang.
8. Seperti ini gulungannya.
9. Letak kuah.
10. Sedikit bijan.
11. Sedikit daun bawang.
12. Sedikit bawang goreng.
13. Dan sambal udang untuk lebih rasa. Ni beli kat cosway.
Info Ekstra!
Cara ni bagi yang tak ade kukus. Boleh guna kuali dan penutup. Janji dapat tutup bekas tu.
Bahan-bahan untuk 4 orang makan atau lebih. Boleh tambah bahan jika keluarga kita ramai.
Senang ja. Tutup mata pun jadi.
Selamat mencuba.
Baca Lagi Di Sini:
Laksam Tak Melekat, Bergulung Sendiri Syaratnya Pakai Pinggan Plastik Sapu Sikit Minyak!
Sup DUMPLING Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Makan 40pcs!
Mingguan Wanita : Menarik juga resipi masakan cina Chee Cheong Fan Udang SEDAP, yang meleleh makan dalam mulut! Buat sendiri dijamin halal, malah jimat dan puas hati makan.
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 31 Julai 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )
Jika suka makan kacang kuda, pastikan direndam semalaman dahulu sebelum direbus.Namun jika selalu direbus biasa sahaja, boleh juga ditumis dengan cili dan daun kari. Rasanya lebih sedap.Bolehlah dibuat kudap-kudapan untuk anak-anak dan keluarga ketika tengok tv nanti.
Kacang kuda (Rendam Semalaman)
Garam
Daun Kari
Butter / minyak
Bawang putih
Bawang Rose
Serbuk kunyit
Cili Kisar
Cara Membuat:
1.Kacang kuda rendam semalaman sebelum tidur.
2.Bangun pagi rebus letak secubit garam.
3.Letak butter atau minyak.
4.Tumis bawang putih dan bawang rose kecil (Kalau suka biji sawi boleh letak sikit , kak tak letak).
5. Masukkan Daun kari dan Cili kering diblend. Tumis sehingga naik bau.
6. Cili tu masak elok, letak garam gula dan perasa (jika suka).
7. (Kak letak kunyit serbuk sikit) tak letak pun tak pa.
8. Buh kacang kuda yang direbus. Kacau-kacau dan angkat. Sangat sedap. Cuba la.
MW: Jadi buat mak-mak yang nak buat kudap-kudapan untuk anak-anak dan keluarga kat rumah tu, boleh cuba resipi kacang kuda yang dikongsikan ini. Gerenti sedap dan tak muak.
Senang bila mak-mak boleh buat sendiri cucur ayam crispy ini untuk keluarga. Bahan utamanya pun cuma guna 5 bahan saja. Bak kata pemilik resepi ini, Cik Dayang Zuhaila, bila dah makan tak cukup sepinggan.
Resipi ayam crispy yang dikongsikan ini juga boleh dijadikan cucur frozen. Haa.. bolehlah simpan di tempat peti beku. Tahan lebih lama, bila nak jadikan sarapan anak-anak boleh keluarkan dan goreng.
Kongsinya, “Alhamdulillah. Semalam pakat ramai nak resepi ni kan. Malam ni hampa boleh try buat tau. Tak cukup sepinggan aih lagu ni. Malam ni kan santai-santai lagu ni pekena cucoq ayam ranggup kat luaq juicy kat dalam. Fuhhhhh ketaq pala aih.
Cucoq ayam Crispy ni hanya guna 5 bahan saja utama. Senang cepat mudah sedap lazat menjilat uii.
Resepi ni cikdyg bagi step by step kat gambaq nah. Kalau rajin buleh terus buat. Kalau tak bopa nak rajin hampa share dulu nanti-nanti pon buleh buat.
Resepi Cucur Ayam Crispy
BAHAN-BAHAN :
1 ketoi isi dada ayam
1 senduk nasi
1/2 batang carrot (lobak merah)
2 tangkai daun sup
1 biji bawang merah
Cara Membuat
Kisar isi ayam dan juga nasi sehingga lumat.
Kemudian masukkan carrot, daun sup dan juga bawang. Gaul rata sehingga sebati.
Seterusnya masukkan 2-3 sudu besar tepung gandum, lada sulah dan perasakan dengam garam, gula mengikut citarasa masing-masing.
Jemputkan mengikut saiz kesukaan. Guna camca buleh tangan buleh. Kaki ja yang tak buleh.
Kalau nak buat Frozen. Goreng api slow saja. Bukan half cook. Betpi betpi cook. Cuma jangan caring. Simpan freezer. Nanti nak makan goreng semua bagi garing atau boleh guna air fryer saja.
“Ida Selalu Cakap Dia Segan Saya Layan Dia Sangat Baik, Sayang Ida” itulah antara luahan daripada Bonda Rozita terhadap menantunya Datin Seri Shahida Mohd...