Selalunya kalau roti kosong kat rumah, payah nak habis. Sayang sungguh kalau dibiar ‘expired’ begitu sahaja. Mak-mak boleh lebih kreatif, buat resipi menarik macam Cuppizza ni. Senang sangat, guna air fryer je, atau nak bakar dalam oven macam biasa pun boleh. Sesuai buat bekal untuk anak sekolah atau minum petang dengan keluarga. Mesti sekejap je licin!
Boleh cuba resipi Cuppizza yang dikongsikan oleh Eyqa Roslan ini.
“Harini saya nak share 1 resepi simple dan cepat! Cuppizza, hehe taktau nak bagi nama apa.Sesuai untuk parties, breakfast or bekal roadtrip dalam kereta. Kalau roti tak habis, bila buat ni..silap-silap kena beli roti baru.”
Bahan bahan untuk 5 ketul Cuppizza ;
3 keping Roti
3 biji Telur
2 batang Hotdog (kalau nak)
Bawang holland
1 sudu besar Mayonaise
Salt & Pepper
Ads
Cara Membuat :
1. Potong semua bahan-bahan tu bentuk dadu / nipis-nipis.
2. Gaulkan semua bahan-bahan dalam mangkuk.
3. Masukkan dalam bekas cupcake / muffin. Lepastu sprinkle salt n pepper.
MW: Menariknya, senang nak buat sesuai buat untuk sarapan pagi, bekal anak sekolah, atau minum petang. Kalau roti tak habis tu boleh buat resipi ni cuppizza ni.
Sebenarnya walaupun tanpa guna ‘oven’ mak-mak tetap boleh bakar kek atas dapur gas.Manalah tahu, bila dah siap kacau adunan semua, tiba-tiba bila nak guna oven, ia boleh rosak pulak! hah, ikut cara ni sebagai penyelamat. Jadi walaupun oven tiada dirumah, ia tak jadi satu masalah.Mak-mak tetap boleh teruskan minat membakar kek dengan cara ini. Salah satu resipi yang boleh dicuba ialah Kek Span Marble Susu.
Berikut perkongsian daripada Puan Farah Nazri sebagai panduan;
“Disebabkan teringin sangat nak makan kek tapi oven takda so hari ni kita try membaking kek span marble susu pakai kuali. Resepi mudah je, saya dapat dari FB. By the way adunan tu saya punya terlebih sebab loyang kecik. Mujur masak dalamnya. Selamat mencuba.
1. Pukul kesemua bahan-bahan (kecuali mentega cair) sehingga menjadi warna putih dan betul-betul gebu.
2. Cedokkan sedikit adunan dan gaul bersama mentega cair. Kemudian tuangkan semula ke dalam mangkuk adunan dan gaul rata.
3. Sapukan loyang dengan mentega dan taburkan tepung gandum.
4. Tuangkan adunan ke dalam loyang. Titiskan pewarna-pewarna yang diingini.
5. Gunakan lidi dan lorekkan pewarna untuk hasilkan corak yang diingini. Hentakkan loyang beberapa kali.
6. Bakar 35 ke 40 minit pada suhu 170°C dengan setting bakar atas-bawah.
7. Siap untuk dihidang!
P/S: Untuk pilihan pewarna dan corak, anda boleh mengikut kreativiti sendiri
Kredit Resepi: Irfan Syazwanshah
Info Ekstra!
Pada yang nak guna kuali tu, lapik dengan pelapik dapur tu je ye dekat bawah loyang. Saya lapik dengan ni je sebab ni je yang ada. Tu pun ambik stove sebelah punya. Jangan risau tak rosak kuali.Saya ada attach gambar cara letak loyang dalam kuali.
Pastikan api sederhana perlahan. Saya buat dalam 45 minit.
Nak tahu masak ke tak kena cucuk tengah-tengah kek tu. Kalau tak melekat tu maksudnya dah masak.
MW: Jadi buat mak-mak yang tiada oven dekat rumah tu, atau oven rosak boleh cuba kaedah yang dikongsikan ini. Kek tetap ‘naik’ dan sempurna kejadiannya.
Buat sendiri serbuk Asam Boi, masin manis boleh ‘adjust’ ikut selera, senang dan jimat! Jika ada buah jambu, mangga, epal hijau atau apa sahaja buah di rumah pun, bila tabur dengan serbuk asam boi ni, memang sangat sedap.
Kita boleh buat sendiri je serbuk asam boi ni di rumah, memang mudah dan lebih jimat. Paling penting, kita boleh ‘adjust’ rasa masin dan manisnya.
Ikut resipi mudah yang dikongsikan oleh Siti Khadijahini sebagai panduan;
Takde masak apa cuma nak share cara buat serbuk asam boi. Tabur atas jambu ke mangga ke uiii sedapnya. Kalau beli pun dah berapa kan harganya. Buat je sendiri, buat stok. Senang. Jimat pun jimat
1. Asingkan biji dari asam boi.Asing asam boi dengan biji dia. Saya beli dekat kedai orang jual asam-asam. Bagitau orang kedai nak asam boi untuk tabur dekat buah. Ni rasa dia masin-masin manis.
Asam boi yang dah siap asing biji.
2. Blend halus (blend kering). Letak dalam satu bekas.
Asam boi yang dah blend halus. Nampak macam tak halus sangat kan tapi dont worry nanti dah campur-campur semua dia sebati elok.
Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.
Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.
Projek 1: Denim Tote Bag
Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.
Projek 2: Shopping Bag
Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.
Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 930 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.
Tepung bungkus merupakan sejenis kuih yang diperbuat daripada tepung dan mempunyai inti kelapa. Kuih ini dibungkus dengan daun pisang dan rasanya lemak manis.Kuih Tepung Bungkus juga dikenali sebagai Kuih Puteri Dua Sebilik. Ia merupakan kuih tradisional kegemaran ramai dan juga merupakan pencuci mulut orang dulu-dulu.
Nak membuatnya tak susah mana, mak-mak boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Norfazleen Azliana sebagai rujukan;
Bahan-Bahan:
3 cawan santan pekat
sedikit garam
2 cawan tepung beras
Daun Pisang
(Inti)
Gula kerek (Gula Melaka) sekeping
2 cawan air
gula merah atas kita (warnakan inti)
3 sudu besar gula
1 biji kelapa Parut
Daun pandan
2 sudu tepung pulut
Cara Membuat:
(Inti)
Masak air gula, masukkan daun pandan, kelapa kacau sebati.Masukkan tepung dan tunggu sampai kering.
1.Kacau santan pekat dan garam sebati tanpa api.
2.Masukkan pula tepung beras dan kacau sampai sebati/larut, baru buka api.
3.Kacau dengan api sederhana sampai jadi begini.
4.Saya buat macam ni, buat lubang untuk letak inti.
5.Dah siap bungkus.Sedia untuk dikukus selama 20 minit.
Siap! Selamat mencuba!
Mak-mak boleh cuba buat tepung bungkus ni untuk minum petang. Buat sendiri lebih jimat, puas hati dan berbaloi.
Pengetua wanita pulas telinga pelajar didenda RM2000, gara-gara tersalah tulis huruf G. Padah buat seorang pengetua wanita yang gagal mengawal perasaan apabila bertindak memulas...