Rojak Mee ni memang ada penggemarnya yang tersendiri. Rupanya tak lah susah mana nak buat resipi ni, bila nak makan boleh buat sendiri je. Tak perlu lagi beli. Lebih jimat, terjamin kebersihannya dan puas hati makan satu keluarga.
Boleh cuba resipi Rojak Mee yang dikongsikan oleh Puan SuiSan Aliezsha ini.
“ROJAK MEE”. Saya share resepi Rojak Mee yang biasa saya buat, hasil tunjuk ajar arwah mak saya dulu. Bila-bila nak makan buat je sendiri, jarang dah membeli kalau benda yang boleh dibuat. Arwah mak dulu niaga sekitar umur saya 8@9 tahun. Macam-macam menu mak jual, dari situlah hobi masak saya bermula.
Bahan-Bahan (Hiasan)
Tahu putih (goreng potong-potong)
Kentang rebus sebiji-sebiji bagi empuk (toskn potong)
Telur rebus
Taugeh,lada besar,timun
Mee kuning
Kuah Rojak:
1 paket biskut marie patah-patahkan (saya guna cap ping pong)
Kentang rebus 3 bijik ( Blend)
Cili kering, udang kering & bawang putih 3 ulas (blend)
2 sudu besar tepung jagung
Ads
Cara Membuat:
1.Tumis sedikit minyak, masukkan bahan blend masak sehingga naik minyak.
2.Masukkan air, selepas mendidih masukkan kentang yang diblend.
3.Masukkan biskut marie, kacau sehingga biskut hancur dan masukkan tepung jagung.
4. Masukkan gula, garam secukup rasa.
Kuih Rojak:
2 senduk Tepung gandum
2 sudu besar yis
Daun kucai (tak ada pun tak apa)
Ads
Cara Membuat:
1.Satukan tepung, yis, secubit garam bancuh jangan terlalu cair.
2.Masukkan kucai, perap dalam beberapa minit kemudian goreng.
3 Saya goreng menggunakan hujung sudip untuk dapatkan kuih rojak yang panjang-panjang. Nak goreng cara apa pon tak kisah.
selamat Mencuba!
Bagi yang mengikuti laman instagram milik Sheila Rusly,46 pasti biasa melihat perkongsian air tangan oleh Penerbit JS Pictures ini yang rajin berkongsi resipi hasil masakan dilaman sosial tersebut untuk rujukan pengikut akaunnya. Shiela Rusly diakui merupakan antara selebriti yang hebat memasak didapur dan mempunyai program rancangan memasak sendiri seperti “Ketuk-Ketuk Ramadhan” yang telah 14 tahun menghiasi kaca tv.
Sheila Rusly ada kongsikan video resipi sup tulang yang menjadi menu kegemaran suaminya, Pengarah Azman Hj Yahya atau lebih dikenali dengan nama Jinggo atau Tok Sidang.
Sempena Hari Raya Aidiladha ni, banyak dapat daging dan tulang lembu korban, sesuai sangat mak-mak boleh cuba resipi ini.
Berikut perkongsian oleh Shiela Rusly:
“Sup tulang siapa suka confirm dia “Geng Tok Sidang”.Nah sis belanja resipi sup tulang cara sis.”
Bahan-Bahan:
Tulang(rebus empuk)
Bawang merah
Bawang putih
Halia
4 sahabat
Perencah sup/rempah sup pun boleh??
Minyak sapi(optional)
Lobak Merah
Celery
Batang daun sup
Kiub daging maggi
Cilipadi
Limau nipis
Bawang goreng
Daun sup
Cara Membuat:
1.Panaskan sedikit minyak sapi, masukkan bawang merah, bawang putih, halia yang telah ditumbuk sehingga naik bau.
2.Masukkan pula 4 sahabat, pati lembu dan perencah sup tulang.
3.Masukkan pula air rebusan tulang,batang daun sup, lobak merah, celery dan cili padi.Hiriskan dengan limau nipis.
4.Masukkan tulang dan biarkan sehingga mendidih.
Info Ekstra!
Sup tulang ini sedap dimakan bersama sambal belacan dan telur masin.
Lemang selalunya dimasak dalam batang buluh, dibakar dengan kayu api serta dijual waktu musim raya. Tapi kalau teringin nak makan lemang mak-mak boleh buat sendiri je di rumah. Boleh guna air fryer, bakar atau kukus dalam oven pun boleh.
Boleh cuba buat lemang tin masak menggunakan Air Fryer seperti yang dikongsikan oleh Cik Gu Eyna ini.
“Saya nak share buat lemang af (air fryer).”
Bahan-Bahan:
6 tin kosong (buang bahaghn atas)
18 sudu makan pulut (3 sudu makan X 6 tin pulut)
Santan beli Rm5
Daun Pisang
Cara Membuat:
Potong tin ikut ketinggian air fryer masing-masing.Masukkan daun pisang.
2. Pastikan pulut direndam 1/2 jam dengan air, kemudian toskan dan rendam pula dengan santan bagi lagi berlemak. Tiap tin masukkan anggaran 3 sudu makan pulut dan gunakan santan itu juga masukkan atas skit dari permukaan pulut. Jika nak lembut, tambah lagi santan, perasakan dengan garam sikit.
3. Masukkan dalam air fryer. Kalau takde af boleh kukus atau bakar dalam oven. Step 1 suhu 160 selama 30 minit. Step ke 2 set suhu 180 selama 15 minit. Ikut suka, nak garing lagi boleh tambah masa.
4. Saya guna af.
5. Hasilnya. Ada orang suka berkerak, so boleh tambah masa.
6. Kejadiannya.
7. Lemak berkrim.
8. Sedap dimakan dengan rendang.
Info Ekstra!
Masa nak keluarkan dari tin, hentak-hentak manja dulu…lepas tu keluarkan supaya lemang tu padat sikit, tapi jangan kuat sangat.
Bila dah jadi mak-mak ni segalanya nak kena cepat, mudah dan paling penting jimat masa baik nak uruskan anak-anak dan rumahtangga, mahupun nak buat kuih raya! Jika pernah buat kuih siput, bahagian yang paling ‘renyah’ nak buat ialah bab menggentel tepung kecil-kecil untuk dijadikan ‘siput’ sebelum digoreng.
Menerusi perkongsian Nana Ereena ini cara senang dia buat ‘kuih siput’ ekspress dengan menggunakan pasta je. Siap buat jual! Tak perlu gentel tepung, pastanya pula tak perlu direbus.
Berikut antara perkongsiannya:
“Kuih raya pertama ku yang paling senang di abad ini.Dah siap kena sorokkan kalau tak sekejap licin”
Pasta Crispy Black Pepper / ‘Kuih Siput’ Ekspress
Bahan-Bahan:
Makaroni/spiral/small shell (saya pakai ketiga-tiganya)
Tepung bestari @ pilihan anda
Daun kari
Serbuk Lada Hitam
Minyak untuk menggoreng
Cara Membuat:
1.Masukkan makaroni/spiral/small shell dalam tapis. Lalukan bawah air paip. Cuci bersih.
2.Masukkan dalam mangkuk dan tuangkan tepung bestari. Kuantiti agak-agak lah ye.Asal melekat dekat makaroni/spiral/small shell tu.Kalau tak lekat tambah air sikit.
3.Gaul sebati.
4.Panaskan minyak. Goreng hingga kekuningan dengan daun kari.
5.Angkat dan toskan. Gaulkan dengan black pepper.Siap.
Siap! Selamat mencuba!
Senang sanang kan, mak-mak bolehlah cuba untuk kudap-kudapan masa raya nanti.Gerenti laku keras!
Kanak-kanak tercekik gula-gula kritikal, ibu bapa pilu."Fahmi sedang berjuang untuk hidup. Seorang kanak-kanak lelaki yang tercekik gula-gula Gummy, dilaporkan dalam keadaan kritikal. Air matanya...