Telur merupakan sumber protien yang sangat baik. Jika tiada idea nak masak apa dekat rumah tu, masakan simple macam resipi Telur Mata Sambal Hijau adalah antara menu ringkas yang mak-mak boleh cuba. Sangat sedap, pedas dan bila makan tu confirm ngences (terliur) bak kata orang Jawa. Masak satu lauk ni je pun dah cukup, buat nasi bertambah tak perlu lauk lain.
“Tetiba perut berkeroncong sebelum keluar pickup stok pekasam. Eh eh tak boleh jadi, perut kena isi dulu. Lagipun nasi dingin ada lagi.”
“Tetttt idea datang sekali. Nak goreng telur mata je la makan pedas-pedas. Itu tercetus nak masak gini. Meh cheyah kongsi resepi senang gila abad ini. Makan tu confirm ngencess sekali.”
Bahan-Bahan:
15-20 biji cili padi hijau (ada cili besar boleh campur, nak pedas boleh tambah)
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 biji telur ayam
Secubit garam
Gula sedikit saja jika suka
Cara Membuat:
1. Tumbuk semua bawang merah, bawang putih dan cili sehingga lumat kasar. Tak perlu lumat sangat tak beshhhh.
Ads
2. Tumiskan dan biarkan ia sedikit garing.
3.Boleh masukkan garam bagi secukup rasa.
4.Gula jika suka. Cheyah letak sikit je tak sampai pun satu sudu kecil pun. Light light gitu je rasa manis.
Ads
3. Pecahkan telur. Tips telur ni kena pecah dalam bekas lain sebab takut telur tu busuk. Kalau pecah terus dalam masakan memang jahanam satu menu.
4.Masak sehingga telur masak ikut citarasa. Nak berkuah boleh tambah air tapi cheyah tak tambah. Hehe
Ads
5.Style cheyah garing-garing gini. Nak berkuah boleh tambah air sedikit.
6.Dah ready nak ngap! Cheyah masak half cooked je. Yang kuning tu bila pecahkan meleleh lava dia. Makin sodappp ya ampunnn.
Selamat mencuba! Menu pantas begini time emergency takde lauk boleh la cuba.
Mesti mak-mak tengah berkira-kira nak buat biskut raya kan! Walaupun belum tentu dapat balik kampung tapi sekurangnya persediaan tetap ada. Biskut kayangan, sehebat nama dan sesedap rasa. Sesuai sangat dengan namanya.
Biskut kayangan, semolek nama sebab bahan yang digunakan itu memang agak mahal tapi rasanya pun memang sedap dan sangat puasa hati. Paling penting, cara nak buatnya pun sangat senang. Tak perlu nak bakar dan mixer.
Nak tahu lebih lanjut resipi biskut kayangan ini, ikuti perkongsian daripada Azlina Ina Fans ini.
“Resipi paling mudah dalam dunia ni. No oven dan mixer. Tak perlu susah-susah. Paling penting sedap sangat. Cuma, bahan yang digunakan itu agak mahal. Kalau nak jual, kena kira kosnya sebab kat kedai dijual RM29.90 untuk satu balang.
Resipi Cluster Walnut Almond
1. Bahan utama, beryls milk coin 1kg
2. Gunakan 2 sudu besar pure butter (wajib). Elak guna buttercup atau marjerin, sebab rasanya akan tak sama.
3. Bakar walnut 1kg sehingga agak-agak garing, bergantung kepada oven masing-masing. Saya guna suhu 160’ selsius selama 30 minit. Boleh juga sangai biasa.
4. Gunakan almond flakes sebanyak 500gm untuk rasa ranggup. Bakar atau sangai tanpa minyak.
5. Begitu juga dengan almond nips pun bakar untuk hiasan dan isi dalam adunan. Ingat, kena sangai sehingga garing.
6. Cara-caranya, masukkan dalam pengukus yang diletak air panas di bahagian bawah mangkuk. Cairkan 1kg beryls dan butter. Biarkan selama 10 minit dan kacau sehingga cair.
7. Bila dah cair, angkat dari pengukus tadi.
8. Masukkan semua jenis kacang-kacang dan gaul sebati.
9. Masukkan sekali badam nips ½ cawan dan gaul sebati.
10. Gunakan sudu dan susun dalam tray. Masukkan ke dalam peti ais selama 2-3 minit saja.
11. Sudah siap. Senang sangat.
12. Gunakan resipi ini untuk rasa lemak-lemak coklat dan bersusu. Tak perlu cadbury pun dah sedap.
13. Boleh isi dalam balang.
MW: Nanti jadikan salah satu juadah hari istimewa nanti.
Bangkit Wanita Mingguan Wanita
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Tujuh Pilihan Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
Nak maju jangan tunggu. Peluang pun datang bukan selalu apatah lagi sekarang ini kita sedang lalui kehidupan sukar berbanding dahulu. Daripada asyik termenung dan meratap pilu, elok mengorak langkah mulakan bisnes baru. Sampai bila nak tengok orang lain maju dan kita masih lagi kaku?
Tiada idea, tak ada kemahiran dan arah nak tuju? Mingguan Wanita (MW) sebagai teman setia wanita sedia membantu dan tahu apa yang anda perlu.
Terkini, selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.
Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.
Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.
Antara kursus-kursus asas yang dijangka mampu melahirkan peserta yang berkemahiran dan boleh terus dipraktik dalam perniagaan ialah:
1. JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI. Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/
Cookies Viral Legend. Jual cookies Paling Masyuk! Orang Malaysia meang suka makan. Cookies atau biskut tidak lagi laris hanya menjelang hari raya. Permintaan cookies memang tinggi dan belajar membuat cookies popular atau sedang trending ketika ini merupakan langkah bijak. Kursus diadakan pada dua pilihan tarikh iaitu 10 Julai dan 24 Julai 2021. https://toko.ideaktiv.com/product/cookies-viral-legend-jual-cookies-paling-masyuk/
Jejari kentang goreng memang antara makanan yang disukai oleh ramai kanak-kanak bahkan orang dewasa pun suka kan? Memang ralit bila makan sebagai kudapan saat menonton TV, bersembang dan sebagainya. Biasanya stok jejari kentang ini memang ada di dalam peti sejuk, yang dibeli di pasar raya. bila nak, keluarkan dan goreng.
Namun, tak sama yang dibeli di luar dan dibuat sendiri. Bila buat sendiri daripada A-Z, mak-mak boleh tahu apa kandungan di dalamnya. Taklah risau kot ada bahan pengawet atau bahan perasa tambahan yang berlebihan. Tak gitu?
Buat Sendiri Jejari Kentang Goreng
Ha…Sekarang anda boleh buat sendiri jejari kentang goreng di rumah. Ikuti perkongsian daripada Nurul Ain Syed Mohd (fb: https://www.facebook.com/ainsyeh). Cuba tau, rugi tak cuba! Rasanya sama sedap yang dibeli di restoran makanan segera kat luar tu! Yang pasti, lebih sihat ye!
Bahan-bahan:
Beberapa biji kentang – Tak kisah berapa biji
Beberapa biji limau nipis
2-3 sudu makan tepung jagung
Sedikit lada sulah – pilihan
Sedikit garam
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Cara Membuat:
Potong dulu kentang ikut selera masing-masing. Nak cantik, potong seperti dalam gambar menggunakan pemotong besi bergerigi. Kemudian basuh bersih beberapa kali.
Nak lagi rangup dan pejal (tak lembik), rendam dengan air yang bercampur dengan air perahan limau nipis selama 5-10 minit. Ada beza tau jika tak rendam dan bila direndam ye. Toskan.
Setelah itu di dalam periuk, panaskan air dan tambah garam sikit. Rebus kentang tadi separuh masak, anggaran sekitar 5 minit (jangan lama-lama nanti hancur). Angkat dan toskan. Sejukkan. Pindahkan dalam bekas/mangkuk yang sesuai dan pastikan dah tos betul-betul tau (tak berair).
Masukkan 2-3 sudu tepung jagung. Gaul rata. Kalau nak rasa pedas sikit, boleh letak serbuk lada sulah secukup rasa. Tapi kalau nak bagi anak makan, mungkin tak sesuai. Asingkan untuk yang mak ayah punya siap-siap.
Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng jejari kentang hingga masak. Selebihnya boleh masukkan ke dalam bekas dan simpan dalam peti sejuk. Keluarkan bila hendak goreng.
Tadaa! Dah siap. Enak dimakan dengan sos sebagai kudapan pada bila-bila masa saja. Anak-anak gerenti suka! Mak ayah pun suka kan?
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Sedapnya Sambal Gesek ni, bahan-bahannya ringkas dan nak buat pun senang tak perlu dimasak.Makan dengan nasi putih, kuah lemak memang boleh menambah-menambah.
Ikut resipi Sambal Gesek yang cukup popular bagi orang Negeri Sembilan ni seperti yang dikongsikan oleh Khabbab Jamalludin ini.
Orang kita memang tak boleh dipisahkan dengan “penambah selera”.
Kalau orang Kelantan dengan budunya, orang Melaka dengan cencaloknya, orang Pahang dengan tempoyaknya, orang utara dengan air asam/belacannya…
Bagaimana pula dengan orang Negeri Sembilan ?
Memperkenalkan…. SAMBAL GESEK !
Bahan dia mudah, nak sediakan pun ringkas.
Bahan-bahan:
Ikan bilis (kopek dan bersihkan).
Cili Padi
Bawang merah kecil (kalau tak suka rasa bawang mentah tak payah bubuh)
Limau kasturi
Garam
Ada beberapa variasi dengan tambahan bahan masam yang beraroma seperti bunga kantan atau kundang muda.
Bahan bahan di atas di tumbuk atau digiling(gesek) sampai separa hancur dan kemudian diaduk.
Tak perlu dimasak.
Tips :
Pilih ikan bilis yang cantik, dikopek supaya senang dibersihkan.
Rendam sekejap dalam air untuk lembutkan sedikit ikan bilis tu.
Bersihkan lesung betul betul, tak nak ada bau tak sedap.
Kalau tak habis boleh tumis atas minyak sekejap supaya tahan lama.
Limau kasturi banyak dia sampai seluruh sambal macam lembab lembab sikit.
Macam rencah nasi goreng kampung saja?
Saya pun rasa asal usul dia macam tu. Ada yang dah tumbuk bahan nak goreng nasi tapi kayu api basah/gas dah habis. Terpaksa la makan dengan nasi.
Kosan eh sodap pulak.
Agak eh lah. Hehehe..
Sambal ni walaupun ‘simple’ tapi kalau dengan nasi panas, memang boleh hancur berkecai program diet korang.
Pertama kali saya rasa masa pergi kenduri tahlil yang tuan rumah hidang
nasi putih dengan ini sahaja, itu pun berpinggan makan.