Biasa kalau makan di kedai tomyam, mesti kita akan ambil telur dadar. Rasa dan crispynya memang susah untuk kita buat di rumah. Kadang-kadang terfikir juga macam mana resipi yang digunakan supaya ia garing dan sedap.
Kalau cuba buat di rumah pun mesti akan gagal. Tak seperti yang kita makan di kedai tomyam. Apa rahsianya supaya telur dadar crispy dengan lembut di dalamnya.
Inilah yang dikongsikan oleh Fika Chan dalam video tiktoknya. Rupanya nak bagi telur dadar crispy cuma perlu masukkan 1 sudu cuka masakan dan satu sudu air. Boleh cuba nanti.
Nikmatnya dapat minum pelbagai minuman sejuk, menghilangkan rasa haus tekak di kala cuaca panas membahang. Leganya rasa dapat minum minuman manis berais.
Dalam suasana PKPB ini, tak sesuai bawa anak-anak terutama yang kecil keluar makan di luar walau pun sudah boleh makan di luar sekarang. Tapi mak ayah tetap kena berwaspada kerana anak kecil adalah golongan berisiko tinggi.
Jadi, kalau tekak teringin nak minum minuman yang best dan lain daripada kebiasaan, buat sendiri je di rumah.
Ayuh cuba Cincau Milo Tabur, Bandung Strawberi Laici Dan Sirap Longan Masam Manis ini. Terasa macam minum di restoran! Resipi asal: Majalah Rasa.
MILO TABUR CINCAU
Bahan-Bahan:
4 sudu makan serbuk Milo
3 sudu makan susu pekat manis
½ cawan air panas
½ cawan air sejuk
3 sudu makan cincau
Ais secukupnya
3 sudu makan Milo – untuk tabur
Cara Membuat:
1.Masukkan Milo, susu pekat manis dan air panas. Kacau sehingga larut.
2.Tambah air sejuk. Kacau lagi.
3. Setelah itu, masukkan cincau. Biarkan 30 minit supaya rasa cincau sebati dengan rasa Milo.
4. Kemudian, tambahkan ais. Akhir sekali, tabur serbuk milo di bahagian atasnya hingga menutupi bahagian atasnya. Sedia diminum.
NIKMATNYA BANDUNG STRAWBERI LAICI…
Bahan-Bahan:
2 sudu makan gula
2 sudu makan sirap
5 sudu makan susu cair
1 biji strawberi – dibelah empat
5 biji laici dalam tin
Air secukupnya
Ais secukupnya
Cara Membuat:
1.Larutkan gula dalam air.
2.Masukkan sirap dan susu cair. Kacau sebati.
3.Masukkan pula strawberi dan laici.
4.Tambahkan air dan ais. Kacau sebati. Nikmatnya!
SIRAP LONGAN MASAM MANIS
Bahan-Bahan:
2 sudu makan gula
1 sudu makan sirap
2 gelas air
6 biji longan dalam tin
1 biji lemon
Ais secukupnya
Cara Membuat:
1.Larutkan gula di dalam air.
2.Masukkan sirap. Kacau sebati.
3.Masukkan longan.
Buah lemon dibelah dua. Sebelah diperahkan ke dalam sirap. Sebelah lagi hiris untuk hiasan.
Biasanya anak-anak memang suka makan kentang goreng ‘wedges’ ni. Dinikmati dengan sos keju cair memang bertambah sedapnya. Bila beli boleh tahan juga harganya, dan kuantitinya pun sikit je. Sebenarnya bila mak-mak buat sendiri wedges homemade yang sedap ni, lebih jimat dan memang puas hati makan.
Nak cuba buat wedges sendiri, boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Sabariah Sisa ini.
Resepi wedges homemade. Mesti anak-anak suka.Selalu kalau pergi KFC mesti nak kena oder sekali dengan wedges ni. Macam wajib ada pulak.Sekarang ni tak payah pergi jauh-jauh dah, buat sendiri kat rumah pun boleh.Buat saja ikut citarasa sendiri. Nak banyak-banyak pun tak da masalah. Ni sab share cara nak buat wedges homemade punya.
Bahan-Bahan:
4 biji kentang (kalau tak nak kupas kulit pun tak apa, tapi pastikan kena basuh bersih dulu lah ya)
Mixed herbs
Lada sulah
Garam
Tepung jagung (boleh juga guna tepung goreng serbaguna Bestari)
Cara Membuat:
1. Potong kentang dalam bentuk wedges.
2. Kemudian, kukus kentang supaya lembut. Jangan lembut sangat, boleh agak-agak sendiri. Nak kukus tu lebih kurang dalam 5-7 minit.
3. Selepas dikukus, keluarkan kentang dan letak dalam mangkuk. Taburkan mixed herbs, lada sulah dan garam. Tak semestinya ikut jenama macam dalam gambar. Boleh saja nak guna jenama apa pun. Pastu gaul sebati.
4. Seterusnya taburkan pula tepung jagung. Gaul sebati.
5. Goreng tenggelam kentang tadi tu dalam minyak hingga kekuningan dan garing. Apabila siap, bolehlah dihidang bersama sos cili atau sos cheesy.
Sos Cheesy Homemade
Bahan-Bahan:
3-4 sudu makan mentega/marjerin
250ml susu segar/susu cair
1 sudu makan tepung gandum yang diayak
1 kiub pati ayam
6 keping keju biasa
Sedikit serbuk lada hitam dan lada putih
Sedikit pewarna kuning (optional)
Cara Membuat:
1. Mula-mula cairkan mentega. Kemudian masukkan susu dan tepung gandum. Kacau hingga tepung sebati.
2. Masukkan pula kepingan keju, kiub pati ayam dan serbuk lada. Kacau sebati hingga masak. Pewarna kuning boleh ditambah untuk menaikkan warnanya.
3. Pastikan sos tak terlalu pekat/terlalu cair. Agak-agak dah sesuai boleh tutup apinya dan terus dihidang bersama kentang wedges tadi. Tambah mayonis pun sedap.
Kalau nak senang guna saja serbuk cheese segara tu. Main bancuh saja dengan air panas. Kacau-kacau siap.
Mak-mak boleh belajar dan buat sendiri lempeng legend yang lembut gebu dan sedap, malah cantik bila guna ‘pan’ saiz 18 ni.Lempeng memang kesukaan ramai apatah lagi bila dicicah dengan sambal sardin atau kuah kari.
Nak sediakan untuk keluarga atau nak buat berniaga pun boleh sangat. Ikut resipi ni mesti jadi.
Nak buat lempeng yang sedap dan cantik, boleh cuba resipi dan tip buat lempeng lembut gebu daripada Puan Suzana Othmanini.
Lempeng Legend Lembut Gebu Airtangan Mak Buyong.
Setiap kali up gamba lempeng mesti ramai yang cakap lempeng kita cantik. Alahai.. Rasa macam nak belanja lempeng je kat semua yang komen tu tau. Tapi apekan daya, dok dalam fesbuk dapat jamu mata aje.
Harini kita belanja resepi dan tutorial buat lempeng supaya semua orang boleh buat sendiri kat rumah. Kira belanja jugak la tu kan.
Yang ini kita buat jual. 1set 6 keping rm5. Kalau nak jual jugak boleh letak harga ikut budi bicara masing-masing.
Semoga bermanfaat! Selamat Mencuba.
Mingguan Wanita:Begini rupanya nak buat lempeng legend yang cantik, lembut gebu dan sedap. Boleh cuba buat nanti di rumah. Nak buat jual untuk berniaga pun boleh sangat.
Sekeluarga dirempuh treler pemandu microsleep, ibu belum tahu anak meninggal kerap tanya mana anak sulung. Sebuah keluarga yang menaiki kereta proton saga mengalami detik...