Jika tak biasa, mesti rasa pelik bila tengok orang makan goreng pisang, sukun goreng atau tempe goreng yang dicicah sambal kicap. Inilah yang selalu dilakukan oleh orang negeri sebelah selatan.
Sambal kicap ini bukan saja untuk dicicah dengan makanan bergoreng tetapi sedap sebagai menambah rasa makanan bersup. Memang padu.
Cuma untuk mendapatkan sambal kicap yang terlajak sedap agak susah, ada saja yang tak kena dengan tekak kita. Bagaimana nak buatnya yang betul-betul kena dengan selera kita.
Lagi satu, sambal kicap ini tak adalah cepat basi, boleh buat banyak-banyak untuk tok dan simpan dalam peti ais. Setiap kali nak makan, boleh ambil saja.
Kali ini, kita kongsikan cara membuat sambal kicap yang terlajak sedap. Katanya dengan cara yang betul, boleh tahan selama sebulan, jika di simpan dalam peti ais. Bolehlah cuba nanti.
Bahan-bahan:
1 genggam cili api merah
1 ulas bawang besar
4 ulas bawang putih
2 sudu gula
1 sudu garam
2 sudu kecil bawang goreng
Sedikit air
Minyak untuk menumis
Cara Membuatnya:
1. Panaskan minyak, masukkan bawang besar, cili padi, bawang putih dan masak hingga layu.
2. Selepas itu, anfkat dan toskan minyaknya.
3. Kisar semua bahan yang telah digoreng tadi. Masukkan gula, garam dan bawang goreng.
4. Kemudian, masukkan kicap mengikut citaras amasing-masing.
5. Kalau nak cair, boleh masukkan sedikit air. Jika nak pekat, biarkan seperti tadi.
6. Panaskan kuali dan masak sekali lagi di atas api. Biarka selama 2-3 minit sehingga mendidih.
7. Akhir sekali, boleh hidangkan bersama dengan ikan goreng atau simpan dalam bekas kedap udara dalam peti ais.
Ads
Tip: Sambal kicap ini, boleh juga dijadikan sambal kicap goreng pisang, dengan tambahkan sedikit air suipaya tidak terlalu pekat. Selain itu, boleh dijadikan sambal kicap untuk mihun sup, mee goreng atau di makan dengan ikan goreng.
Mingguan Wanita : Memang padu! Buat banyak-banyak dan simpan dalam peti ais. Jimat masa.
Sumber: MyResipi
Ads
Bangkit Wanita Mingguan Wanita
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Cantik Kejadian BISKUT BUNGA CINA 3 Bahan Bakar Dalam Kuali! Kadangkala tekak teringin nak makan biskut yang dibakar sendiri, namun oven pula rosak. Sebenarnya mak-mak tetap boleh bakar biskut dalam kuali, guna dapur gas je.
Boleh cuba resipi biskut mudah Biskut Bunga Cina yang dikongsikan oleh Puan Noriza Awang Hamatini. Bakar dalam kuali pun cantik kejadiannya. Boleh buat raya nanti.
Oven rosak, sis teringin nak buat biskut. Sis cuba pakai kuali je. wowww cantik kejadian. Sis buat biskut Bunga Cina yang dulu-dulu punya.
1. Kacau Planta dengan susu pekat kemudian masukkan tepung jagung uli manja dengan tangan je.
2. Kalau masih lembik adunan tambah sikit-sikit tepung jagung. Hiasan terpulang pada masing-masing. Saya guna acuan pecah 14.
Cara bakar biskut raya atas dapur gas:
1. Boleh guna pan, kuali atau periuk bertutup. Alas pelapik besi untuk sokong alas dulang serta dapur gas. Penutup kuali pastikan ada aliran udara supaya biskut naik cantik dan sekata.
2. Tak perlu letak air atau pasir dalam pan. Sebab dah letak alas pelapik besi sebagai sokongan untuk dulang biskut.
3. Sebelum mulakan kerja membakar, panaskan sekejap kuali dan alas pelapik besi dalam 10 minit, kemudian barulah letak dulang untuk bakar biskut.
4. Gunakan api paling kecil sepanjang proses membakar.
5. Sukatan masa membakar ikut jenis biskut. Contoh biskut bunga cina ambil 15 minit / sehingga kekuningan.
6. Tak perlu sapukan minyak pada dulang biskut.
Siapa cakap tanpa oven maka tiada biskut raya? Lepas ni boleh la buat sendiri biskut raya, tak ada dah ‘kuih tunjuk’. Selamat mencuba!
Kuah kacang salah satu menu kegemaran ramai dan sedap dimakan dengan nasi impit atau ketupat.Nak buat kuah kacang yang sedap ada cara dan resipinya yang tersendiri.Menerusi perkongsian Ruziati Amat Sarbini, kuah kacang ini merupakan resipi daripada arwah emaknya.Malah menurut beliau, kesedapan kuah kacang ini juga diakui kawan-kawan, sehingga ada yang memujuk agar kuah kacang ini dijual!Punyalah hebat penangan kuah kacang ini.
Berikut merupakan perkongsian resipi beliau yang mak-mak boleh cuba sendiri nanti.
“Kawan kata kuah kacang saya sedap, siap pujuk saya jual kuah kacang, ni resepi kuah kacang saya.”
Bahan-Bahan:
1 kg kacang tanah (goreng dan kisar dengan air)
800 gm gula
2 setengah sudu garam
3 biji bawang besar (dikisar)
4 ulas bawang putih (dikisar)
Segenggam asam jawa (bancuh pekat)
4 batang serai(diketuk)
Seinci lengkuas
Minyak masak
Air
Udang kering ditumbuk kasar(ikut selera)
Rm3 cili kering ( kalau rasa nak lebih pedas boleh tambah cili)
Cara Membuat:
1.Tumis bawang putih dan bawang merah yang dikisar sehingga naik bau.
2.Kemudian masukkan semua bahan-bahan lain, kacang tanah, serai, lengkuas, cili kisar, udang kering dan air asam jawa.Kemudian tambah sedikit air.
3.Biarkan mendidih sehingga agak-agak pekat (sambil tu kacau selalu untuk elak hangus bahagian bawah).
4.Kecilkan api, renihkan kuah sehingga naik minyak sambil kacau sesekali.
Tip Ekstra!
Kacang yang dah digoreng, dikisar dengan air. Ia bagi memudahkan sewaktu memasak kuah kacang dan hanya perlu tambah hanya sedikit air sahaja nanti.
Siap!
# saya izinkan sesiapa yang nak kongsi resepi ni. Tak perlu minta izin
# resepi arwah mak saya doakan untuk mak saya ye.
Hanis Zalikha,27 isteri pelakon utama Filem ‘Paskal’ Hairul Azreen,30 ni memang rajin memasak untuk suami dan anak tersayang, Yusuf Iskandar 2.Semalam, Hanis Zalikha ada berkongsi resipi yang dinamakan ‘Roti John Anniversary’ sempena meraikan ulangtahun perkahwinan mereka yang ke-3. Resipi ini dimuatkan dalam insta story milik Hanis Zalikha sendiri.
Lebih istimewa, Hairul Azreen turut memuji kesedapan Roti John yang dibuat oleh isteri tersayang.Pasti hilang penat memasak dan puas rasa hati apabila suami suka dengan apa yang dimasak.
Gula-gula gummy bebas dijual di pasaran, jelly berisiko tercekik bagi kanak-kanak. Kejadian tragis melibatkan adik Mohamad Fahmi Hafiz Mohammad Fakhruddin, seorang kanak-kanak berusia 10...