Jika selalu kita buat rendang ayam atau daging, mak-mak boleh cuba kelainan dengan buat rendang udang pula. Mudah sangat nak buat guna 4 bahan je. Boleh dimakan dengan Nasi lemak, nasi panas, nasi impit mahupun pulut kuning.
Boleh cuba resipi rendang udang yang dikongsikan oleh Puan Norashikin Mohd Yunus ini.
Ni satu lagi resepi sedap dari air tangan bonda tercinta.Pasti menyelerakan buat seisi keluarga. Rendang Udang.
Bahan-Bahan:
Udang kertas
2 batang Serai – dihiris & ditumbuk
2 inci kunyit hidup – ditumbuk
Cili Padi ikut pedas yang dikehendaki
1 biji kelapa ambik patinya sahaja.
Caranya Membuat:
1.Tumbuk sehingga hancur kunyit hidup, cili Padi dan serai. Kemudian masukkan semuanya ke dalam kuali.
2.Perahkan kelapa tanpa menapisnya. Biarkan hampasnya jatuh ke dalam kuali. Ambil patinya sahaja ye.
3.Rasakan garamnya sesedap rasa dan masak sehingga kuahnya kering. Kalau yang nak berkuah tak perlulah dikeringkan ye.
4.Kecilkan API dan kacau sehingga kelapa bertukar warna kekuningan.
5.Inilah hasilnya rendang Udang sedap resepi bonda tercinta.
Simple je. Selamat mencuba.
Baca Lagi Di Sini:
Rendang Daging Minang Resipi Ori Dari Padang, Indonesia Tak Guna Kerisik!
Rendang Telur Makan Dengan Nasi Lemak & Pulut Kuning Memang Sedap!
MW:Jika selalu kita buat rendang ayam atau daging je, boleh cuba buat rendang udang pula. Bahan-bahan yang digunakan tak banyak dan sangat mudah disediakan.
Sumber: Norashikin Mohd Yunus
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi ‘Hot & Sour Soup’, Rasa Masam, Hangat, Pedas Buat Kecur Air Liur
Kalau tengok di kaca televisyen, nampak macam sedap sangat sup yang dibuatnya, boleh kecur air liur tengok mereka makan. Kita nak buat bimbang tak menjadi dan sesedap apa yang ditunjukkan.
Tambahan pula, sup yang disediakan ini cukup popular di kalangan masyarakat Cina dan kalau nak merasa pun mungkin di hotel-hotel atau restoran makanan cina muslim gamaknya.
Malah, apa sahaja jenis sup memang bagus terutamanya mereka yang mengalami masalah sakit gigi terutamanya sukar untuk mengunyah makanan keras. Begitu juga, jika demam, sup membantu dalam menghangatkan badan dan membuka selera.
Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan turut berkongsi resipi sup masakan tradisi cina iaitu Hot & Sour Soup. Nampak memang menarik dan menyelerakan. Tambah-tamabah dengan rasa masa dan pedas itu, boleh buat sesiapa sahaj kecur air liur.
Cara nak membuat pun tidaklah susah. Sesuai sangat untuk mereka yang tak mampu mengunyah makanan keras.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Resipi Choco Jar SEDAP Tak Muak, Pernah Laris Dibuat Jualan!
Resipi Bahulu Guna 3 Bahan, Mudah Tapi Kena Tahu Caranya Baru Jadi!
Info Lebih Menarik DI SINI
Resipi Hot & Sour Soup Buat Kecur Air Liur
“Saya baru buat rawatan gigi, jadi hanya boleh makanan lembut. Bosan asyik makan bubur. Jadi, hari ini saya masak sup tradisi orang cina, iaitu ‘hot and sour soup’.
Bahan-bahan:
100g isi ketam
4 ulas bawang putih
2 biji telur
¼ batang lobak merah
6 biji cendawan shitake
3 sudu besar sos tiram
2 susu besar tepung jagung
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu kecil minyak bijan
1 batang daun bawang
1 keping tauhu
½ sudu besar serbuk lada sulah
1-2 sudu cuka
Cara Memasak:
- Sediakan bahan-bahan. Potong memanjang dan halus-halus. Kalau dah sedia semua macam ni. Mudah nanti tinggal masukkan sahaja.
- Tumis bawang putih sehingga harum.
- Kemudian masukkan cendawan dan goreng kilas sehingga layu.
- Saya guna cendawan shitake segar. Kalau guna cendawan shitake kering pun boleh, tetapi kena rendam sehingga kembang dahulu.
- Masukkan lobak merah yang telah dipotong halus. Goreng kilas juga.
- Tambah 3 cawan air. Reneh sampai gelegak.
- Sambil tunggu gelegak, campur tepung jagung dengan sos tiram dan sedikit air. Gaul sampai tak ada ketulan.
- Bila sup dah gelegak. Masukkan campuran tadi tu. Kacau kacau kacau, sampai dia pekat.
- Pecahkan telur dan pukul sedikit. Tuang dalam sup yang sedang gelegak.
- Tarik panjang macam ni, dan sambil tu kacau sup. Ia akan jadi serat-serat.
- Macam ni! Kalau jadi macam ni baru puas makan.
- Warna sup ni patutnya gelap lagi sedikit, jadi untuk cantikkan ia, letak kicap pekat sikit. Masa ni juga boleh letak garam atau kiub ayam jika perlu.
- Sekarang masukkan tauhu yang dah dipotong panjang-panjang macam ni.
- Diikuti dengan isi ketam yang dah dicarik atau dipotong. Boleh guna isi dari kaki ketam Snow / Alaska King. Kalau tak jumpa, guna jejari ketam (crab stick) pun boleh. Letak daun bawang sekali.
- Letak serbuk lada sulah. Nak lebih pedas, lebihkan lada sulah. Letak cili padi, cili kering atau chili oil. Tak ada hal. Kita yang nak makan, ikutlah selera kita.
- Dah na Hot & Sour Soup, kenalah masam. Jadi kena letak cuka. Resepi original gunakan cuka hitam cina. Saya tak tahu mana nak cari. Jadi pakai je lah apa ada.
- Akhiг sekali, letak beberapa titik minyak bijan. Jika tak suka bau minyak ni, tak payah letak.
- OK boleh hidang dalam mangkuk. Tabur hirisan daun bawang dan daun ketumbar jika ada.
- Ini close up. Kita masak sendiri jadi isinya banyak dan berbaloi. Rasa sup ni hangat dan masam. Umaminya datang dari cendawan shitake, sos tiram dan isi ketam.
- Kita cuba sikit supnya likat, rasa cendawan dan sos tiram memang serasi. Rasa macam tu buat air liur kecur. Panas dan pedas tu buat rasa selesa kalau makan pada hari sejuk.
MW: Baiklah, leoas ni boleh cuba sendiri kat rumah. Bahan pun senang nak dapatkan. Selamat mencuba!
Sumber: Kamarul Ariffin Nor Sadan
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
KARIPAP KENTANG Kulit Licin, Bakar Sekejap Dalam Ketuhar 10-12 Minit Sebelum Goreng!
Karipap antara kuih yang tak pernah jemu di makan. Meskipun nak buatnya agak renyah sebab nak sediakan inti yang sedap, serta adunan doh yang rangup sempurna. Namun, kena ikut resipi yang betul, barulah hasilnya berbaloi dengan ‘usaha’ yang dilakukan. Lebih-lebih lagi apabila menikmati karipap panas hasil air tangan sendiri.
Rangup, cantik licin kulit karipap yang dikongsikan oleh Adlina Adlyenna ini. Menurutnya ia resipi ibunya sendiri dan diubahsuai kesedapannya mengikut citarasa keluarganya.
Berikut perkongsian resipi karipap tersebut;
Cerita di sebalik karipap.Setiap kali buat karipap mak saya mesti akan cerita betapa susahnya dia nak buat karipap masa kat Manchester. Dulu ayah study kat Manchester dan mak ikut. Bila duduk sana craving nak makan inti karipap yang sedap macam pakcik yang selalu jual depan rumah. Zaman tu takde internet, google youtube apatah lagi.
Recipe for karipap lovers
Resipi (Inti Karipap Kentang)
Bahan-Bahan:
2biji bawang merah (dipotong dadu)
2ulas bawang (dipotong dadu)
10biji kentang (dipotong dadu)
Sekeping dada ayam dipotong dadu
Seikat daun sup (diracik halus)
6sudu rempah kari
Garam secukup rasa
Cara Membuat:
1.Rebus kentang bersama dengan air yang sama banyak dengan isi kentang. Rebus separuh empuk.
2.Tumis bawang merah bawang, bawang putih, sehingga garing kemudian masukkan ayam kacau sehingga masak. Masukkan rempah kari. Garam.
3.Masukkan kentang sekali bersama air rebusan. Kemudian masukkan daun sup. Kacau sehingga air kering.
Resipi inti kentang ni sudah banyak kali diubahsuai sehingga menjadi sedap ikut citarasa keluarga saya. Alhamdulillah semalam saya yang masak inti ni, mak saya kata sedap. Terus A+. Selama ni mak yang buat inti. Saya buat inti tak pernah laa menjadi. Tak sangka semalam menjadi pula.
Bahan-Bahan (Pastri)
1kg tepung gandum
1cawan tepung beras
1cawan minyak (dipanaskan)
2sudu majerin
450gm air (anggaran) atau lebih.
1sudu kecil garam
Cara Membuat:
1.Campurkan tepung gandum, tepung beras dan garam. Gaulkan.
2.Panaskan minyak bersama majerin. Kemudian curahkan ke tepung
3.Gaul menggunakan senduk.
4.Masukkan air sedikit demi sedikit dan diselang seli dengan menguli. Uli sehingga menjadi doh.
5.Jangan terlalu banyak air, pastri akan jadi terlalu lembik dan jangan terlalu kurang air pastri akan jadi kering.
Tip Kulit Karipap Licin
Tips untuk dapatkan kulit karipap yang licin dan tidak mengelembung ketika goreng.
Bakar karipap dalam ketuhar pada suhu 150°c dalam masa 10-12minit. Pastri akan jadi kering dan boleh disimpan dalam peti sejuk jadi karipap frozen.
Goreng mengunakan suhu api yang rendah.Bila karipap dah separuh masak baru besarkan sedikit api.Bagi yang tiada ketuhar boleh goreng karipap pada minyak suhu yang rendah. Sentiasa terbalik balik kan karipap sehingga pastri masak.
- Satu kilogram adunan boleh dapat dalam 60-70biji bergantung pada saiz karipap.
AMARAN
Karipap ni kalau makan tak cukup sebiji. Dah makan 1 mesti nak 2. Dah makan 2 mesti nak 3, dan tau tau je dah habis semangkuk. Sedapnya tu padu dalam rasa tu boleh rasa kentang, kari dan isi ayam. Kalau tak percaya boleh cuba. So eat at your own risk yang diet tu. Sebiji cukup la. Hehehe maaf sekadar gurauan.
Baca Lagi Di Sini:
Wanita Ini Tunjuk Ajar Satu Persatu Cara Buat Kulit Karipap Rangup & Inti Kentang Yang Sedap!
Buat Karipap Pusing Rangup,Tak Guna Marjerin Jadi Bukan Rapuh Pecah Berderai!
MW: Patutlah cantik licin kulit karipap ni, tak menggelembung bila digoreng. Rupanya kena bakar sekejap. Boleh cuba tip yang dikongsikan ini nanti bila nak buat karipap sendiri di rumah.
Sumber: Adlina Adlyenna
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Buat Cheese Sendiri, Cuma Guna Susu Tepung Yang Hasilnya Sangat Memuaskan!
Bagi penggemar cheese, anda boleh cuba buat sendiri dengan resepi yang dikongsikan oleh seorang tukang jahit, Yasalma Yasalma, tengok hasilya memang kebabom!
Bolehlah mak-mak jimat..
Cheese ada banyak version. Kat kedai runcit Arab ada macam-macam jenis dan rasa. Masam sikit, masam banyak, manis, masin sikit masin banyak dan lain-lain.
Ini cheese asas, bukan cheese chesdar /parmesan/mozzarella ye. Tu abuat ada lagi bahan-bahan lain.
Cheese makin mahal, sedangkan ini ‘makanan mesti’ dalam banyak hidangan harian sekeluarga untuk buat campuran dalam inti roti.
Serta untuk buat krim kek.
Guna Susu Tepung
Ini saya buat sendiri guna susu tepung je, versi ni senang je (asas yang mak mertua pernah ajar)
Nak lagi best guna susu fresh!
Cara Buat Cheese:
Masak susu api perlahan, kemudian dah panas masukkan perahan lemon atau cuka. Nanti susu dan air terasing sendiri.
Kutip ketulan-ketulan susu dan tapis guna kain. (Punjutkan susu dan perah kuat-kuat asingkan airnya)
Pastu untuk jadikan ia berbentuk krim, gunalah blender tanpa air. Blender saya rosak so saya lenyek dan tumbuk-tumbuk guna lesung batu je. Jangan lupa letak garam ikut kemasinan yang diingini. Nak masa tambah perahan lemon sket.
Saki baki air tersisa itu jangan dibuang. Tu namanya ‘Whey protein’ sangt bagus untuk kesihatan dan berkesan untuk mengurangkan berat badan. Nak info lanjut bole google ‘benefit of whey’
Saya masih belajar lagi. Kalau ada tip terkini saya share lagi ye.
Ada sesiapa berpengalaman buat cheese homemade lagi… please share tip atau cara buat kat ruang komen.
Nota:
Saya guna susu brand everyday/fernlif dan lain-lain asalkan full cream. Again, susu fresh better!
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI