Kebanyakan tom yam yang ada di kedai, selalunya dimasak oleh tukang masak seberang, dari Thailand, dan rasanya berbeza dengan cara yang kita selalu masak.Bila cuba buat dekat rumah, rasa lain, tak sama macam dekat kedai. Ada cara yang boleh dilakukan untuk mendapatkan rasa tom yam yang pedas, masam dan pekat, seperti perkongsian dari Dina Amalia Nordin ini, yang mana pes yang digunakan memang dari Thailand.
Berikut antara perkongsian beliau;
Resepi Tom Yam
“Post ni panjang sikit sebab ramai yang tanya cemana saya masak tomyam sedap (orang yang ckp tau bkn saya kehkehkeh), ni kat sini saya reveal resepi rahsia and tunjuk bahan dan cara-cara masak. Ni cara saya lah ye. Lain org lain cara ye.Untuk tomyam, saya akan make sure dia pedas, masam dan pekat. Tekak saya memang suka yang masam. Okeh biasanya saya masak tomyam ayam sebab senang & takyah tunggu lama nak empuk macam daging.”
“Nak bagi tau awal, pes tomyam ni Thailand punya dan ia halal ye..kat belah selatan sini takde jual..kalau ada pun dorang pegi amek stok kat siam sana. Pes tomyam brand Madam Pum ni sedap and kat belah-belah utara sana and negeri yang dekat-dekat dengan sempadan sana memang senang dapat”.
Bahan-Bahan Wajib:
Bawang Besar belah 4
Cili Api (ketuk)
Daun Ketumbar @ Corriander leaves
Daun Limau Purut
Serai (diketuk)
Air Asam Jawa @ Pes Asam Jawa
Cili Boh @ Cili Kisar
Pes Tomyam “Madam Pum” sebab brand ni ternyata sedap!
Ayam/Daging/Udang/ Sotong
Carrot
Cauliflower
Baby Corn
Celery
Buah Tomato (Belah 4)
Cendawan
Cara Membuat:
• Masukkan air, bawang besar belah 4, cili api – didihkan.
• Masukkan cili boh @ cili kisar – tunggu didih.
• Masukkan pes tomyam (pes ni kalo kedekut pun nanti tak rasa, mula la komplen kenape eh tomyam kite tak sedap? Pukkk kanggg!).
Cara-cara ;• masukkan air, bawang besar belah 4, cili api – didihkan.• masukkan cili boh @ cili kisar – tunggu didih.• masukkan pes tomyam (pes ni kalo kedekut pun nnt tak rasa, mula la komplen knape eh tomyam kite tak sedap? Pukkk kanggg!).• masukkan ayam – tunggu didih nak bg ayam empuk sikit.• masukkan serai yg diketuk.• masukkan daun limau purut.• masukkan carrot.• masukkan pes asam jawa adabi.** time ni boleh rasa dulu masam dan masin dia semua **• masukkan garam.• masukkan sayuran lain (baby corn + cauliflower + celery).• masukkan cendawan (button mushroom + straw mushroom + oyster mushroom + enoki mushroom) – tunggu didih.• masukkan tomato – kacau sekejap.• tutup api. • masukkan corriander leaves @ daun ketumbar.Siap! Favorite saya ratah @ buat kuey teow tomyam @ spaghetti tomyam.Mabeles!!Tips :~ saya masak tomyam tak pernah tumis. Sbb kat pes dah berminyak, kat ayam pon sama. So lebur jek semua 😊~ saya masukkan cili boh @ cili kisar untuk dptkan warna merah cantik, pedas.~ instead of perahan limau, saya guna asam jawa sbb lebih sedap, lebih masam dan lebih pekat.~ kalau ada daging, bole masukkan awal. Kalau udang/sotong, masukkan kemudian bersama sayur sbb udang/sotong cpt masak.~ sayuran keras spt carrot perlu masukkan lebih awal berbanding sayuran lain.~ buah tomato masukkan yg last dan tak perlu lama sbb dia cpt lembik.
~ Saya masak tomyam tak pernah tumis. Sebab kat pes dah berminyak, kat ayam pon sama. So lebur jek semua
~ Saya masukkan cili boh @ cili kisar untuk dapatkan warna merah cantik, pedas.
~ Instead of perahan limau, saya guna asam jawa sebab lebih sedap, lebih masam dan lebih pekat. Saya hantu tomyam, so saya dah try and error banyak kali dah. So far ini yang terbaik!
~ Kalau ada daging, boleh masukkan awal. Kalau udang/sotong, masukkan kemudian bersama sayur sebab udang/sotong cepat masak.
~ Sayuran keras seperti carrot perlu masukkan lebih awal berbanding sayuran lain.
~ Buah tomato masukkan yang last dan tak perlu lama sebab dia cepat lembik.
Ok kalau ada yang tak faham boleh tanya ye, resepi boleh share no problem!
Macam-macam jenis air viral yang ada dijual dipasaran. Salah satunya Thai Milk Dessert ni.Bila beli boleh tahan juga lah harganya.Sebenarnya, mak-mak boleh buat sendiri je minuman viral ni rumah. Lebih jimat dan berbaloi secukup rasa lemak manisnya. Minum pulak sejuk-sejuk waktu panas..memang bahagia. Anak-anak pun mesti suka.
Berikut perkongsian resipi oleh Puan E-da Norsyaidahsebagai rujukan;
Thai Milk Dessert Viral
“Aroi mak mak… uuuuuih!” “Sekarang tengah viral Thai milk yang artis-artis duk makan tu.So kekda try la buat, sebab hari tu husband beli nak rasa boleh tahan juga harga dia,tapi takde la mahal sangat.Tapi buat sendiri lagi berbaloi.”
“Cara ni kekda buat simple-simple jek,so jangan kecam yek, ni versi kekda & hak cipta terpelihara.Memang lagi padu dan terasa lemak-lemak manis dia.
Resepi Thai Milk Viral versi kekda.
Bahan-Bahan:
1 Tin susu cair carnation (bagi kekda brand ni sangat sedap sebab padu dia punya rasa lemak-lemak)
2 sudu Susu pekat (Ni pakai je brand apa-apa)
1 paket Kristal Jelly Brand Nona (Perisa raspberry )Bekukan & potong dadu/panjang ikut suka.
1 sudu biji selasih (rendam hingga kembang dan toskan)
1 mangkuk ais
Cara Membuat:
1.Masukkan semua bahan-bahan tadi dalam mangkuk berisi ais.
2 Susu pekat tu boleh adjust ikut kehendak masing-masing macam kekda letak sikit je, sebab jelly tu dah memang manis.
Bagi kekda versi ni lagi sedap sebab bau wangi dari jelly raspberry tu dan lemak-lemak susu cair tu.Minum tengah hari panas-panas, satu mangkuk licin sorang.
Selamat mencuba!
MW: Sedapnya! Sesuai dijadikan pencuci mulut, minum sejuk-sejuk waktu panas.
Kuih bihun madu ini, selalunya boleh dijumpai ketika majlis kenduri kendara dikampung-kampung.Kuih ni boleh dikatakan macam ‘adik beradik’ kuih cakar ayam dari segi cara membuatnya. Bihunnya tak perlu dicelur mahupun direndam terlebih dahulu, boleh terus dibuat barulah menjadi dan rasanya rangup, manis-manis buah.
Boleh cuba resipi Bihun Cakar Madu seperti yang dikongsikan oleh Puan Ida Zaida ini.
Buatkan bihun cakar madu untuk anak-anak. Buat 1 paket bihun, banyak juga dapat. Rasa rangup dan manis-manis buah je. Ni resepinya:
Bahan-Bahan:
1 cawan air
1 cawan gula
1 plastik bihun
1 tutup pewarna
1kg Minyak Masak (untuk menggoreng)
Cara Membuat:
1. Masukkan air dan gula ke dalam kuali, kacau sampai air gula menggelegak.
3. Kacau lagi sampai warna dan bihun bersalut rata.
4. Bila dah bersalut elok,boleh angkat letak dalam dulang atau apa-apa bekas.
5. Panaskan minyak dalam kuali. Bila minyak dah panas,ambil sedikit bihun, goreng sekejap dan masukkan dalam apa-apa acuan.
6. Saya masukkan dalam gelas plastik dan tekap..(part menekap ni kena cepat-cepat sebab dia takkan melekat kalau dah sejuk).Ni cawan yang saya guna untuk tekap. Tak kisah cawan apa-apa pun janji plastik,lepastu sama saiz.
Siap!
Selamat mencuba!
Ni link video saya sertakan sekali mudah tiru,senang faham bila tengok video ni.
Mingguan Wanita: Ringkas je nak buat kuih Bihun Cakar Madu ni. Memang sedap, rangup dan rasa manis-manis buah je.Tak perlu celur atau rendam dulu bihunnya.
Sup Tulang memang kegemaran ramai. Apatah lagi jika dinikmati sewaktu panas-panas dan ditambah dengan sambal kicap. Memang nikmat! Nak buat sup tulang memang mudah, namun nak buat sup tulang yang sedap, boleh cuba tumis batang saderi dan lobak merah kisar. Memang lebih enak rasanya.
Resipi daripada Puan Fazniza Razaliini boleh dijadikan rujukan;
Selamat Hari Raya buat semua. Teringin nak masak sup tulang lembu, boleh lah try resepi ni. Yang aku tunjukkan ni masak secara manual. Kalau yang ada pressure cooker tu bolehlah guna.
Bahan-bahan 1 :
3 biji bawang besar
8 biji bawang putih
Halia dalam 2 ketul
1 sudu ketumbar. **bahan ni dikisar sampai halus.
Bahan 2 :
3 batang sadari
1 batang karot
**ni pun dikisar sampai hancur
Bahan 3:
3 batang kayu manis
4 biji bunga lawang
10 biji bunga cengkih
10 biji buah pelaga
1 senduk serbuk sup
Kanak-kanak tercekik gula-gula kritikal, ibu bapa pilu."Fahmi sedang berjuang untuk hidup. Seorang kanak-kanak lelaki yang tercekik gula-gula Gummy, dilaporkan dalam keadaan kritikal. Air matanya...