Bila musim mangga, sampai merimbun buahnya dan tak tahu nak buat apa. Kadang-kadang, buahnya terlebih masak sebab tak sempat nak kutip. Ada rezeki lebih, kongsi dengan jiran-jiran.
Mangga, selain makan cicah asam, ada juga yang buat jeruk. Ini cara supaya tidaklah buah yang ada itu dibuang begitu saja.
Namun, ada juga mak-mak jadikan mangga yang diracip halus dan dimasukkan ke dalam budu mahu pun dijadikan kerabu sebagai penambah selera. Sangat padu.
Kali ini, Mim Yusof berkongsi resipi pecal mangga atau mungkin seetengah orang panggil kerabu mangga. Cukup dengan 4 bahan saja untuk siapkan pecal mangga ini. Sedapnya, makan bertambah-tambah nanti.
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Mudah rupanya nak buat laksam yang sedap. Laksamnya lembut dan kuahnya berlemak secukup rasa. Lebih penting untuk sukatan 4 orang makan.Sesuai sangat untuk keluarga kecil dan masakan harian.
Boleh cuba resipi laksam yang dikongsikan oleh Puan Nor Aida ini;
Melaksam malam ni. Resepi saya dah pernah share kat sini.Ni saya share resepi untuk makan 4 orang makan.
Bahan-Bahan (Laksam):
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
6 cawan air (3 air panas + 3 air biasa)
2 sudu besar minyak
Cara Membuat:
1.Satukan semua bahan di atas, kacau sampai tak berketul.
2.Kukus dengan pinggan Ikea, saya letak 2 senduk adunan.
3.Kukus sampai gelembung (3minit). Bila angkat, dah suam-suam baru gulung.
Bahan-Bahan (Kuah Laksam):
1 biji kelapa santan
*7 ekor ikan sardin rebus
*2 ulas bawang merah
1 inci lengkuas (ketuk)
gula
garam
1 keping asam keping
1 sudu teh lada hitam
Cara Membuat:
1.Blend bahan yang bertanda *. Masukkan dalam periuk bersama santan. 2.Masukkan bahan-bahan lain yang diatas, kacau sampai mendidih..jangan tinggal nanti berketul.
3.Kemudian perasakan dengan gula dan garam.
Resipi Puding Buah Kuah Kastard SEDAP, Mudah Sangat Bahan Pun Tak Banyak! Bagi mak-mak yang nak cuba buat sendiri pencuci mulut yang sedap tapi simple boleh ikut resipi puding buah kuah kastard yang dikongsikan ini. Hanya guna 5 bahan utama je, sedap dinikmati sejuk-sejuk dengan buah pilihan.
Ikut resipi mudah yang dikongsikan oleh Muhammad Ali ni. Memang nampak menarik sungguh.
Harini nk share resepi simple tapi sedap. Resepi Puding Buah kuah Kastard by Mr.Ali.
Jom start! Jangan risau, siapa-siapa je boleh buat, mudah sangat dan bahan pun tak banyak!
(Puding)
Bahan-Bahan:
2 setengah cawan air
4 sudu makan tepung kastard
4 sudu makan gula
1 tin susu cair
(Tekstur puding ni bukan macam agar-agar tau..dia lembik sebab saya suka blend dengan sos kastard nanti..kalau nak keras sikit tambahkan 5gram agar-agar serbuk. Gaul dengan bahan di atas baru on api, dalam resepi dan gambar saya tak pakai sebarang serbuk agar-agar).
Cara Membuat:
1. Masukkan semua bahan. Kacau sebati dulu..dah sebati baru on api perlahan.
2. Jangan berhenti kacau. Teruskan kacau sampai pekat dan mendidih. Dah mendidih off api.
3. Masukkan dalam bekas anda, biarkan ia suam dalam 20 minit baru masukkan dalam peti.
( Kuah Kastard)
Bahan-Bahan:
2 cawan air
1 tin susu cair
2 sudu makan tepung kastard
4 sudu makan gula
secubit garam
Cara Membuat:
1. Masukkan semua bahan, kacau sebati. Dah sebati baru on api.
2. Kacau atas api sampai keluar wap atau mendidih di tepi pan.
3. Off api dan sejukkan dekat luar baru masukkan dalam peti.
Bila puding dah keras hiaskan la buah apa yang anda nak guna atas tu, dan bila nak makan baru tuang kuah kastard tadi.
Makan sejuk-sejuk insyaAllah sedap.
Kuah kastard dan puding hendaklah sentiasa disimpan dalam peti sejuk.
Mingguan Wanita: Mudah sangat nak buat Puding Buah Kuah Kastard ni. Bahan-bahan yang digunakan pun tak banyak. Sedap makan sejuk-sejuk. Boleh cuba buat sendiri di rumah nanti.
Roti boleh dikatakan ‘benda’ wajib ada di rumah. Kadang kala tak perasan tarikh tamat tempoh dah dekat, mula lah kalut nak habiskan roti segera. Sayang kalau dibuang begitu sahaja, mak-mak boleh cuba resipi roti sardin celup tepung ini. Gerenti cepat je licin, anak-anak pun pun suka.
Berikut perkongsian resipi oleh Puan Masni Bahari sebagai rujukan;
“Hampa..roti kalau nak abih tarikh hampa jangan dok kalot nak buang na..mai akak ajaq hampa buat roti sardin celop tepung..”
Bahan-Bahan Diperlukan :
Sardin
Roti
(Bancuhan Tepung)
1 cawan Tepung beras
1 cawan Tepung jagung
1 sudu kecil Soda bikarbonat
1 sudu kecil Baking powder
sedikit Garam
Cara Membuat:
1.Bancuh kesemua bahan dengan air. Jangan pekat dan jangan terlalu cair sangat.
* Kalau buat roti celup tepung, bancuh tepung dahulu, sebab lagi lama biar lagi elok dia jadi.
2. Tumis sardin dengan cili, baru pedas sikit.
3. Sumbat dulu inti sardin baru kelim dengan kelim karipap. Sumbat isi penuh, jangan risau, kalau goreng takkan terkeluar intinya.
4.Lepas dah kelim, boleh lah celup dalam bancuhan tepung dan goreng hingga keperangan.
Siap! Selamat Mencuba!
MW: Menarik idea ni, sesuai untuk buat hidangan minum petang atau sarapan pagi. Jadi bila ada banyak roti lebih dekat rumah tu lebih-lebih dah nak tamat tempoh, boleh cuba resipi ini. Gerenti cepat habis licin, anak-anak makan.
“Ida Selalu Cakap Dia Segan Saya Layan Dia Sangat Baik, Sayang Ida” itulah antara luahan daripada Bonda Rozita terhadap menantunya Datin Seri Shahida Mohd...