Dalam mematuhi perintah berkurung, bukan saja kaum ibu sibuk di dapur tapi kaum bapa juga tak kurang hebatnya. Bila dah bosan tu, kaum bapa pun sanggup turun ke dapur sediakan menu istimewa buat keluarga tercinta.
Tak perlu hidangan yang berat, buat pencuci mulut sudah memadai apatah lagi boleh dijamu pada waktu minum petang.
Memang Mudah
Seperti mana yang dipetik menerusi Facebook Fedtri Yahya pengacara popular ini telah berkongsi Resipi Bahulu ‘Segera’ Versi PKP yang hanya menggunakan 3 bahan sahaja. Memang mudah dan bolehlah anda cuba di rumah ya.
“Saya kongsi di sini juga – bahulu ‘segera’ versi PKP 🤩 Secawan tepung gandum, 3/4 cawan gula – terpulang tahap kemanisan pilihan dan 3 biji telur. Kisar dan letakkan dalam bekas pemanas dan pantau dalam seminit dua. Letak dalam sandwich maker pun ok. Terubat rindu pada bahulu 🤗” Fedtri Yahya
Bahan-Bahan:
- Secawan tepung gandum
- 3/4 cawan gula
- 3 biji telur
Cara Memasak:
- Kisarkan kesemua bahan-bahan
- Letakkan dalam bekas pemanas dan pantau dalam seminit dua.
- Letak dalam sandwich maker pun ok.
- Siap dan hidangkan.
Kredit Sumber: Terima kasih kepada Facebook Fedtri Yahya
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
RESIPI Aiskrim Malaysia ‘Filling Cream Cheese’ Paling Laris, Boleh Dapat 60 Batang!
Isi Kandungan
ToggleRESIPI Aiskrim Malaysia ‘Filling Cream Cheese’ Paling Laris, Boleh Dapat 60 Batang! Ada pelbagai jenis resipi dan variasi untuk membuat aiskrim Malaysia.
Namun jika inginkan kelainan untuk dibuat jualan mak-mak boleh cuba resipi Aiskrim Berperisa filling Cream Cheese ini pula. Memang sedap, lembut, berbaloi boleh dapat banyak malah cukup laris. Boleh juga dapat pendapatan sampingan di rumah nanti.
Ikut resipi Aiskrim Berperisa filling Cream Cheese yang dibuat jualan oleh Puan Nurul Zainuddin ini sebagai panduan.
Tak pernah terpikir langsung nak jual makanan sebelum ni. Memang saya minat berniaga tapi saya ni tak ada bakat memasak. Nak makan sendiri dan family boleh lah.Nak menguli, nak buat kuih memang tak berbakat. Buat kuih cara yang mudah tu pun boleh fail. Hahaha
Rezeki Allah nak bagi, sekarang saya dah jadi penjual aiskrim Malaysia, ni antara aiskrim saya yang hot selling. Aiskrim berperisa dengan filling cream cheese, setiap warna tu perisa yang berlainan.
Bahan-Bahan:
2 tin susu cair
2 tin susu pekat
10 tin air masak
Sedikit garam dan gula
Emulco (apa jenis perisa yang suka, contohnya emulco pandan untuk aiskrim pandan cheese) Boleh beli di kedai bakery.
500 gram cream cheese ( recommended brand Tatura)
2 sudu susu pekat
Piping bag
Plastik untuk aiskrim jangan lupa.
Cara Membuat:
1. Masak 10 tin air bersama 2 tin susu pekat dan 2 tin susu cair.
2. Kacau sehingga sebati, letak sedikit garam dan gula untuk dapatkan rasa lemak manis.
3. Masak sehingga mendidih, kemudian asingkan bancuhan susu untuk diletakkan emulco/perisa. Bancuhan ni banyak ya, boleh pelbagai perisa yang suka.
4. Sementara tunggu bancuhan susu tadi sejuk, boleh lah sediakan bancuhan cream cheese.
5. Satukan cream cheese bersama susu pekat dan putar atau kacau sehingga kembang. Dah siap, masukkan cream cheese ni dalam piping bag, picit masuk ke dalam plastik aiskrim.
6. Jangan lupa ratakan cream cheese cantik-cantik dalam plastik tu. Bila susu dah sejuk, boleh la mula memintal.
Susun begini untuk mendapat pembekuan yang sekata.
Anggaran aiskrim yang dah siap nanti 50 hingga 60 batang mengikut saiz plastik yang guna. Banyak tau. Hehe
Doakan Nurul dimurahkan rezeki selalu serta dipermudahkan segala urusan ya kawan-kawan.
Semoga Bermanfaat, Selamat Mencuba!
Mesti Baca:Buat Aiskrim Mewah Ala-Ala Magnum Guna 4 Bahan, Boleh Dapat Lebih 20 Batang!
Baca Lagi Di Sini:Resipi AISKRIM YOGURT Sedap, Nampak Mewah Sebiji Macam Aiskrim Mahal!
Artikel Menarik:Tepung Jagung, Garam & Esen Vanila, Rahsia Aiskrim Malaysia Ini Sedap, Lembut & Lemak!
Mingguan Wanita: Nak cuba kelainan dan variasi buat aiskrim Malaysia, boleh cuba resipi yang dikongsikan ini. Memang sedap, boleh buat untuk makan sendiri seisi keluarga atau buat jualan pun boleh sangat.
Sumber: Nurul Zainuddin
Follow kami di Facebook , Website , Instagram, YouTube , Twitter , Telegram MW dan TikTok Mingguan Wanita untuk mendapatkan info, berita terkini serta artikel-artikel menarik.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Laksam Tak Melekat, Bergulung Sendiri Syaratnya Pakai Pinggan Plastik Sapu Sikit Minyak!
Isi Kandungan
ToggleRupanya ada cara mudah dan tip untuk buat laksam jadi tak melekat, malah bergulung sendiri. Syaratnya kena pakai pinggan plastik yang disapu sedikit minyak.Itulah tip yang dikongsikan oleh Puan Anne, bagi mak-mak yang suka buat laksam sendiri di rumah.
Bukan apa, memang jenuh nak buat laksam sendiri.Lebih-lebih lagi perlu dikukus dan digulung satu persatu. Ikut tips yang dikongsikan ini ia jadi lebih mudah.
Berikut perkongsian wanita ini;
“Ada ka yang tak tidoq lagi time ni?? pukul 2.10 pagi dah ni..cheq jadi burung antoo dok kukuih isi laksam, jenoh nak bagi abih tepong sekilo..nasib lah mudah, tak lekat.”
“Syaratnya, kena pakai pinggan plastik sapu sikit minyak”
Bahan-Bahan (Isi Laksam):
1kg tepong beras cap 3 ekoq gajah*
2 cawan tepung gandum*
2camca tepung ubi*
1sudu teh garam*
5camca minyak*
10 cawan air biasa*
5 cawan air panas
Cara Membuat:
1.Bancuh semua bahan bertanda *, dah sebati baru masuk air panas.Kacau lagi bagi sebati.
2.Boleh lah kukuih atas pinggan plastik yang disapu sikit minyak.
3. Kukus pulak jangan lama sangat, satgi kedot..cukup naik melembong sikit,(tanda dah masak)angkat.
4. Gulung hujung ja, pastu buat macam cheq, biaq dia gulung sendiri..panaih kot..cheq tak tahan.
Buat apa nak sibuk gulung, kalau dia boleh gulung sendiri
** Kukus guna pinggan plastik yang tahan panas mempunyai BPA. Pinggan kaca jadi tak comel.
Posted by AnneWife Aizudin on Saturday, 29 June 2019
Bahan-Bahan (Kuah Laksam):
1kg ikan selayang/curut-rebus dengan asam keping (ambil isi dengan air rebusan)
2 biji bawang besar
1 1/2 inci halia
1sudu besar lada benang/lada hitam “tumbuk”
garam
gula
1 kotak sederhana santan kara
Cara Membuat:
1.Kisar isi ikan tadi, air rebusan ambik tau. Tulang jangan blend,satgi kuah hitam.
2.Blend halia dengan bawang besar,masukkan lada yang ditumbuk tadi,garam,gula.
3.Bila mendidih, baru masukkan santan, masak sekejap,tutup api.(Jangan lama satgi pecah minyak, tak sedap).
Sambal
cili merah
cili padi
garam
belacan
**tumbuk**
Ulam-Ulaman
Daun serai kayu (kalau tiada pakai ja daun kesom)
Timun (ambil kulit je)
Kobis
Kacang Panjang
Bunga Kantan
Limau
**hiris nipis-nipis semua ulam..tabur atas bila nak makan..**
Siap!
Selamat Mencuba!
Mw: Mudah je, nak buat isi dan kuah laksam ni di rumah. Mak-mak boleh cuba buat sendiri untuk anak-anak dan keluarga nanti.
Sumber: AnneWife Aizudin
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
RENDANG PUCUK UBI 2 Jam Kacau Sampai Betul-Betul Kering, Patutlah Orang Jual Mahal!
Isi Kandungan
TogglePucuk Ubi biasanya dicelur dan dicicah dengan sambal belacan ataupun dimasak lemak cili padi. Namun masakan bagi orang di Negeri Sembilan, pucuk ubi juga boleh dibuat rendang yang sangat sedap, malah jika dijual harganya boleh tahan mahalnya.Ini kerana nak buat rendang ini agak renyah dan perlukan kesabaran yang tinggi. Ia perlu dikacau lebih 2 jam, sehingga betul-betul kering. Barulah rendang pucuk ubi ini dimasak sempurna.
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Maria ini sebagai panduan;
Saya orang Perak utara, bila suami nak makan masakkan negeri dia (Negeri Sembilan). Berdesup telifon mak mertua tanya resepi. Nak balik PKP, 2 jam lebih mengayuh di dapoq. Patut la orang juai mahai. Sedap sungguh la nak habaq kat hampa “Rendang Pucuk Ubi”.
Akak tunaikan permintaan sahabat semua. Rendang Pucuk ubi kayu. Ni ambik resepi kat mak mertua orang Rembau. Akak halalkan , Nanti pakat buat tau. Insyaallah sedap.
Rendang Pucuk Ubi Omak Mertua Den
Bahan-Bahan:
Pucuk ubi potong halus ( akak punya sebesen besaq)
10 helai Daun kunyit dipotong halus
6 batang diketuk serai
Ikan bilis halus ( ikut suka nak banyak atau sikit, banyak lagi sedap)
Garam
Secukup Rasa.
Santan (4 biji kelapa)
Bahan Kisar:
Segengam Cili api
6 biji Bawang Besar
6 ketul besar Kunyit hidup
Cara Membuat:
1.Tumis bahan blender dalam kuali.
2.Masuk Serai diketuk
3.Dah wangi, masuk santan
4.Santan mengelegak masuk ikan bilis, pucuk ubi,daun kunyit yang dihiris halus tadi.
5.Masuk perasa, garam.
Kacau sampai betul betul Kering. 2jam lebih jugak la nak bagi kering .
Selamat Mencuba!
Baca Lagi Di Sini:
Resipi KASWI PANDAN Lemak Manis Sukatan Cawan, Elok Licin Lembut ‘Bergedik’
Rendang Telur Makan Dengan Nasi Lemak & Pulut Kuning Memang Sedap!
MW:Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jika ada pucuk ubi di rumah boleh laa cuba resipi rendang pucuk ubi yang dikongsikan ini. Memang berbaloi sedap dan puas hati makan.
Sumber: Puan Maria
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI