Sangat mudah. Jom buat!. Saya guide secara detail tau biar semua berjaya buat dengan sedap & cantik)
Bahan-Bahan:
( Loyang petak 8 inci)
Lapisan Pertama (putih)
Potong dadu 4-5 biji mangga. Nak kurangkan pun boleh
8 gram agar-agar tali
3 cawan air
50 gram gula
130 gram susu segar
30 gram dairy whipping cream
Lapisan Kedua (kuning)
300 gram puree + 2 sudu sunquick mangga(blend mangga, sebelum blend tu masukkan 2 sudu sunquick mangga. Kisar halus.Pakai lebih kurang dalam 3-4 biji mangga.Dah blend sila tapis)
1.Potong dadu 4-5 biji mangga. Letakkan dan susun dalam loyang. Nak kurangkan letak mangga pun boleh. Atas citarasa masing-masing. Setkan dalam peti sementara buat proses seterusnya.
2.Letak atas api sederhana 8 gram agar-agar tali + 3 cawan air.
Ads
3.Biarkan mendidih dan agar=agar tali tadi terurai, masukkan 50 gram gula. Dah larut baru masukkan 130 gram susu segar + 30 gram dairy whipping cream.
4. Biarkan mendidih dalam 2-3 minit. Kacau jap then off api.
5. Biarkan dalam 3-4 minit baru tuangkan perlahan-lahan ke atas mangga yang diletakkan dalam loyang tadi. Setkan dalam peti.
4. Kacau sebati dan biarkan mendidih selama 2-3 minit. Off api. Bagi suam dulu dalam 3-4 minit baru tuang perlahan-lahan ke atas lapisan putih tadi. Sebelum tuang cucuk-cucuk dulu pakai garpu agar lapisan melekat dan tak terpisah.
5. Setkan dalam 3-3 jam dan dah boleh makan sejuk-sejuk. Insya Allah sedap. Buatlah juga untuk jualan.InsyaAllah ramai suka.
Mingguan Wanita:Sedapnya puding mangga ni, terima kasih berkongsi resipi dan ajar panduan lengkap buat puding mangga ni sampai jadi. Boleh buat untuk jualan juga nanti.
Bila cuaca panas tak menentu ni memang sedap dapat makan aiskrim, lebih-lebih lagi aiskrim perisa kegemaran.Sejuk dingin je rasa anak tekak ni. Bagi peminat Aiskrim perisa Lime & Vanilla Solero, yang rasanya lemak berkrim, masam-masam manis boleh cuba buat sendiri aiskrim ni dirumah. Menurut perkongsian Shameema Ahamed, rasanya sedap seperti beli di kedai. Pasti lebih jimat dan berbaloi-baloi. Puas hati buat sendiri.
Berikut antara perkongsian beliau;
“Saya dengan anak-anak memag suka ais krim perisa Vanilla Lime Solero. Saja-saja duk try and error buat aiskrim rasa camtu. Anak-anak cakap rasa sama dah macam aiskrim tu. Kalau ada peminat aiskrim tu macam saya boleh la cuba try buat iya. Saya buat 2 jenis.”
Aiskrim Homemade Ala Lime & Vanilla Solero
Bahan-Bahan:
✔1/2 cawan gula
✔1/4 cawan gula perang
✔1/2 cawan air + 3/4 cawan susu full cream dutch lady
✔200ml whipping cream (1 kotak kecil )
✔1sudu besar ovellete
✔1sudu besar esen vanilla
✔1sudu besar knorr lime powder (Adjust ikut selera)
✔Pewarna hijau & kuning (campurkan dua-dua warna untuk dapatkan warna hijau limau
Cara Membuat:
1.Campurkan semua bahan-bahan kecuali Lime powder dan masukkan kedalam mesin pengisar (blender) sampai gebu.
2.Kemudian baru masukkan pula lime powder dan blender sekali lagi. Siap. 3.Masukkan dalam acuan aiskrim dan bekukan semalaman dan bole makan keesokkannya.
Aiskrim Malaysia Ala Lime Solero
Bahan-Bahan:
Gula
Knorr lime powder
Air
Pewarna hijau dan kuning (campurkan dua-dua warna untuk dapatkan warna hijau limau)
Cara Membuat:
Campurkan semua bahan diatas dan bekukan didalam bekas ais krim. Sukatan bahan yang ini saya agak-agak je buat.
Senang je rupanya nak buat kuih tradisi Cakar Ayam ni, hanya perlukan tiga bahan iaitu keledek, gula dan minyak untuk menggoreng. Cakar Ayam ni sangat rangup dan manis rasanya, biasanya dijadikan kudapan snek untuk minum petang.Jika selalu mak-mak beli, apa kata kali ini cuba buat sendiri.Malah boleh juga dijadikan pendapatan sampingan. Sebab ramai juga yang memilih kuih ini untuk dijadikan oleh-oleh istimewa ketika kenduri kahwin mahupun majlis-majlis tertentu.
Berikut merupakan perkongsian resipi oleh Are Peace sebagai rujukan.
Bahan-Bahan:
2 Cawan Ubi Keledek Putih (parut/sagat kasar)
4 Sudu Besar Gula Pasir
Minyak untuk menggoreng
Cara Membuat:
1. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali.
2.Masukan gula pasir ke dalam minyak panas tersebut dan kacau sehingga gula cair dan menjadi keperangan.
3.Masukan ubi keledek yang telah di parut tadi, goreng sampai keperangan (kacau jangan berhenti ye masa ni).
4.Angkat dan tos kan mnyak.Masa panas-panas tu terus bentukkan supaya menjadi bulat.Masuk dalam acuan dan tekan dengan sudu,(saya guna botol yang di potong menjadi bentuk gelang, boleh rujuk gambar).
Info Ekstra!
Masukkan Gula Pasir, BUKAN air gula kedalam minyak panas.
Jangan tunggu sampai keledek tu keras ye.. sebab dia memang tak akan keras masa goreng tu.Bila dah sejuk nanti dia akan jadi rangup sendiri.
Apam Polkadot memang comel dan cantik. Jika mak-mak tiada ‘piping bag’ di rumah untuk paipkan adunan dalam acuan, rupanyan boleh juga guna bekas sos. Pastikan kukus dengan api perlahan untuk elak apam ni merekah dan cantik licin pada permukaannya.
Baca perkongsian resipi Apam Polkadot yang dibuat jual daripada Puan Abby Razy ini;
“Buat Apam Polkadot guna bekas sos. Tak sangka idea anak yang bernas. Gi kedai nak beli piping bag,piping bag abis. Idea dia suh beli botol sos. Alhamdulillah..settle.”
RESEPI APAM POLKADOT
Bahan 1:
3 bji Telur Gred A – dari dalam peti ais
1 cawan gula halus – saya guna gula pasir blender je sampai halus
150ml/ 1cawan susu cair
1 sudu besar ovelate
1 sudu besar butter vanila paste/ esen vanila
Bahan 2 (disatukan & diayak):
2 cawan Tepung Gandum
3 sudu kecil Baking Powder
Cara Membuat:
1. Mix telur dahulu dengan kelajuan paling tinggi, kemudian masukkan gula halus, ovelate pukul lagi sehingga bertanduk. Selepas tu masukkan susu cair.
2. Selepas siap mix bahan 1, masukkan tepung yang diayak tadi. Mix paling minima sehingga rata. Last sekali masukkan perisa butter vanilla supaya apam berbau wangi.
3. Bahagikan adunan kepada 2,letak warna ikut suka.
4. Panaskan periuk kukus, buka api kuat sehingga air menggelegak.
5. Adunan dimasukkan dalam piping bag.
6. Paip separuh dalam acuan, letak inti. Kemudian paip sampai penuh, pastu boleh le letak dot-dot atau corak ikut suka.
7. Bila air dah menggelegak, kukus apam dalam 8-10minit dengan api yang paling perlahan.
TIPS :
1. Pastikan penutup periuk kukus dibalut kain, supaya air tak jatuh atas apam.
2. Pastikan kukus dengan api yang perlahan untuk elak apam merekah.
3. Mix telur dahulu paling maksima sehingga kembang untuk dapatkan apam yang lembut dan gebu.
4. Simpan apam dalam bekas kedap udara untuk tahan lama.
MW: Jadi tak perlu risau kalau tiada piping bag di rumah, boleh juga guna bekas sos ini nak buat apam. Cara ini juga lebih mudah dan apam pun jadi comel.
Pengetua wanita pulas telinga pelajar didenda RM2000, gara-gara tersalah tulis huruf G. Padah buat seorang pengetua wanita yang gagal mengawal perasaan apabila bertindak memulas...