Kuih Lepat Ubi banyak meninggalkan kenangan manis dan nostalgia buat sebahagian kita. Apatah lagi kuih lama ni, paling mudah dibuat oleh mak-mak dan nenek-nenek kita.Jika dahulu, kuih ni lah yang paling mudah dibuat untuk hidangan minum petang, sarapan pagi mahupun waktu kenduri kendara. Memandangkan ubi kayu mudah didapati dan ditanam sekeliling rumah.
Tak sangka rupanya 6 bahan je diperlukan untuk buat kuih tradisonal Lepat Ubi yang kenyal-kenyal dan sedap ni.
Peminat kuih Lepat Ubi boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Mas Intan Masman ini sebagai panduan.
Ada peminat lepat ubi? Yang kenyal-kenyal ghithuu.Sis bagi resepi.
Bahan-Bahan:
3 cawan ubi yang sudah diparut dan ditapis guna kain dan diperah.
250ml Sekotak santan
250ml Sekotak air
Secubit garam
Secawan gula merah atau suka nak semanis mana.
1-2 sudu tepung gandum
Daun pisang dan layurkan atas api biar layu sikit.
Cara Membuat:
1. Campur semua bahan dalam ubi yang dah diparut dan ditapis.
2. Gaul semua dan rasa manisnya ( sis suka manis-manis buah je).
3. Ambil daun pisang dan letak sesudu besar ubi yang macam dalam gambo tu.
4. Bungkus lipat (sis punya banyak-banyak bentuk).
5. Susun dan kukus selama 25 minit.
6. Bila dah masak biarkan lepat ubi menjadi suam-suam baru bukak daun. Dah boleh makan.
Mingguan Wanita : Sedapnya kuih tradisional Lepat Ubi ni,apatah lagi makan waktu panas-panas lepas kukus.Nak buat pun mudah dan bahan-bahan yang digunakan pun tak banyak. Mak-mak boleh cuba nanti.
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
Resipi DONUT PISANG Wangi Berlemak, Rasa Manis Ngam-Ngam Tekak Sedap Sangat! Donut selalunya kegemaran anak-anak dan seisi keluarga. Memang tak jemu membuatnya. Jika mak-mak inginkan kelainan boleh cuba resepi Donut Pisang ini pula. Memang sedap, aroma wangi pisang rasa berlemak dan manisnya pula ngam-ngam je di tekak.
Ikut resipi donut pisang yang dikongsikan oleh SuiSan Aliezsha ini.
Lanjerr Donut Pisang. Aroma bau pisang & rasa dia memang sedap ya amat.
Resepi Donut Pisang
Bahan-Bahan:
1kg tepung gandum (saya guna baker choice, mana-mana pun boleh) 2 peket mauripan
4 sudu majerin (saya guna majerin pelangi) 2 cawan susu pisang (farm fresh@dutch lady) Emulco pisang kuning@putih tak kisah (saya guna yang kuning) + pewarna kuning lemon (yang ni saya agak-agak je tiada sukatan, campurkan dengan susu pisang kacau sebati)
5 sudu makan susu pekat (saya guna f&N sebab rasa dia kurang manis dari susu-susu lain).
Cara Membuat:
1.Masukkn tepung, majerin, mauripan, susu pekat gaul sebati.
2.Kemudian masukkan susu pisang gaul sehingga jadi doh, kalau kurang tambah air @ lebihan susu pisang, uli sehingga kembang.
3.Biarkan doh seketika, kemudian dah boleh mendonat.
4.Goreng macam biasa jangan guna api terlalu panas, biasa saya goreng donut, saya akan terbalikkn 2 kali sahaja, pastu angkat.
5. Dah sejuk gaul gula icing,siap.
Selamat mencuba! Hasilnya donut pisang wangi & rasa berlemak. Jangan risau tak manis rasa dia ngam-ngam tekak..cuba dulu lah baru tau.
Sedapnya makan kuih lama, Lompang Pandan yang lemak manis dan lembut. Nak buat pun mudah, bahan-bahannya tak banyak pun. Namun nak buat kuih lompang berlekuk dalam bahagian tengah atau ‘Lesung Pipit’ yang cantik ada caranya. Pastikan sewaktu mengukus api dapur kena kuat barulah jadi.
Inilah tip dan resipi yang dikongsikan oleh Puan Siti Hadirah sebagai rujukan;
“Lompang pandan aka si lesung pipit. Ada yang suka tak kuih ni?”
Bahan-Bahan:
1½ cawan tepung beras
2 cawan air daun pandan
½ cawan gula(nk manis boleh tambah)
1 sdb tepung jagung
1 sdk air kapur
pewarna hijau
Cara Membuat:
1. Blender semua bahan sehingga sebati.
2. Tuang ke dalam bekas lain.
3. Panaskan air kukusan sehingga mendidih.
4. Acuan sapu sedikit minyak, kukus acuan dulu selama 2-3 minit.
5. Kemudian tuang adunan, kukus selama 15 minit menggunakan api besar.
Tips Ekstra!
Sewaktu dikukus pastikan penutup pengukus dibalut kain. Nak bagi lesung pipit kuih dalam macam ni api kena kuat baru jadi.
Kuih kaswi, kuih yang memang cukup terkenal dan disuka sejak kita kecil lagi. Ditutupi dengan kepala parut. Lembut sangat! Bak kata orang, kuih yang tak lapuk dek zaman.
Bukan itu saja, kuih kaswi kalau dibuat dengan cara yang betul boleh ‘bergedik’ dan cukup lembut. Orang tua dan semua peringkat umur boleh makan.
Macam mana nak buat kuih kaswi yang lembut dan bergedik ini. Boleh cuba cara Noriza Aeang Hamat ini buat. Senang dan paling penting, memant tak jemu untuk dimakan.
“Kuih ini boleh makan makan semasa sarapan, lejen dan tak pernah jemu untuk dimakan. Lembut dan sesuai untuk semua peringkat.
Assalamualaikum, slmt pagi semua
Bahan-bahan: 1 cawan gula merah 1/2 cawan gula pasir 1 cawan air Sedikit garam dan daun pandan
(Masak semua bahan di atas sehingga gula larut. Ketepikan dan tapis. Jadikan air gula yang masak ini menjadi 2 cawan.)
Bahan Lain: 2 cawan tepung gandum 1 cawan tepung ubi 3 cawan air biasa 1 sudu air kapur
1. Satukan semua bahan dan masukkan ke dalam blender.
2. Campurkan dengan air gula merah tadi.
3. Blender sehingga sebati.
4. Sapukan loyang dengan sedikit minyak.
5. Tuang adunan tadi dan kukus sehingga masak.
6. Kukus selama 45 minit. Gunakan loyang 9’.
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan