Senangnya buat Kek Coklat sendiri guna resipi ni.Hanya perlu adun semua bahan-bahan dalam blender, kacau sebati dengan tepung dan kukus selama 45 minit. Siap! Tak perlu pakai mixer dan kalau tiada oven pun tak jadi masalah.
Bukan apa, bila buat sendiri memang puas hati, jimat banyak dan boleh makan banyak kali. Bila hari jadi anak-anak bolehlah buat kek coklat ni.
Ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Elisya Maisarah ini, memang cukup mudah.
Kek coklat kukus, Kalau nak beli tak larat nak beli, buat sendiri je la boleh makan banyak kali. Resepi dekat bawah.
Kuih Lompat Tikam cukup terkenal di negeri sebelah Pantai Timur tanah air kita. Selalunya ada dijual di pasar pagi. Boleh dibuat untuk sarapan dan minum petang. Kuih Lompat Tikam Kelantan asli selalunya mempunyai 4 bahagian utama iaitu tepung hijau, kepala santan putih, pulut merah dan air gula melaka.
Nak buat sendiri kuih Lompat Tikam tak lah susah mana. Namun hasilnya memang berbaloi sedap, puas hati makan malah lebih jimat. Boleh cuba resipi Kuih Lompat Tikam yang dikongsikan oleh Puan Izamani Ismail ini. Sedapnya makan sejuk-sejuk, lemak manis secukup rasa!
Kuih Lompat Tikam
Bahan-Bahan(Tepung Hijau):
1 cawan tepung beras
3 cawan air (2 cawaan air + 1 cawaan air daun pandan)
Sedikit pewarna hijau pandan
Sedikit air kapur
*Masukkan bahan-bahan dalam kuali, kacau sebati baru buka api sederhana. Kacau adunan sehingga meletup-letup dan berkilat. Dah siap masukkan dalam loyang atau bekas.
*Kacau sebati dan buka api sederhana, kacau sehingga mendidih kemudian tutup api dan terus kacau sehingga suam supaya tak bergentel.
Bahan-Bahan (Pulut Merah):
1 cawan beras pulut
sedikit pewarna merah
santan cair
*Basuh beras pulut bersih-bersih, kemudian rendam dengan sedikit pewarna merah dalam 15 minit.
*Kemudian toskan beras pulut dan masukkan dalam acuan.
* Masukkan pula santan cair paras tenggelam beras pulut je dan sedikit garam, kukus sehingga masak.
Bahan-Bahan (Air nise):
2 keping nise/ gula Melaka
1 cawan air
sehelai daun pandan
*Masak semua bahan sehingga mendidih dan sedikit pekat.
Mingguan Wanita: Nak cuba kuih tradisional popular di Pantai Timur, boleh buat dan rasa sendiri Kuih Lompat Tikam yang manis berlemak ni. Memang sedap dijadikan sebagai pencuci mulut apatah lagi dinikmati ketika sejuk-sejuk.Kena cuba!
Kalau anda ke Johor, makan pisang goreng ‘wajib’ cicah dengan sambal kicap. Macam-macam makanan boleh dicicah dengan sambal kicap. Selain pisang goreng, sambal kicap menjadi ‘kawan baik’ untuk hidangan seperti sukun goreng, tempe goreng malah dimakan bersama bihun sup, soto dan juga ikan bakar.
Bahan-bahannya pun ringkas sahaja dan senang hendak buat. Sambal kicap stail Johor memang antara resipi sambal kicap yang paling padu. Nak buat sendiri? Jom cuba resipi perkongsian saudari Ani Zam ini. 2-3 bulan dalam peti sejuk pun masih elok.
Rupanya buah belimbing buluh juga boleh dibuat kerabu. Kena campur dengan budu dan ikan goreng barulah rasanya lebih sedap! Bukan apa belimbing buluh selalu kita buat sambal hitam, halwa, dicampur dalam masakan dan sebagainya. Namun bila buat kerabu ia lebih sihat, sesuai sangat bagi yang berdiet.
Boleh ikut cara buat kerabu belimbing buluh seperti yang dikongsikan oleh Crystal Soo ini.
Bestfriend bagi belimbing buluh. Apa lagi, Kerabu la kita. Dah lama dah nak merasa belimbing buluh nih.
Bahan-bahan:
Belimbing buluh (dihiris nipis)
Bawang merah (dihiris halus)
Kelapa goreng
Isi ikan goreng
Timun (dihiris)
Bunga kantan (Diracik halus)
Daun kesom (diracik halus)
Budu & gula
Cara Membuat:
1. Hiris nipis semua bahan-bahan dan masukkan ke dalam bekas.
2. Masukkan sedikit budu dan gula.Ikut citarasa.
Sekeluarga dirempuh treler pemandu microsleep, ibu belum tahu anak meninggal kerap tanya mana anak sulung. Sebuah keluarga yang menaiki kereta proton saga mengalami detik...