Kek coklat adalah di antara kek yang menjadi pujaan ramai lebih-lebih lagi anak-anak. Aduh, boleh terbayang akan rasanya yang sedap. Ada yang suka kek Coklat Moist?
Ha..ini kami nak kongsikan satu resipi bagaimana cara membuat kek coklat moist, tanpa gunakan oven dan mixer. Wah! Sangat menarik dan mudah kan? Tunggu apa lagi, sila cuba!
Bahan-Bahan Kek Coklat Moist
Bahan kek:
1 cawan / 12gram serbuk koko
1/2 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 cawan / 225gram gula kastor
2 biji telur (saiz A/B)
1/3 cawan / 83ml susu full cream (atau susu cair/low fat/segar)
1/2 sudu teh garam halus
1/4 cawan / 59ml minyak masak
1 sudu teh Nescafe
1/3 cawan / 83ml air panas
1 sudu makan cuka makan/jus lemon
Kek Coklat Super Moist Ini Sangat Sedap, Tanpa Oven Dan Mixer!
Kek coklat adalah di antara kek yang menjadi pujaan ramai lebih-lebih lagi anak-anak. Aduh, boleh terbayang akan rasanya yang sedap. Ada yang suka kek Coklat Moist?
Ha..ini kami nak kongsikan satu resipi bagaimana cara membuat kek coklat moist, tanpa gunakan oven dan mixer. Wah! Sangat menarik dan mudah kan? Tunggu apa lagi, sila cuba!
Bahan-Bahan Kek Coklat Moist
Bahan kek:
1 cawan / 12 gram serbuk koko
1/2 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 cawan / 225g ram gula kastor
2 biji telur (saiz A/B)
1/3 cawan / 83ml susu full cream (atau susu cair/low fat/segar)
1/2 sudu teh garam halus
1/4 cawan / 59ml minyak masak
1 sudu teh Nescafe
1/3 cawan / 83ml air panas
1 sudu makan cuka makan/jus lemon
Ayak satu cawan tepung gandum, 1/2 sudu teh baking powder, ½ sudu teh soda bikarbonat dan 1/2 cawan serbuk koko ke dalam mangkuk.
Ads
Masukkan satu cawan gula kastor dan ½ sudu teh garam halus. Kacau rata. Dalam masa yang sama, jangan lupa sediakan kukusan dan tuang air untuk kukus kek nanti.
Masukkan ¼ cawan minyak masak, 1/3 cawan susu full krim dan dua biji telur – gaul sebati.
Bancuhkan satu sudu teh nescafe dengan 1/3 cawan ar panas. Masukkan dan gaul sebati.
Masukkan satu sudu makan cuka atau jus lemon. Kacau sebati. Alas Loyang bersaiz 8 inci dengan baking paper atau sapukan sedikit mentega di bahagian dalamnya dan masukkan adunan kek tadi ke dalam loyang.
Bila air kukusan mendidih, masukkan Loyang dan ukus selama 40 – 50 mini atau sehingga kek masak. Nak tahu kek masak, boleh guna lidi dan cucuk di bahagian tengahnya. Kalau tak melekat, makna kek dah masak.
Ads
Dalam masa yang sama, boleh buat coklat ganache. Masukkan 1 cawan susu full cream, dua sudu makan gula kastor, lima sudu makan susu pekat manis, 1/2 cawan serbuk koko dan dua sudu makan tepung gandum ke dalam bekas.
Kacau semua bahan biar sebati. Tapiskan dan masukkan ke dalam kuali. Buka api kecil, dan sentiasa kacau selama 3 minit. Selepas 3 minit, tutup api dan masukkan dua sudu makan mentega/marjerin, kacau sehingga mentega larut. Biarkan coklat ganache sejuk pada suhu bilik sebelum disapu di atas kek.
Setelah kek masak, keluarkan dan terbalikkan kek atas redai, buang baking paper dan biar kek sejuk di atas relai pada suhu bilik.
Bila kek sejuk, bolehlah potong menjadi dua bahagian. Langkah ini adalah atas pilihan. Boleh skip jika tak nak buat ye. Kalau tak nak potong, boleh tuang terus coklat ganache di atasnya, siap.
Jika nak potong, tuang dan sapu sedikit coklat ganache ke bahagian tengah kek yang dipotong. Lapiskan dengan satu bahagian lain dan tuang coklat ganache selebihnya di atas kek. Siap! Memang mantap!!
TIP UNTUK ELAKKAN KEK COKLAT MEREKAH PADA BAHAGIAN PERMUKAAN:
Jangan gunakan loyang yang kecil, loyang yang kecil akan menyebabkan kek mudah merekah.
Masukkan satu sudu makan cuka makan/jus lemon untuk memastikan kek naik dengan sekata.
Gunakan api yang sederhana dan sedikit kecil semasa mengukus menggunakan saiz loyang: 8 inci. Selamat mencuba!
INFO EKSTRA!
Tambahan satu sudu teh Nescafe ke dalam kek coklat akan mengharumkan dan meningkatkan lagi rasa coklat dalam kek. Jangan risau kek tidak akan rasa kopi pun dengan tambahan sedikit Nescafe ke dalam adunan.
Penggunaan jus lemon atau cuka makan adalah untuk memastikan kek naik dengan sekata dan cantik. Cuka atau jus lemon bersifat asid, bertindak balas dengan bahan-bahan bersifat alkali dalam kek untuk membebaskan gas karbon dioksida dan menjadikan kek naik cantik.
Acar Buah antara pembangkit selera dan sedap dinikmati dengan berperisa seperti nasi minyak, nasi jagung, nasi hujan panas dan sebagainya. Namun makan dengan nasi putih pun dan cukup sedap. Rasa jeruk buah-buahan manis, pedas dan berempah secukup rasa.
Boleh cuba buat sendiri ikut resipi Acar Buah yang dibuat jualan oleh Puan Noor Mazni Mohd Noor ini sebagai panduan;
“Resepi jualan saya, Acar buah premium..Pastikan kuah pekat supaya acar tahan lama.Sekali masak ni 6.5kg”
Bahan-Bahan:
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
segenggam kecil cili kering *blend dengan air masak dan sedikit minyak
Bawang merah kecil
bawang putih
halia potong sebesar mancis
*ikut suka nak letak banyak mana – masak dengan 1 cawan cuka makan
3/4 cawan Gula (kalau kurang manis boleh tambah)
sekeping Gula kerek
1 sudu teh Garam
1 sudu besar Serbuk kari (tak kisah kari daging atau ikan)
Jeruk ceri campur (saya guna jeruk pak Ali)
Limau jeruk
Kurma
Lobak masin
Limau kering
Kismis
Lain-lain jeruk/buah kering – ikut suka
Cili padi merah dan hijau
1 cawan Minyak
Cara Membuat:
1. Panaskan minyak, masuk bahan blend. Masak sekejap, masukkan serbuk kari. Masak sehingga pecah minyak dengan api perlahan.
2. Masukkan bahan yang dimasak dengan cuka tadi. Masukkan juga separuh daripada baki cuka tersebut. Biar mereneh sekejap.
3. Masukkan gula kerek dan gula pasir. Biar sehingga gula berkaramel. Biar mereneh sehingga kuah pekat.
4. Masukkan semua bahan untuk acar. Kacau sebati dan masak sehingga mendapat kepekatan yang diingini. Masuk garam jika perlu.
5. Tutup api, biarkan acar sejuk. Simpan dalam bekas bertutup.
MW: Boleh cuba resipi acar ni. Makan dengan nasi minyak sedap, nasi putih pun boleh membangkit selera. Terima kasih berkongsi resipi acar yang dibuat untuk jualan.
Biskut red velvet lupa luarannya sedikit sama dengan biskut ‘mahal’ yang selalu di jual di kiosk-kiosk di pasar raya. Kalau beli, harganya agak ‘keras’ juga. Rasa tak puas makan kalau beli. Sesuai sangat dijadikan menu kudapan seisi keluarga.
Biskut Red Velvet Crunchy, Rangup Bila Dikunyah
Lebih berbaloi buat sendiri. Boleh makan berulang-ulang. Sebenarnya kita boleh sahaja buat sendiri biskut ini. Tak susah mana pun. Tentu anak-anak yang paling gembira sebab boleh makan dengan puas berbanding beli. Guna sukatan cawan sahaja.
RESIPI BISKUT RED VELVET
Bahan-bahan:
210gm tepung gandum
1 sudu makan serbuk koko
2 sudu makan tepung jagung
1/2 sudu teh soda bikarbonat
200gm mentega asli / pure butter
130gm gula perang
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu makan susu pekat manis
100gm almond flakes
60gm cornflakes kisar
2 sudu teh red velvet emulco
100gm white/dark choc chip
Buat Guna Sukatan Sudu
Cara memasak:
Putar mentega, gula perang dan esen vanilla hingga sebati.
2. Masukkan susu pekat manis, telur dan red velvet emulco. Putar lagi hingga sebati.
3. Masukkan semua jenis tepung, cornflakes kisar, almond flakes, chocolate chip dan gaul hingga rata.
4. Sudukan adunan atas dulang pembakar. Tekan dengan garpu.
5. Bakar biskut pada suhu 160c selama 20 minit.
6. Bila biskut telah masak, biar hingga betul-betul sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
Kredit resipi & foto: Rozmaliza Omar
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Kalau selalu mak-mak beli je Jeruk Mangga Asam Boi, apa kata buat sendiri je di rumah. Almaklumlah boleh tahan juga harga jeruk mangga ni dalam RM10 sebekas kecil. Buat sendiri lebih berbaloi dan puas hati makan. Rupanyan ramuan rahsia untuk jadikan jeruk mangga ini rangup dan lebih sedap, jangan lupa tambahkan air aiskrim soda dan simpan dan peti sejuk semalaman.
Boleh cuba resipi Jeruk Mangga Asam Boi yang dikongsikan oleh Puan Sham Sabri ini.
“Ada tak hantu atau peminat jeruk mangga asam boi.Sis nk share resepi. Sukatan ikut sesedap rasa la ye”
JERUK MANGGA ASAM BOI KRUP KRAP
Bahan-Bahan:
2 biji mangga
5 – 6 biji cili api ( bole dikurang/ ditambah)
3 – 4 sudu makan gula pasir
5 biji asam boi
1/4 cawan air ais krim soda (nak buh lebih pun boleh)
Cara Membuat:
1. Kupas mangga, potong atau hiris memanjang.
2. Kemudian basuh dan toskan.
3. Hiris cili padi. (ikut kepedasan masing-masing).
4. Masukkan ke dalam balang/bekas.
5. Campurkan semua bahan-bahan lain. Gula, cili api, asam boi dan ais krim soda.
Siap!
Simpan dalam peti ais semalaman.Hasilnya jeruk mangga yang rangup gitu.
Selamat Mencuba!
Kredit resepi dari my bff Faridah MY
Suami terpaksa 'mengemis' nak puaskan nafsu, dah merayu masih tak dapat. Dalam kehidupan berumah tangga, kebahagiaan dan keharmonian bukan sahaja bergantung kepada aspek kewangan, komunikasi, dan tanggungjawab harian, tetapi juga kepada keperluan batin pasangan.