Sesekali tukar selera anak, buat cuba buat sarapan atau minum petang dengan Dorayaki menarik juga. Resipinya mudah sahaja dan gerenti jadi. Malah boleh tahan sehingga 3 hari jika di simpan di dalam bekas bertutup atau wrap dalam plastik.
Ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Mimi Wahida ini sebagai panduan;
“Dorayaki lagi. Si bujang kecik request. Ummi buat syarat bila takda roti kat rumah baru ummi buat Dorayaki ni. 3 hari pun tahan tapi simpan dalam bekas bertutup atau wrap dalam plastik.
Senang je buat dia, confirm jadi. Ni resepinya;
Bahan-Bahan:
4 bji telur (grad A)
1 cawan gula
6 sudu susu pekat manis@madu
6 sudu minyak masak
10 sudu makan air
3 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil baking soda
Esen vanila@paste halzenut (lagi sedap)
Inti (peanut butter atau coklat).
Cara Membuat:
1.Mix je semua guna mixer .
2.Kemudian panaskan pan nonstik guna api paling kecik.
3.Ambil sesenduk adunan dan masukkan dalam pan tesebut.
4.Nak cantik kejadiannya, tutup pan dengan penutup ketika masak.
5.Bila atasnya dah masak, bolehla diangkat.
Ads
6.Jaga api ye. Kalau api besar nanti dia hangus dan tak cantik .
Tepung pelita, kuih yang wajib orang cari pada bulan Ramadan. Sebab kalau hari-hari biasa, ia tetap dijual tapi akan lebih jadi lebih nikmat bila di makan pada bulan puasa. Betul tak?
Biasa kalau beli di kedai, tepung pelita diletakkan dalam daun pisang yang dibalut cantik. Tapi, untuk makan sendiri bersama keluarga, lebih baik buat sendiri, boleh buat banyak-banyak.
Perkongsian daripada Aisha Shukor ini, boleh mak-mak buat sendiri tepung pelita. Tak perlu bimbang, boleh guna sukatan cawan yang diberikan ini dan paling penting, tak perlu kukus pun. Gerenti jadi.
“Cara senang dan cepat. Tak perlu kukus sebab bila dah siap terus boleh makan.”
Tak kisah guna bekas kecil atau besar, janji rasa sedap.
Bau wangi pandan dengan air gula dan rasa lemak masn tepung santan sangat memikat selera.
Bahan-bahan:
Tepung beras (tak kisah cap apa tapi boleh juga guna cap teratai)
Daun pandan wajib (Boleh juga titiskan pewarna hijau)
Santan
Gula
Garam
Air
Tip: Tak kisah guna cawan jenis apa, yang penting gunakan cawan yang sama untuk sukatan di atas.
Tekstur tepung pelita hanya likat, tak sama macam tepung talam atau seri muka.
Sebekas untuk anak soleh bijak pintar.
3 helai daun pandan diblend dengan 4 cawan air. Tak perlu guna pewarna sebab warna neutral pandan dah cukup.
Tapis.
Masuk air pandan dalam kuali. Jangan buka api lagi. Masukkan secawan tepung beras.
7. ¾ cawan gula pasir. (Nanti letakkan gula custor pada dasar bekas untuk dapatkan rasa ‘melt’ sensasi gula. Ikut citrasa masing-masing.
Buka api dan kacau.
Kacau sehingga likat.
Ini tekstur yang kita mahu. Tak perlu likat sangat seperti seri muka atau terlalu cair seperti bubur. Bila dah gelembung kecil, tutup api. Elakkan daripada terlebih masak.
Pada bekas-bekas kecil, taburkan gula kastor setengah sudu. Buat lapisan nipis di bawah supaya bila letak lapisan hijau yang panas, gula akan cair. Boleh juga kisar gula menjadi halus.
Tuang lapisan hijau panas-panas dan hentak sedikit untuk bagi rata.
Buat lapisan putih. Santan kotak kecil dibancuh dengan 3 cawan air. (total akan jadi 4 cawan termasuk santan). Boleh guna santan segar dengan 4 cawan juga. Jangan buka api lagi.
3/4 cawan tepung beras @ bersamaan lebih kurang 4 sudu besar.
Masukkan satu camca garam halus. Kacau sebati dan barulah buka api.
Masak atas api sambil kacau sehingga likat.
Teksturnya lebih kurang ini. Tidak terlalu likat atau cair. Bila ada gelembung kecil, tutup api.
Curahkan di atas lapisan hijau.
Biarkan selama 5 minit, barulah tutup dan simpan dalam peti ais. Nak makan terus pun boleh.
MW: Guna sukatan cawan lagi senang. Selamt mencuba.
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Memang senang sangat resipi ‘Donut Ball’ yang hanya menggunakan 2 bahan ni. Elok, lembut gebu hasil kejadiannya. Boleh jadikan kudapan untuk minum petang buat anak-anak. Siapa sangka resipi mudah macam ni, sangat sedap dan bahan-bahan yang digunakan pun tak banyak.
Boleh cuba buat sendiri donut ball 2 bahan seperti yang dikongsikan oleh Puan Reha Rahma ini.Memang sangat mudah!
Donut ball 2 bahan untuk kudapan anak-anak dan mak mereka sekali.Inspirasi resepi ni dapat dari fb juga. Terima Kasih.
Bahan-Bahannya:
1 cup (130g) Yogurt perisa asli
¾ cawan Tepung naik sendiri
*Gandakan sukatan jika nak masak lebih.
Cara Membuat:
1. Campurkan dua bahan tadi, Tepung naik sendiri dan Yogurt perisa asli.
2. Macam ni jadinya tekstur adunan tu.
3. Masukkan dalam piping bag, kalau tiada piping bag boleh guna plastik bungkus makanan.
4. Gunting hujung piping bag agak-agak saiz comel-comel gitu. Masukkan seketul-seketul dalam minyak yang telah panas, goreng dengan api sederhana. Boleh angkat bila dah nampak kaler perang-perang. Api jangan kuat sangat ya, donut ni cepat ja masak. (Lupa ambik gambar masa tengah goreng tu).
5. Macam tu kejadiannya. Golek-golek dengan gula kastor masa donut tengah panas lagi. Guna gula aising pun boleh.
Sebenarnya banyak cara yang boleh mudahkan kerja dapur dan ini satu teknik untuk selamatkan mood menghasilkan sajian bagi orang yang jenis suka masak apabila bahan yang perlu diguna tak lengkap.
“Ida Selalu Cakap Dia Segan Saya Layan Dia Sangat Baik, Sayang Ida” itulah antara luahan daripada Bonda Rozita terhadap menantunya Datin Seri Shahida Mohd...