Resipi cheesekut cukup popular dan menjadi kesukaan bukan saja anak- anak tapi mak-mak juga. Cara nak buat pun agak mudah, tak perlu bakar atau kukus pun, letak dalam peti ais saja.
Tapi ada mak-mak yang fikir panjang nak buat resipi cheesekut ini. Makalum sajalah harga cream cheese pun boleh tahan juga harganya. Namun, kalau dah teringin memang tak kisah pun harganya.
Ini ada solusi yang boleh mak-mak buat resipi cheesekut tanpa menggunakan cream cheese. Rasanya, bahan-bahan ini memang sentiasa ada saja kat rumah. Rasanya pun lebih kurang sama saja.
Perkongsian daripada Hasliza Suboh ini boleh mak-mak buat nanti untuk diberikan pada anak-anak. Makan sejuk-sejuk memang best sangat!
Pertama kali cuba resipi pun senang saja, cuma 4 bahan saja. Tak perlu bakar atau kukus. Lapiskan siap-siap dan masukkan dalam peti ais. Nanti bila sudah sejuk, boleh potong dan makan.
Ads
Ini bahan-bahan yang digunakan:
1 tin susu pekat
1tin susu cair
Biskut marie secukupnya (boleh juga gantikan dengan biskut biasa)
5 biji limau nipis (potong ambil airnya) – Kalau tak ada boleh guna serbuk limau nipis (2 sudu besar)
Caranya:
1. Masukkan susu cair, susu pekat, air limau nipis dalam blender. Kisar sehingga pekat. Tuangkan ke dalam loyang yang dialas dengan plastik.
2. Susun biskut dan tuangkan bahan yang diblend tadi. Lapiskan dengan biskut sehingga habis.
3. Siap. Boleh simpan dalam peti sejuk.
Ini yang sudah disejukkan. Kalau nak cepat sejuk, boleh saja masukkan dalam peti sejuk beku.
Ads
Bahan yang telah siap diblend. Lapiskan dengan biskut. Sebab biskut marie tak ada, guna bisukut tawar kecil saja.
Selamat mencuba.
Tip: Boleh kurangkan susu pekatnya, kalau mak-mak tak nak terlalu manis.
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Kalau ada yang berhajat hendak buat kacang botak, ini ada resipi ringkas dan cepat boleh cuba. Dimasak dengan menggunakan air fryer, tepung salutan kacang menggunakan tepung bestari. Ranggup versi simple. Hendak makan pun puas hati tanpa fikir kolesterol naik tinggi.
Kacang botak antara kudapan ringan yang memang enak dimakan sambil duduk bersantai-santai menonton televisyen. Menu ini bukan sahaja dihidangkan ketika hari raya tapi sesuai sahaja dimakan bila-bila masa.
Resipi Kacang Botak Guna Air Fryer
Bahan-bahan:
2 cawan kacang tanah
2 senduk tepung bestari (asli + pedas)
1 sudu serbuk ketumbar
1 biji telur
5 ulas bawang putih di tumbuk lumat(optional)
5 sudu minyak
Sedikit air
Rangup Versi ‘Terpaling’ Mudah Nak Buat
Cara membuat:
Basuh kacang tanah dan toskan.
2. Sediakan telur yg telah di kocak bersama minyak.
3. Masukkan kacang tanah.
4. Masukkan tepung bistari dan sedikit air
5. Gaul rata supaya kacang di selaputi tepung.
6. Masukkan ke dalam air fryer. Mula on kan air fryer dengan suhu 180 darjah celcius selama 5 minit. Buka dan lerai-leraikan kacang supaya tidak bergumpal.
7. Tambah lagi 5 minit. Buka lagi dan goncang-goncang. Seterusnya masak lagi selama 10 minit dengan suhu 160 darjah celcius.
8. Seterusnya masak selama 10 minit dengan suhu 160 darjah celcius.res
9. Tunggu betul-betul sejuk baru kacang ranggup. Boleh di simpan dalam balang.
NOTA: Hasil bergantung pada air fryer masing-masing. Kalau masih belum ranggup selepas sejuk, masukkan semula dalam air fryer dan bakar lagi selama 5 minit dengan suhu 150 darjah celcius. Ada air fryer yang hanya mengambil 20 minit untuk masak.
Sedapnya makan Puding Roti Pandan Layer ini. Memang tak rugi buat mesti anak-anak suka makan. Apatah lagi jika dinikmati waktu sejuk-sejuk. Jadi mak-mak ni memang kena jadi lebih kreatif untuk olah makanan. Daripada anak tak suka makan, boleh jadi suka. Barulah tak membazir makanan.
Boleh cuba resipi Puding Roti Pandan Layer yang dikongsikan oleh Puan Rozita Daud ini.
Puding Roti Pandan Viral, saya beli dua bungkus tak habis. Anak-anak tak berapa suka. Masa tu buat Roti Pandan Sos Kastard, hari ni buat Puding Roti Pandan Layer, tak rugi buat ni mesti anak-anak makan. Resepi ada di setiap gambar.
Bahan (B)
Agar-agar tali 9g
700ml air masak
3 senduk gula pasir
Cara Membuat:
1.Campurkan semua bahan-bahan A kecuali roti, ke dalam bekas gaul sebati jangan ada ketul-ketul tepung jagung. Biarkan sekejap.
2. Roti pandan potong tepi, tepi jangan buang blender kering untuk hiasan atas.
3. Masukkan agar-agar dan air dalam periuk dan masak sampai larut. Bila dah masak letak gula pasir dan kacau sampai gula larut. Kemudian baru masukkan aduna A kecuali roti pandan tu.
4.Dah masak sampai kilat, ingat kena kacau kalau tak puding tadi berketul-ketul. Bilas loyang dan letak puding dalam bekas. Agak-agak je dan letak roti macam nie,tapi mesti kosong. Siap letak lagi puding tutup roti.
Mingguan Wanita: Jadi mak-mak memang kena kreatif, pandai olah resipi ikut kesukaan anak.Menarik juga resipi Puding Roti Pandan Layer yang dikongsikan ini. Mesti anak-anak suka, boleh cuba nanti.
Bulan puasa biasanya mak-mak memang lebih rajin ‘beraksi’ di dapur, sediakan hidangan berbuka untuk keluarga. Setelah seharian berpuasa memang sedap dapat menikmati sagu gula melaka sebagai pencuci mulut. Manis lemak dan kenyal rasanya, dimakan pula waktu sejuk-sejuk, memang sedap!
Namun, jika tak ikut cara yang betul, tekstur sagu yang telah direbus jadi tak cantik dan bergumpal-gumpal. Menerusi perkongsian tip oleh Puan Zaini Talib, rupanya sagu yang telah direbus perlu dilalukan dengan air terlebih dahulu bagi mengelakkan iya bergumpal.Malah cantik sepert
Berikut perkongsiannya;
“Selalunya buat sagu gula melaka ni dapat tekstur yang macam bergumpal tak cantik..aritu ada terbaca lepas rebus sagu basuh sikit dengan melalukan kat air paip untuk buang lebihan kanji tu..cuba buat arini..memang cantik kejadiaannya sebutir-sebutir..puas hati”
Untuk panduan yang nak cuba membuatnya, takda resepi spesifik ni just agak-agak ya..
Resepi #SaguGulaMelaka
Bahan-Bahan:
Sagu RM1
Air
Pewarna
Susu Cair
Gula Melaka
Cara Membuat:
1.Sagu direndam sekejap, dah agak kembang air dah serap tu cuci sikit sampai jernih air.Agak-agak ya kang hancur abes plak sagunya hihi.
2.Kemudian masukkan sagu dalam periuk masukkan air lebihkan sedikit agak-agak seinci dari paras sagu tu.
3.Kemudian masak atas api macam biasa.Sentiasa kacau supaya sagu masak serata.Bila sagu dah jadi jernih takdak biji-biji putih maknanya dah masak.
4.Kaup sagu masukkan dalam penapis kemudian lalukan dibawah air paip yang mengalir untuk buang lebihan-lebihan kanji yang mengembang semasa masak tu.Dah selesai biarkan sekejap supaya air keluar sepenuhnya.
5.Kemudian bolehla dimasukkan pewarna sekiranya suka ya.
Untuk hidangan:
1. Masakkan gula melaka bersama sedikit air dan daun pandan.
2. Susu cair.
Untuk menghidang masukkan air gula melaka, kemudian sagu berselang seli. Kemudian akhir sekali masukkan susu untuk dapat efek macam 3 layer tu.
Suami terpaksa 'mengemis' nak puaskan nafsu, dah merayu masih tak dapat. Dalam kehidupan berumah tangga, kebahagiaan dan keharmonian bukan sahaja bergantung kepada aspek kewangan, komunikasi, dan tanggungjawab harian, tetapi juga kepada keperluan batin pasangan.