Kalau masa raya, biskut mazola inilah yang dicari oleh tetamu. Sedap dan melting bila masuk mulut. Itu kalau membuatnya kena caranya.
Bukan emua orang boleh buat biskut mazola lagend ni. Tak tahu teknik, boleh jadi keras dan tak sedap. Sebolehnya, kalau nak makan, bila masuk mulut terus berderai. Barulah nikmat bila makannya.
Biasanya, kalau berderai itu, ada yang gunakan hanya kacang tumbuk sebagai bahan utama. Malah, mak-mak nak kena tumbuk atau mesin kacang itu sehingga betul-betul lumat, barulah menjadi.
Kali ini, Azlina Ina Fans berkongsi resipi biskut mazola sama dengan asalnya, sedap dan melting. Kalau biasa kita gunakan kacang tumbuk tapi sekarang tak perlu, hanya guna peanut butter sahaja. Itu sudah cukup dan rasnya sama seperti ori.
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Tujuh Pilihan Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
Ads
Nak maju jangan tunggu. Peluang pun datang bukan selalu apatah lagi sekarang ini kita sedang lalui kehidupan sukar berbanding dahulu. Daripada asyik termenung dan meratap pilu, elok mengorak langkah mulakan bisnes baru. Sampai bila nak tengok orang lain maju dan kita masih lagi kaku?
Tiada idea, tak ada kemahiran dan arah nak tuju? Mingguan Wanita (MW) sebagai teman setia wanita sedia membantu dan tahu apa yang anda perlu.
Terkini, selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.
Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.
Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.
Antara kursus-kursus asas yang dijangka mampu melahirkan peserta yang berkemahiran dan boleh terus dipraktik dalam perniagaan ialah:
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI. Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti.
Cookies Viral Legend. Jual cookies Paling Masyuk! Orang Malaysia meang suka makan. Cookies atau biskut tidak lagi laris hanya menjelang hari raya. Permintaan cookies memang tinggi dan belajar membuat cookies popular atau sedang trending ketika ini merupakan langkah bijak. Kursus diadakan pada dua pilihan tarikh iaitu 10 Julai dan 24 Julai 2021.
Kebiasaannya, kalau tak kena cara memang boleh buat bendi berlendir. Sampai banyak petua digunakan untuk elak keadaan ini. Maklumlah, boleh terbantut selera nak makan.
Ada petua dan tip digunakan supaya bendi tak berlendir dengan basuhkan dulu barulah dipotong. Tak kurang juga yang bagitau jangan masak guna bawang merah untuk elakkan berlendir.
Kali ini, kena cuba tip dari Che Kam, boleh saja guna bawang merah, asalkan goreng bendi itu sehingga lendir hilang. Tapi tidakkah ia akan mengurangkan zat sebab terlebih masak.
Tak kisah apa pun, janji, kita boleh makan sayur kegemaran tanpa ada rasa bendi berlendir. Masak simple pun dah sedap.
Che Kam suka BENDI tapi sangat tak suka lendir bendi, lagi-lagi kalau bendi goreng, kalau tak kena cara lendir dia ya ampun. geli tekak nak telan.
Che Kam kongsikan cara goreng bendi tak berlendir, siap guna bawang merah lagi. Ada petua cakap jangan guna bawang merah sebab lendir banyak keluar. Tapi bawang merah la sedap.
Ini salah satu resipi bajet yang murah dan sedap. Segala bahan senang nak dapat & biasanya dah tersedia di rumah.
Bahan-bahan:
2 biji telur
3 ulas bawang merah
5 tangkai cili padi
3 ulas bawang putih
15 batang bendi
Cara Membuat:
1. Kisar atau tumbuk bawang putih, bawang merah dan cili padi.
2. Masukkan minyak dan tumis bahan yang dikisar tadi sehingga naik wangi.
3. Perasakan dengan garam dan gula, masukkan perasa jika suka
4. Kemudian, masukkan bendi dan masak hingga lendir bendi kering.
5. Selepas itu, masukkan telur.
6. Tunggu sehingga telur separuh masak, barulah kacau.
7. Sedia untuk dihidang.
Selamat mencuba.
Mingguan Wanita : Masak macam ni pun dah sedap sangat.
Sebut saja ayam KFC, anak-anaklah yang paling seronok. Sukanya bukan main lagi. Kadang-kadang mak pun pelik apa yang sedap sangat kan! Tapi itulah yang menjadi kegemaran anak-anak.
Kalau dilihat, nak beli ayam KFC, harganya pun boleh tahan juga. Kalau anak ramai, seketul dua memang tak cukup.
Jadi, nak jimat boleh saja buat sendiri tepung ayam KFC ni. Sedap pun sedap. Paling penting rasanya lebih kurang sama. Ikuti perkongsian resipi daripada Hayatie Deraman yang turut menjual tepung ayam KFC ini.
Kat sini saya nak kongsikan resipi tepung ayam, bahan yang digunakan pun simple. Sekali rasa memang sebiji ayam KFC original. Sekali buat dapat satu balang. Jimat kos dan masa tak perlu beratur panjang untuk beli KFC.
Caranya:
Campurkan kesemua bahan di atas. Gaul sebati dan siap.
Boleh simpan dalam balang besar.
Cara guna: Ambil sedikit tepung yang sipa tadi untuk digaul atau diperap dengan ayam. Semasa nak menggoreng, gaul sekali lagi dengan tepung tersebut. Goreng ayam seperti biasa.
Selamat mencuba!
Mingguan Wanita : Lepas ni, tak payah nak beratur, buat sendiri kat rumah. Mahunya tiap-tiap hari anak minta ayam goreng.
Bagi wanita dan mak-mak yang sedang berdiet boleh cuba pelbagaikan menu sihat, cuba resipi Kobis Gulung yang sedap ini. Menggunakan sayur kobis sebagai bahan utama dan berinti ayam atau daging kemudian dikukus seketika.
Berikut perkongsian resipi daripada Puan Az Hanie Ismail yang boleh dijadikan rujukan.
“Masak apa hari ni? Masak kobis gulung buat kunyah-kunyah la kita. Inspirasi dari KAKAK KOBIS. Sesuai dicicah dengan sos cili thai. Sesuai jugak untuk yang nak diet.”
Meh saya share kan resepi inti versi saya.
Bahan-Bahan:
Dada ayam dicincang @ pakai daging cincang jenama ramly pon boleh
Bawang putih
Bawang merah
Serbuk lada hitam
Serbuk lada sulah
Serbuk maggi cukup rasa / boleh ganti dengan garam bukit bagi yang nak diet
Serbuk cili
Lobak merah
Kobis purple
Cara Membuat :
1. Tumis bawang putih dan merah sampai naik bau.
2. Masukan isi ayam masak sampai air ayam sedikit kering.
3. Masukan lobak dan kobis purple goreng sekejap.
4. Masukan lada hitam lada sulah serbuk cili dan maggi cukup rasa. Sesuaikan rasa.
Info Ekstra!
Kulit kobis tu boleh pakai kobis ape-apa pon. Yang penting kena celur dulu bagi lembut supaya senang nak gulung.
Lepas dah gulung boleh ikat dengan daun kucai.
Tak ikat pon tak pe, lepas tu kukus dalam 3 minit untuk lembutkan lagi kobis tu.
Selamat mencuba resepi berasakan sayur KOBIS.
MW: Menarik juga resipi kobis gulung ni, menu sihat berasaskan kaedah kukus. Sesuai sangat buat mak-mak yang sedang berdiet.
Suami terpaksa 'mengemis' nak puaskan nafsu, dah merayu masih tak dapat. Dalam kehidupan berumah tangga, kebahagiaan dan keharmonian bukan sahaja bergantung kepada aspek kewangan, komunikasi, dan tanggungjawab harian, tetapi juga kepada keperluan batin pasangan.