Biskut coklat badam, ala-ala famous amos, nak buat pun tadalah susah sangat. Mungkin sesetengah mak-mak ‘pejam mata’ saja. Campak-campak bahan dalam bekas dan kacau. Kalau tak nak buat, boleh pun minta anak tolong .
Tambahan pula, di penghujung Ramadan ini, mesti uang ada bahan biskut raya pun dah tak banyak. Kalau tak dibuatnya, tak tahu bila pula nanti. Nak senang, boleh saja buat resipi biskut coklat badam.
Inilah resipi biskut coklat badam paling mudah hasil perkongsian daripapa Ariana Sofia Ahmad ini.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Biskut Lejen Almond London, 10 Tahun Guna Resipi Sama, Rupanya Ini Rahsia Badam Rangup Sedap
Resipi Biskut Arab 4 Bahan, Sejukkan Sebelum Salut Gula, Susu, Barulah Cair Di Mulut!
Info Lebih Menarik DI SINI
Resipi Coklat badam Crunchy Paling Mudah
“Sebagai penutup Radan, boleh saja buat biskut coklat badam crunchy paling mudah sangat. Anak-anak pun boleh tolong buatkan.
Bahan:
250g butter
1 biji telur gred B
1 1/2 cawan @ 190g gula perang
3 cawan @ 360g tepung gandum
60g tepung jagung
1sudu kecil baking powder
1sudu kecil soda bikarbonat
1sudu kecil esen vanila
3/4 sudu besar serbuk koko
9 sudu besar minyak jagung
70g coklat rice
200g badam cincang
140g dark coklat compound coins beryls
1/2 sudu kecil butter
Cara Membuat:
1. Masukkan butter, gula perang, esen vanila, telur. Kacau bagi sebati dengan guna senduk kayu. Jangan pukul bagi kembang.
2. Dah sebati ayak tepung gandum, tepung jagung, serbuk koko, soda bikarbonat, baking powder. Masukkan juga minyak jagung & kacau sebati.
3. Lepas tu masukkan badam cincang & coklat rice. Kacau sebati & jangan lenyek adunan. Nanti coklat rice jadi hancur
4. Pastikan sebati macam ni
5. Wrap bekas & letak dalam peti ais selama 30 minit.
6. Sementara tu didihkan air dalam periuk.
7. Air dah mendidih tutup api & letak bekas lain atas periuk tadi bersama coklat compound coins.
Kacau hingga cair. Letak sedikit butter supaya coklat nampak lebih berkilat.
Tip:
Dah cair sejukkan dulu dalam 10-15 minit sebelum letak dalam pipping bag. Masa cairkan coklat jangan buka api.
10. Ambil adunan tadi letak dalam 1/2 sudu kecil. Tak perlu bulatkan. Pastikan tray @ loyang dah disapu dengan marjerin.
11. Lepas tu tekan menggunakan sudu garfu
12. Dah siap tekan. Letak coklat tadi. Hujung pipping bag potong halus je
Mingguan Wsnita : Anak-anaklah yang paling suka biskut macam ni. Selamat mencuba.
Sumber: Ariana Sofia Ahmad
Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
https://t.me/bangkitwanitaMW
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI