Bawang putih krup krap, mesti siapa yang suka makan akan menikmati keranggupannya. Bukan itu saja, ia sesuai untuk menambah selera dan dijadikan salah satu hidangan untuk wanota lepas bersalin.
Khasiat bawang putih memang banyak, salah satunya tentulah untuk membuang angin dalam badan. Tak hairanlah bawang putih krup krap banyak mendapat permintaan dan dijadikan superfood.
Tak pernah terfikir pun suatu hari bawang putih boleh dijadikan salah satu bisnes untuk penggemarnya. Biasanya kalau buat di rumah kita hanya goreng biasa saja. Tapi bila beli rasanya tentu tidak sama, malah bawang putih krup krap bila dimakan.
Macam mana nak dapatkan hasil bawng putih krup krap dan tidak pahit? Kali ini, Masfaliza Ab Jaafer berkongsi cara nak buat bawang putih krup krap. Malah, cara inilah dia gunakan untuk perniagaan bawang putih goreng.
Bangkit Wanita Mingguan Wanita
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Seronok tengok gambar sup daging yang dikongsi di laman sosial musim Raya Haji ini, tetapi AWAS ya! Sedap macam mana pun makan sup, tolonglah beringat lemak-lemak daging ini boleh memudaratkan kesihatan.
Jadi nak elak daripada penyakit singgah dan saiz badan makan membesar, mak-mak boleh guna tip yang dikongsi oleh Puan Hani Mynis.
Cara buang lemak dalam sup daging
Rasanya musim-musim raya haji ni menu sup tulang sup daging memang wajib ada. Hari ini pun Alhamdulillah ibu buatkan sup tulang.
Alang-alang tu meh hani kongsi macam mana nak buang lemak/minyak daging kat dalam sup tu. Ibu pula sporting nak tolong hani buat tutorial ni.
So here we go, cara paling mudah nak buang lemak/ minyak kat sup tulang/daging. Kalau nak buang minyak lebihan kat dalam sambal pun boleh guna cara ni.
✅Sediakan satu senduk besi/aluminium/stainless steel
✅Masukkan dalam peti ais bahagian beku (10 minit gitu dah memadai)
✅Lalukan senduk (bahagian bawah) kat bahagian atas sup (pastikan sup dah sejuk sikit, bukan nye panas-panas) secara membulat (macam dalam video)
✅Buang hasil minyak yang membeku. Siap.
Semoga bermanfaat.
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Hendak makan buah tin atau ara ini perlu betul untuk pilih, sedia dan makannya. Buah ini mempunyai rasa yang sedikit manis dan aroma yang sangat manis.
Dikenali dengan nama fig di peringkat global, buah ini paling popular apabila dikeringkan. Namun begitu buah segar juga agak enak.
Kita boleh menikmati buah tin begitu sahaja, atau padankan ia dengan makanan lain,seperti produk tenusu atau kek.
Berikut adalah cara terbaik untuk memakan buah tin atau ara.
Cara Pilih Dan Sediakan
1-Makan buah ara segar atau kering.
Buah tin sensitif terhadap suhu sejuk. Jadi sukar untuk mencari buah segar di iklim yang lebih sejuk, terutama di luar musim panas. Buah kering terdapat di kebanyakan kedai runcit sepanjang tahun.
Buah tin menyihatkan tidak kira bagaimana anda memakannya. Terdapat 37 kalori untuk setiap (50 g, dan jumlah yang sama menghasilkan rata-rata 1.45 g serat, 116 mg kalium, 0.06 mg mangan, dan 0.06 mg vitamin B6.
2-Pilih buah tin masak untuk dimakan.
Ukuran dan warna yang tepat dari buah tin matang berbeza-beza berdasarkan varieti, tetapi semua varieti lembut ketika matang.
Buah matang atau masak akan apabila dipicit akan mempunyai bau yang sangat kuat dan manis.
• Elakkan buah yang keras atau buah yang mudah lebam. Buah yang terguris sedikit itu elok kerana ia tidak akan mempengaruhi rasa atau kualiti buah.
• Jika boleh elakkan juga buah yang kelihatan seperti ada kulat atau berbau masam dan busuk
• Buah matang atau masak boleh berwarna hijau, coklat, kuning, atau ungu tua.
• Anda mesti makan buah sesegar mungkin. Ia boleh disimpan di dalam peti sejuk selama 2 atau 3 hari selepas dipetik tetapi ia akan mula jadi tidak elok atau rosak selepas itu. Kita boleh pastikan buah tin itu disimpan dengan lama melalui cara membekukannya atau mengeringkannya.
3-Bersihkan buah tin segar sebelum memakannya.
Bilas buah tin di bawah air sejuk dan lap dengan lembut dengan tuala kertas yang bersih.
• Oleh kerana buah tin sangat mudah rosak, jangan sekali-kali menggosoknya dengan berus pencuci sayur. Buang kotoran yang anda lihat dengan menggosoknya dengan lembut menggunakan jari anda.
• Tanggalkan batang semasa anda mencuci buah dengan memusingnya dengan lembut menggunakan jari anda.
4-Keluarkan sebarang hablur atau kristal gula.
Kristal gula dapat dikeluarkan dengan menaburkan 1/2 cawan (125 ml) buah ara dengan 1 sudu makan (5 ml) air. Masukkan buah ini ke dalam ketuhar gelombang mikro pada suhu tinggi selama 1 minit.
• Buah masak sering mengeluarkan cecair rasa manis yang boleh mengkristal di permukaan. Buah ini masih sedap dimakan, tetapi untuk nampak lebih cantik biasanya tekstur kristal ini biasanya dikeluarkan.
1-Makan keseluruhan. Buah tin mempunyai rasa yang agak manis dan dapat dinikmati segar begitu sahaja.
• Kulit buah tin boleh dimakan. Anda tidak perlu mengupas buah sebelum memakannya. Hanya buang batangnya dan makan kesemua buah termasuk kulit.
• Sekiranya anda tidak menyukai tekstur kulit, anda boleh mengupasnya sebelum memakan buah. Setelah membuang batang, gunakan jari anda dengan berhati-hati untuk mengupas kulit bermula dari bahagian atas yang terdedah.
• Untuk menikmati rasa dalaman tanpa membuang kulit, potong buah menjadi separuh. Pegang buah dengan lembut dengan satu tangan dan gunakan pisau tajam untuk memotongnya separuh panjang. Cara ini akan mendedahkan bahagian dalam yang manis, bolehlah terus makan.
Cara Guna Buah Tin Kering
Segarkan semula buah tin. Apabila menggunakan buah kering untuk resipi, lebih baik untuk menyegarkannya semula agar ia jadi lebih berjus dan mengembang.
• Anda boleh merendam buah kering di dalam air atau jus buah semalaman.
• Kaedah menyegarkan buah yang lebih sempurna adalah dengan merendamnya selama beberapa minit di dalam air atau jus buah.
• Semasa menggunakan kedua kaedah tersebut, tambahkan cukup cecair untuk menutupi semua bahagian buah.
Rupanya hanya menggunakan tiga bahan iaitu telur, tepung jagung dan air soya, mak-mak boleh buat sendiri tauhu lembut ni di rumah. Bukan apa bila buat sendiri ia lebih bersih daripada beli yang ada di pasaran tak tahu status halalnya. Tauhu lembut ni sedap dimakan begitu sahaja, di goreng bersama sayur atau dimasukkan dalam sup sayur.
Bahan-bahannya tak banyak, malah nak buat pun senang sangat!Boleh cuba resipi perkongsian Puan Nooramin Munirah Asgnari ini sebagai rujukan.
“Tauhu lembut buat sendiri ( tauhu jepun),cuma guna 3 bahan sahaja”
Bahan-Bahan:
5 biji telur
2 sudu tepung jagung
150 ml air soya
Cara Membuat:
1.Campur semua bahan, kisar secara perlahan.
2.Tapis dan masukkan dalam acuan untuk dikukus.
3.Kukus selama 25 minit dan sejukkan sebentar.
4.Keluarkan dari acuan setelah disejukkan.
5.Potong-potong dan celup dalam telur.
6.Goreng sehingga kekuningan.
Siap!
Tips Ekstra!
Salut dengan tepung dan cornflakes yang dihancurkan, sedap. Tapi salut telur lebih mudah dan baunyaa buat perut berkeroncong.
Selamat Mencuba!
MW: Mak-mak yang suka makan tauhu telur ni, boleh lah cuba buat sendiri di rumah. Lebih diyakini status halalnya, lebih jimat dan pasti lebih bersih cara pembuatannya bila buat sendiri berbanding beli yang sedia ada di pasaran.
Suami terpaksa 'mengemis' nak puaskan nafsu, dah merayu masih tak dapat. Dalam kehidupan berumah tangga, kebahagiaan dan keharmonian bukan sahaja bergantung kepada aspek kewangan, komunikasi, dan tanggungjawab harian, tetapi juga kepada keperluan batin pasangan.