Ayam goreng memang menu yang ringkas namun ramai yang suka. Jika selalu kita goreng ayam dengan kunyit dan garam je mahupun buat ayam goreng berempah, boleh cuba resipi Ayam Goreng Thai ini pula.
Resipinya simple je, tapi rasanya memang luarbiasa sedap,sampai tak boleh nak berhenti makanlah. Sesuai makan dengan nasi putih dan nasi lemak.Paling penting selepas digoreng, kena taburkan dengan hirisan daun limau purut. Barulah ia wangi dan menambah lagi aroma ayam goreng ini.
Boleh cuba resipi Ayam Goreng Thai yang dikongsikan oleh Nurul Ateekah ini.
Tak boleh nak berenti makan. Yang penting makan bersama sayur kailan belacan dan telur mata lembu ianya sudah mencukupi untuk menikmati KESEDAPANNYA.
500 gram isi ayam dipotong kecil(dicuci bersih)
2 batang serai(dipotong 2 cm dan ditumbuk hancur mengunakan lesung batu )
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
1 sudu kecil gula
2 sudu besar tepung jagung
5 helai daun limau purut dihiris
Bahan ditumbuk/dikisar halus tanpa air
2 pokok akar ketumbar
2 sudu besar lada hitam
5 ulas bawang putih
Cara Membuat:
1.Sediakan mangkuk atau bekas,masukkan ayam dan kesemua bahan (KECUALI DAUN LIMAU PURUT) serta bahan yang dikisar halus.
2.Gaul sebati dan perapkan paling kurang selama 30 minit.
3.Panaskan minyak,agak-agak boleh tenggelamkan ayam apabila digoreng nanti.
Ads
4.Masukkan ayam dalam kuali panas dan goreng sehingga keperangan.
5.Apabila ayam sudah masak, angkat dan masukkan ke dalam bekas serta taburkan daun limau purut yang telah dihiris tadi. Ratakan ayam bersama daun limau purut.
Mingguan Wanita: Menarik resipi Ayam Goreng Serai Thai yang sedap ni. Paling penting kena tabur hirisan daun limau barulah lebih wangi & beraroma. Boleh cuba nanti di rumah.
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Ads
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 31 Julai 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )
Cucur Badak antara kuih tradisi kegemaran ramai. Tapi tak ramai yang pandai buat kuih ni jika tak ikut cara yang betul. Selalunya kulitnya kurang rasa keledek, keras sebab terlebih tepung. Malah intinya juga sedikit. Rupanya antara tip nak buat kuih cucur badak yang sedap, gebu dan lembut kena guna ubi keledek oren yang dikukus. Malah letak tepung sikit sahaja.
Ilmu buat kuih cucur badak ini dikongsikan oleh Puan Zuraida Abdullah sendiri. Ia merupakan resipi arwah ibunya, yang dibuat jualan. Jadi buat mak-mak yang nak buat makan sendiri, mahupun berniaga kuih ni boleh ikut tip dan ilmu yang dikongsikan.
Berikut perkongsian tersebut;
Jom kita kongsi step by step tutorial buat kulit cucuq badak versi kak aida versi arwah mak kak aida berjualan zaman dulu-dulu. Bahannya mudah ringkas.
Selalu pembantu kak Aida yang buat hari ni special, kak Aida yang turunkan tutorial kulit badak. Tak ada ilmu tersembunyi.Semoga bermanfaat.
“Alhamdulillah, mintak ahli group mendoakan arwah mak kak Aida di sana. Semoga rezeki kita semua yang berniaga kuih muih tradisi dilimpahkan Allah swt. Semoga pahala kebaikkan ilmu sampai kepadanya arwah Azizah Binti bakar.Amin.”
Resepi kulit cucur badak gebu lembut dan mudah.
Bahan-Bahan:
(Sukatan Makan Sendiri)
Sekilo ubi keledek oren (dikukus)
200 gram tepung gandum jenama apa-apa pon boleh
Secubit garam
(Sukatan Berniaga)
10 kilo ubi keledek oren (dikukus)
2 kilo tepung gandum
Sesudu bukit garam
Cara Membuat:
1.Kukus ubi keledek (sifat ubi keledek oren serap air, tak boleh rebus nanti asyik tambah tepung pun tak akan cantik adunan malah bertambah lembek).
3. Dah siap uli sebati boleh lah masukkan inti. Bulat-bulatkan macam kat pic tu.Kak Aida halalkan ilmu ni untuk semua mencuba buat makan atau bisnes.
Untuk inti resepi dah dikongsikan sebelum ni. Bahan sama ja kalau google resepi inti cucur badak utara pedas manis.
Bahan-Bahan (Inti):
Cili (singgit)ikut suka pedas
Halia besar ibu jari
10 batang serai
2 biji Bawang besar
5 ulas Bawang putih
4 sudu Jintan manis
Serbuk kunyit ikut suka
Udang geragau atau kering boh lebih
2 biji Kelapa parut
Garam ,perasa dan gula
Cara Membuat:
1. Kisar semua bahan-bahan, cili kering,serai, halia, bawang besar, bawang putih, jintan manis dan serbuk kunyit sehingga halus.
2. Kemudian tumis dan manuskkan udang geragau serta kelapa parut.
3. Masukkan pula gula, garam dan perasa.Kacau sebati. 4.Kalau ada air kelapa boleh gunakan untuk inti kalau tak ada air biasa jee.
Selamat Mencuba.
Info Ekstra!
Semasa menguli untuk masukkan inti, pastikan basahkan tangan kita dengan minyak agar mudah dibulat-bulatkan dan doh tak melekat.
Memang gunakan tepung sikit sahaja, agar kuihnya tak keras dan rasa keledek.
MW: Terima kasih berkongsi ilmu dan tip buat kuih tradisi cucur badak ni. Jadi buat mak-mak yang nak cuba buat sendiri tak kira buat untuk keluarga atau berniaga, boleh ikut tip yang dikongsikan ini.
Bayangkan makan somtam seafood mabeles ini dengan nasi panas-panas. Fuh! tengok gambar pun dah kecur, lagi suruh bayangkan. Resepi ini asalnya dari Thailand dan dipanggil juga Kerabu Seafood.
Silalah hadam resepi yang dikongsikan Puan Rohani Ahmad (ciknie) ini ya. Sebabnya, mudah saja, bahannya pun senang nak jumpa. Boleh buat terus dan jadi juadah berbuka puasa yang membuka selera lagi sedap.
“Dah lama ciknie tak share resepi. Hari ni teringin nak berkongsi resepi kerabu seafood atau biasa selalu kita sebut somtam seafood sebab makanan ni pun ciknie cedok dari seberang sana.”
“Okay tak mo cakap banyak. Resepi ni ciknie tak ada sukatan. Kalau tengok memang banyak, macam biasa la keluarga ramai. Buat sikit tak cukup makan so pandai pandai la awak sukat sendiri eh.”
Bahan Bahan Somtam Seafood Mabeles
+ Bawang putih
+ Cili api merah
+ Limau nipis
+ Gula atau nise (Ciknie guna nise)
+ Sedikit Ajinomoto
+ Sos ikan
+ Sotong yg dah di rebus
+ Udang dah siap kopek dan rebus
+ Kerang yg siap rebus
+ Kacang panjang
+ Baby tomato
+ Daun bawang potong pendek
Cara Cara
+ Tumbuk bawang putih dengan cili api bagi lumat. Masukkan gula @ nise, sedikit aji, sos ikan dan tumbuk manja supaya tak terpercik sos ikan tu.
+ Masukkan kacang panjang yang dah di potong pendek dan baby tomato gaul rata dan masukkan jus perahan limau
+ Lepas tu baru masukkan sotong, udang dan kerang yang siap rebus tadi. Tumbuk manja manja je atau gaul je bagi ia sebati. Lepas tu masukkan daun bawang. Tak nak bubuh daun bawang pun tak apa. Siappp! Mudah kan?
Somtam seafood ni dia kena ada rasa masam, pedas, sedikit manis dan sedikit masin. Orang kata biar seimbang rasa dia tu baru sedap. Kalau tak masam pun tak sedap juga tau, tak pedas lagi tak umpphhh. So selamat mencuba!
Epal Goreng Sambal Kicap! Uniknya perkongsian resipi oleh Puan Nurasyikin Ali ini. Sebab selalunya buah epal dimakan begitu sahaja, dibuat jus atau pai. Jika mak-mak selalu hanya buat pisang goreng,keledek goreng, cekodok pisang mahupun jemput-jemput untuk minum petang, sesekali mungkin boleh buat kelainan, cuba resipi Epal Goreng Sambal Kicap ini.
Berikut antara perkongsian tersebut;
“Tahu tak buah epal sebenarnya ada kandungan quercetin iaitu nutrisi yang sangat penting untuk otak. Bahagian otak yang dikenali sebagai Pusat Memori iaitu Hippocampus.”
“Tak hairanlah kanak-kanak yang suka makan epal ni memiliki IQ level yang tinggi kan! Mudah ingat mudah menghafal.”
“Anak-anak Kak ekin memang suka makan epal. Sekali Kak ekin terjebak. Tapi kali ni Kak ekin borong epal lebih sikit. Terajin pulak nak buat menu EPAL GORENG SAMBAL KICAP.”
Oh by the way resipi ni Kak ekin share kat bawah okeh!
Bahan-Bahan Epal Goreng:
4 biji epal hijau/merah
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar mentega cair
2 sudu kecil gula
Garam secukup rasa
Sebiji telor
Setengah cawan susu segar
Minyak masak
Cara Membuat:
1.Kupas dan buang bahagian tengah biji epal.
2.Basuh bersih kemudian hiris bulat.
3.Gaul hirisan epal tadi dengan sedikit garam.
4.Masukkan tepung gandum,tepung jagung, gula serta sedikit garam ke dalam bekas adunan. Gaul sebati.
5.Masukkan mentega cair dan telur ditengah adunan tepung tadi. Curahkn susu sedikit demi sedikit.
6.Gaul adunan sebati.
7.Celup hirisan epal ke dalam adunan tepung dan goreng hingga kekuningan.
8. Angkat dan hidangkan.
Bahan-Bahan Cili Kicap:
5-7 tangkai cili api ikut kepedasan masing-masing
4-5 ulas bawang putih
1 biji bawang merah
1 biji Limau kasturi
2 sudu makan gula (kalau pedas tambah gula)
Kicap pekat
Sedikit air masak
Minyak masak
Cara Membuat:
1.Goreng sebentar cili api bersama bawang putih dan bawang merah. Tutup api. Kemudian biarkan sejuk sekejap.
2.Masukkan bahan-bahan yang telah digoreng tadi bersama sedikit air masak ke dalam blender.
3.Kisar halus bersama kicap, gula dan limau kasturi.
4.Siap untuk dihidangkan.
Tip Ekstra!
Epal goreng ni sedap juga dimakan bersama madu ataupun jem. Tapi lagi merecikk nyicah dengan sambal kicap tau. Sure terangkat!
Buah epal yang dah dibuang bahagian tengah biji tu, basuh bersih dan gaul dengan sedikit garam.
Kak ekin tak buang kulit sebab sedap makan macam tu. Kalau nak buang kulit pon boleh.
Adunan tepung gandum, tepung jagung, mentega, susu segar, telur dan gula,kacau sebatin tapi jangan cair sangat.
Nota: Untuk sambal kicap terlupa pulak nak ambil gambar. ?. Takpe lebihkan makan epal untuk memori.
Gula-gula gummy bebas dijual di pasaran, jelly berisiko tercekik bagi kanak-kanak. Kejadian tragis melibatkan adik Mohamad Fahmi Hafiz Mohammad Fakhruddin, seorang kanak-kanak berusia 10...