Asam pedas yang sedap, pastinya kuah pekat dan sedap secukup rasa masam dan pedasnya. Nak buat asam pedas yang betul-betul kaw, ada caranya.Malah, bahan aroma seperti lada hitam, daun limau purut, daun kesum atau pudina untuk dimasukkan dalam kuah juga berbeza mengikut jenis ikan.
Mak-mak penggemar asam pedas, masakan yang terkenal daripada Selatan tanah air ni, boleh lah cuba resipi yang dikongsikan oleh Nur Izaitul Fatihah Suhaimi ini.
Berikut perkongsian resipi tersebut;
“Ni resepi Asam Pedas Melaka dan Johor yang saya buat jual. Ramai yang tanya resepi. Jadi saya sertakan resepi sekali gambar asam pedas yang dah siap masak.”
Bahan-Bahan:
3 inci kunyit hidup
1/2 inci halia ( Jika siakap, mayong and pari)
3 ulas bawang putih
9 biji bawang merah kecil
1/2 inci belacan (Jika suka la)
*Blender semua di atas
Ads
3 senduk Cili kisar (Cili kering, rebus dan kisar )
Serai sebatang ( ketuk )
Asam jawa besar bola pingpong (ambil pati)
Cara Membuat:
1. Tumis serai dan yang blender sampai kekuningan.
2. Masukkan cili kisar, tumis sampai garing.
3. Masukkan air asam jawa.
4. Masukkan daun (kesum /pudina/limau purut/lada hitam) Biar sampai mendidih.
5.Masuk garam dan masukkan ikan. Kalau nak tambah terung, tomato dan bendi pun boleh. Siap. Boleh makan.
Ads
Info Ekstra;
Okay kalau ikan yang sedap
Ads
Lada hitam : pari, jenahak, siakap, merah
Limau purut : kembung, tenggiri (paling best ), merah, jenahak
Daun kesum : mayong, cencaru, pari, siakap, keli (Ikan yang kuat bau)
Pudina : semua
MW: Asam pedas yang sedap,pekat kuahnya dan secukup rasa masam serta pedasnya.Mak-mak yang nak suka asam pedas boleh cuba resipi ini.
Sumber : Nur Izaitul Fatihah Suhaimi
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Kalau masa raya, biskut mazola inilah yang dicari oleh tetamu. Sedap dan melting bila masuk mulut. Itu kalau membuatnya kena caranya.
Bukan emua orang boleh buat biskut mazola lagend ni. Tak tahu teknik, boleh jadi keras dan tak sedap. Sebolehnya, kalau nak makan, bila masuk mulut terus berderai. Barulah nikmat bila makannya.
Biasanya, kalau berderai itu, ada yang gunakan hanya kacang tumbuk sebagai bahan utama. Malah, mak-mak nak kena tumbuk atau mesin kacang itu sehingga betul-betul lumat, barulah menjadi.
Kali ini, Azlina Ina Fans berkongsi resipi biskut mazola sama dengan asalnya, sedap dan melting. Kalau biasa kita gunakan kacang tumbuk tapi sekarang tak perlu, hanya guna peanut butter sahaja. Itu sudah cukup dan rasnya sama seperti ori.
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Tujuh Pilihan Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
Nak maju jangan tunggu. Peluang pun datang bukan selalu apatah lagi sekarang ini kita sedang lalui kehidupan sukar berbanding dahulu. Daripada asyik termenung dan meratap pilu, elok mengorak langkah mulakan bisnes baru. Sampai bila nak tengok orang lain maju dan kita masih lagi kaku?
Tiada idea, tak ada kemahiran dan arah nak tuju? Mingguan Wanita (MW) sebagai teman setia wanita sedia membantu dan tahu apa yang anda perlu.
Terkini, selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.
Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.
Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.
Antara kursus-kursus asas yang dijangka mampu melahirkan peserta yang berkemahiran dan boleh terus dipraktik dalam perniagaan ialah:
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI. Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti.
Cookies Viral Legend. Jual cookies Paling Masyuk! Orang Malaysia meang suka makan. Cookies atau biskut tidak lagi laris hanya menjelang hari raya. Permintaan cookies memang tinggi dan belajar membuat cookies popular atau sedang trending ketika ini merupakan langkah bijak. Kursus diadakan pada dua pilihan tarikh iaitu 10 Julai dan 24 Julai 2021.
Senangnya nak buat Strawberry Cheesecake Rolls ini, guna 5 bahan je.Rangup di luar, manis dan lemak berkeju di dalam. Tak perlu renyah nak buat macam-macam langkah untuk hasilkan ‘dessert’yang sedap. Bagi penggemar cheese, resipi ini wajib dicuba.Cuti sekolah dah nak mula hujung minggu ni, bolehlah buat dengan anak-anak.
Berikut merupakan perkongsian resipi daripada Puan Hurun’lin Malik sebagai rujukan.
“Omaigadd! Hmm good bak kata anak ain.Sedap kot. Main taram je tu, tersedap pulak. Guna bahan ape ade je, bayangkan cuma 5 bahan je. Ain bagi nama strawberry cheesecake roll. hihi suka ati je. Jom tengok apa bahan-bahannya”.
Strawberry Cheescake Rolls
Bahan-bahan:
10 keping kulit popia
250g cream cheese
6 biji strawberry (potong kecil)
2 sudu besar gula aising
4 titik esen vanilla
*Tambahan gula aising untuk ditabur
Cara Membuat:
1. Pukul cream cheese dengan gula sehingga kembang.
2. Sudukan cream cheese di atas kulit popia.
3. Letakkan buah strawberry di tengah cream cheese.
4. Kemudian, tutup dengan lapisan cream cheese lagi.
5. Lipat popia macam biasa.
6. Goreng sehingga kekuningan.
7. Tabur dengan gula aising dan sedia untuk dihidang.
Bahagianya dapat menikmati Sagu Gula Melaka sebagai pencuci mulut. Manis, berlemak dan kenyal rasanya, dimakan pula waktu sejuk-sejuk, memang sedap!Jika selalu, kita buat sagu, kuah gula melakanya dibuat asing. Namun mengikut perkongsian resipi Puan Aishah Ismailini, Sagu Gula Melaka Ori tak letak pewarna pun. Malah gula melaka dimasak sekali dengan sagunya.
Berikut resipi yang dikongsikan;
Petang ni saya buat Sagu Gula Melaka Ori.Tak bubuh pewarna.Sedapnya makan sejuk-sejuk, basahkan tekak.Saya kongsikan di sini resipinya.
Bahan-Bahan:
1 1/2 cawan biji sagu
2 ketul gula melaka (Dihiris)
1 tin susu cair
2 helai daun pandan
4 cawan air
Cara Membuat:
1. Masak air dalam periuk bila mengelegak masuk sagu dan kacau sampai jernih biji sagu. Tapis lalukan bawah air paip bagi hilang kanji.
2. Masak air masukkan gula melaka yang dihiris daun pandan.Biar sampai gula larut dan mendidih.
3. Bila dah mendidih masukkan sagu yang telah ditapis tadi.
4. Kacau sampai pekat dalam 10 minit.
5. Tuang dalam loyang 10×10. Biar dia sejuk baru simpan dalam peti ais.
6. Kebetulan ada kelapa parut saya letak garam gaul jadilah Sagu Bronok Gula Melaka, kaedah 2 dalam 1.
7. Susu cair saya masak sekejap atas api letak secubit garam. Ada yang tak nak masak susu terus curah atas sagu pon boleh jugak. Terpulang pada citarasa masing-masing.
MW: Sedapnya Sagu Gula Melaka ‘Ori’ yang dikongsikan ini, boleh cuba buat sendiri di rumah nanti. Rasa lemak manis, apatah lagi makan sejuk-sejuk, buat basahkan tekak memang nikmat tak terkata.
Sekeluarga dirempuh treler pemandu microsleep, ibu belum tahu anak meninggal kerap tanya mana anak sulung. Sebuah keluarga yang menaiki kereta proton saga mengalami detik...