Rasa unik dan tersendiri masakan Thai menjadi antara penyebab mengapa ramai di kalangan kita yang sangat menggemari aneka hidangan daripada negara jiran itu.
Restoran yang menyajikan masakan Thai sememangnya menjadi kegemaran ramai rakyat Malaysia. Sebab itu juga, di sana sini terdapat restoran mahu pun gerai yang menyajikan jenis masakan tersebut.
Rasa Unik Tersendiri
Kali ini dikongsikan masakan daripada daerah utara Thailand. Kebanyakan restoran tomyam lain yang lebih kepada hidangan daerah selatan Thailand seperti Pattani dan Narathiwat. Cubalah masak di rumah untuk hidangan keluarga. Boleh jimat banyak tau!
Rasa Asli Yang Memikat Selera
KARI HIJAU AYAM
BAHAN-BAHAN:
6 biji bawang putih – kisar
1 batang serai – ketuk
5 helai daun limau purut
3 potong terung panjang
10gm cili padi – kisar
2.5cm lengkuas – kisar
250ml santan
1 sudu teh kicap sotong
1 sudu teh gula
1 sudu teh serbuk perasa (jika suka)
750ml air
BAHAN B:
250 gram daging ayam – Cuci bersih dan potong kecil
CARA MEMASAK:
- Didihkan air di dalam sebuah periuk dan masukkan kesemua bahan A kecuali serai, terung panjang dan daun limau purut. Kacau sebati.
- Kemudian masukkan serai yang diketuk dan daun limau purut. Kacau lagi.
- Setelah mendidih, masukkan potongan ayam dan kemudian hirisan terung. Biar ia mereneh dan memekat.
- Akhir sekali, masukkan garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa.
- Sedia dihidangkan. Enak dimakan bersama nasi atau roti.
Lagi resipi sedap di sini:
Jom Cuba Resipi Masakan Asli Thai, Tomyam Putih Dan Miang Platoo
Akar Ketumbar, Minyak Bawang Putih, Buat Kuetiaw Sup Thailand Bertambah Sedap!
https://www.instagram.com/mingguanwanita/
AYAM PANDAN
BAHAN A:
1kg isi ayam
300 gram gula padi
125ml sos tiram
150 gram daun ketumbar
200 gram bijan halus
125ml minyak bijan
450 gram gula
3 sudu makan serbuk kari
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk perisa
BAHAN B:
Daun pandan secukupnya – dijadikan bakul
Minyak untuk menggoreng secukupnya
CARA MEMASAK:
- Perap isi ayam bersama bahan A semalaman di dalam bekas kedap udara supaya tiada udara yang masuk. Ini untuk menggelakkan bahan A rosak. Ketepikan.
- Bentukkan bakul menggunakan daun pandan. Keluarkan isi ayam yang telah diperap dan sudukan ke dalam bakul daun pandan. Lakukan sehingga selesai.
- Masukkan kesemuanya ke dalam periuk pengukus yang telah pun disediakan terlebih dahulu. Kukus bakul isi ayam selama 20 minit.
- Setelah isi ayam lembut, angkat.
- Sediakan kuali dan panaskan minyak. Goreng seketika isi ayam di dalam kuali secara ‘deep fried’. Toskan.
- Sedia dihidangkan.
AYAM DAUN SELASIH
BAHAN-BAHAN:
100 gram isi ayam – potong dadu
10 gram lobak merah
5 batang cili padi – cencang
3 ulas bawang putih – cencang
8 helai daun selasih
150ml air
11/2 sudu makan tepung jagung
1 sudu makan kicap sotong/minyak ikan
Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa
Minyak untuk menggoreng secukupnya
CARA MEMASAK:
- Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang putih yang telah dicencang hingga terbit wangi.
- Masukkan air dan isi ayam. Masak hingga ayam nampak lembut.
- Masukkan lobak merah, cili padi, daun selasih, garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa.
- Masukkan kicap sotong dan akhir sekali bancuh sedikit tepung jagung bersama air dan tuang ke dalam masakan untuk memekatkan kuah. Gaul sekata.
- Angkat dan sedia dihidangkan.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI