Bila makan soto, sup atau pisang goreng, rasanya tak lengkap tanpa sambal kicap. Inilah yang membuatkan makanan itu jadi sedap dan menyelerakan.
Rasa sambal kicap yang pedas dan manis-manis sedikit boleh buat kita makin syok untuk cicah dengan pelbagai masakan yang sesuai. Bestnya, penambah selera ini boleh tahan lama dan dijadikan stok.
Tapi bagaimana nak pastikan sambal kicap ini tahan lama dan semakin sedap. Nak-nak kalu dah berhari, memang mabeless. Lagi pun bolehlah buat banyak terus untuk dimakan bila-bila mas, sesuai dengan makanannya.
Kali ini Afy Al Habibi berkongsi ibu sambal kicap yang paling sedap dan tahan lama. Rupanya, kena goreng dulu bawang putih dan cilinya.
Bahan:
2 genggam cili padi hijau
8 ulas bawang putih
Ads
Tip sambal lebih sedap dan tahan lama:
Goreng seketika cili padi hijau dan bawang putih.
Pastikan cili hijau dipatah-patahkan supaya tidak meletup semasa menggoreng.
Cara Membuat:
1. Masukkan bahan ( bawang putih dan cili padi yang telah digoreng) ke dalam bekas pengisar.
2. Masukkan kicap. Boleh guna jenama kicap yang disukai. Kuantiti kicap adalah dengan menutupi paras bahan tadi.
3. Masukkan 2 sudu kicap pekat dan kicap cair untuk seimbangkan rasanya.
4. Bagi menambahkan kepekatan dan rahsia sambal lagi sedap dengan tambahkan 1/2genggam kismis dan 3 sudu besar bawang goreng kisar. Perasakan dengan sedikit gula mengikut citarasa.
3. Tambahkan kicap. Cikgu suka guna kicap Jalen lemak manis. Nak guna kicap cap apa pun boleh. Kuantiti kicap menutupi paras bahan tadi.
4. Cikgu tambahkan juga dua sudu kicap pekat dan kicap cair untuk seimbangkan rasanya.
Ads
5. Untuk menambahkan kepekatan dan rahsia sambal lebih sedap, cikgu tambahkan 1/2 genggam kismis dan 3 sudu besar bawang goreng untuk dikisar sekali. Perasakan dengan sedikit gula mengikut citarasa.
6. Kisar semua bahan tersebut sehingga lumat. Selepas itu, tuang dalam mangkuk. Kacau sebati. Boleh tambah baik rasa jika perlu.
Cara simpan ibu sambal kicap supaya tahan lama:
Masukkan ke dalam bekas yang bertutup. Guna sudu kering setiap kali mengambilnya.
Hidang dalam bekas berasingan.
Ads
Kalau simpan terlalu lama dalam peti, sambal kicap akan memekat. Jadi boleh tambah air masak. Kacau sebati. Perasakan lagi sekali jika tidak memadai.
Mingguan Wanita : Buat stok sambal kicap, nak makan ambil saja. Sedap sangat, pelengkap makanan.
Memang payah nak jumpa apam balik yang betul-betul ikut cita rasa tekak sendiri. Selalunya yang dijual, tepungnya terlalu tebal dan isi jagung, kacang dan gulanya sikit sangat.Buat mak-mak yang suka makan apam balik, sebenarnya boleh buat sendiri je di rumah. Letak jagung penuh meleleh, kacang tabur ikut citarasa sendiri, puas hati makan.
Boleh cuba perkongsian resipi Apam Balik oleh Puan Raihan Mahat ini;
“2 hari layan apam balik.Bila buat sendiri nak letak jagung sampai meleleh pun boleh.Nak tebal ke nak nipis ke pun bolehhhhh.Kalau yang nak buat esok lusa, ni saya edit letak resepi sekali ok.”
Bahan-Bahan:
2 cawan tepung gandum
½ cawan gula
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh baking powder
Sedikit pewarna kuning
1 biji telur
1½ cawan air
Sedikit mentega/planta untuk mengoles
Bahan Tabur:
Kacang tanah (Saya beli yang dah siap kat pasaraya. Aritu beli sebab buat kuih makmur dengan cheese tart magnum tu)
Jagung manis dalam tin (beli kat eco murah uols RM2.10)
Gula
Marjerin
Cara Membuat:
1.Gunakan mixer, pukul telur dan gula sehingga kembang. Masukkan soda bicarbonate, air dan pewarna kuning.
2.Pukul lagi sehingga sebati dan masukkan tepung gandum dan baking powder. Pukul lagi sehingga semuanya sebati.
3.Sapu margerin dipermukaan non stick pan. Buat ade-ada je sapu tu. Tak yah banyak-banyak. Tuangkan dalam 2 senduk dan ratakan. Kalau nipis tambah lagi tepung. Kalau tebal kurangkan sikit. Ikut selera kita. Aggitew.
4.Biarkan kejap dan sementara masak, taburkan gula. Pastu kacang then jagung. Masa dah angkat sapu lak majerin.
5.Masa nak potong tu lalukan pisau kat air. Ok siap. 1 adunan resepi ni ley dapat dalam 4 keping.
Makesure sape dah tengok resepi ni, buat iya esok. Hahahaa. Pastu letak gambar kat komen kat bawah.
(Kalau nak letak pulut itam pon boleh, nak letak jagung saje pun boleh. Kita yang buat dia khennnn).
MW: Senang je rupanya mak-mak nak buat apam balik sendiri di rumah. Tak perlu beli kat pasar malam dah. Yang bestnya, kita boleh tentukan sendiri nak tebal atau nipis, letak inti atau bahan tabur banyak-banyak pun boleh.. ikut citarasa sendiri.
Patutlah ramai yang sanggup buat bawang merah goreng ni ya, rupanya dia tahan lama dan boleh jadi penyedap makanan.
Apa lagi, alang-alang Puan Salamah Amatini dah bongkarkan rahsia buat bawang merah goreng rangup ini, jom lah godek kejap!
Bawang Merah Goreng Rangup
Pagi ni saya nak share cara buat bawang merah goreng garing cara saya
Bawang merah goreng ni boleh letak dalam sup, bubur sebagai penyedap rasa.
Saya buat stok bawang merah garing ni untuk mix dengan garlic crunchy yang saya buat.
Cara-caranya:
Kupas bawang merah, bersihkan dan toskan.
2. Kalau guna bawang merah yang besar, boleh potong 4 sebelum parut. Kalau guna bawang merah kecik,boleh terus parut je.
3. Campur bawang merah yang telah diparut denganl tepung beras, ratakan tepung dan ramas perlahan-lahan supaya tepung menjadi rata dan bawang tak patah.
4. Kemudian goreng bawang tadi dalam minyak yang banyak dan betul-betul panas.
5. Goreng bawang sehingga menjadi warna perang dan nampak garing.
6. Toskan minyak yang berlebihan sebelum disimpan di dalam bekas tertutup.
7. Bawang merah ni boleh tahan sehingga 4 atau 5 bulan kerangupannya jika disimpan dalam bekas tertutup dengan baik.
Tip Sebelum Goreng Bawang
Letak sedikit serbuk kunyit dan garam halus dalam minyak yang telah dipanaskan sebelum masukkan bawang merah untuk menggoreng. Ini untuk menambahkan lagi rasa rangup bawang dan sedikit warna kekuningan.
Bawang merah rangup ni pun sedap diratah begitu saja sebab rasenya yang sedikit manis.
Selamat mencuba kawan-kawan!
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Resepi kek span yang dikongsikan oleh Azizi Rais (Didie Rais) ini paling mudah dan basic sponge cake. Tapi kalau asas pun dah gagal, macam mana nak hasilkan kek span yang gebu dan lembut kan.
Jadinya mak-mak, perhatikan dan pelajari cara membuat kek span paling asas yang dikongsikan ini. Sebelum itu, apa itu ‘pukul adunan sampai bertanduk?’
Benda ini penting ya mak-mak, sebab inilah salah satu rahsia kek span jadi gebu dan lembut. Maksudnya, adunan kek yang dipukul akan mengembang 5x ganda dan sehingga ia jadi padar dan kelihatan berketul-ketul.
Boleh rujuk video untuk lihat proses yang dimaksudkan. Iaitu adunan sudah cukup kental, padat dan bertanduk.
“Satu lagi, tekniknya selepas dibakar dan disejukkan, kek span tak perlu ditelangkupkan. Insha Allah, tiada lagi masalah kek mengecut jika ikut step by stepnya”
“Resepi ini asas kepada kek span yang gebu dan lembut. Jika nak perasakan cuma tambahkan pewarna dan perisa.
Kek Span Perisa Pandan
Bahan-bahan
5 biji telur ayam gred A
120 gram gula
150 gram tepung naik sendiri
50 ml minyak masak
1 camca besar ovalette ( membukit penuh )
Pewarna hijau dan esen pandan. ( optional )
Loyang 9 inci
Ini Cara Buat Kek Span Mudah Dan Gebu
Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mangkuk pengadun kecuali minyak masak. ( jika ingin kek berperisa pandan, oren atau sebagainya, boleh dimasukkan sekali time ni ).
Pastu mulakan dengan kelajuan perlahan , bila dah sebati gunakan top speed sampai adunan menjadi bertanduk.
Akhir sekali.. tuangkan minyak masak, kaup balikkan sehingga rata.
Masukkan dalam loyang 9″ yg telah dilapik dengan kertas minyak.
Bakar selama 40 minit dengan suhu 170’c atau golden brown atasnya.
Kena Tahu
√ Bila masak, sejukkan sebelum dikeluarkan. Tak payah nak terbalikkan.
Mudahkan.
√ Kek span ini juga boleh di deco menggunakan topping Buttercream dan Whip Cream.
Suami terpaksa 'mengemis' nak puaskan nafsu, dah merayu masih tak dapat. Dalam kehidupan berumah tangga, kebahagiaan dan keharmonian bukan sahaja bergantung kepada aspek kewangan, komunikasi, dan tanggungjawab harian, tetapi juga kepada keperluan batin pasangan.