
Nak goreng ikan pun ada petua dan tipnya barulah ia tak berbau hanyir atau melekat di kuali. Asam keping pula memang banyak kelebihannya. Selain di masukkan dalam masakan, rupanya ada fungsi lain bila masukkan sedikit asam keping dalam minyak panas yang digunakan untuk menggoreng ikan nanti.
Ia petua masakan untuk menjadikan ikan tak berbau hanyir atau melekat pada kuali.Bukan apa, lebih-lebih lagi jika guna kuali biasa ikan memang mudah melekat pada kuali, malah payah pula nak cuci nanti.
Petua dapur ini dikongsikan oleh Puan Ameera sendiri daan boleh dijadikan panduan.
Petua mengoreng ikan supaya tidak berbau hanyir dan tidak melekat di kuali.
Cara-caranya ada di setiap gambar.
- Panaskan minyak.
2.Letakkan 5-6 keping asam keping.
3.Terus masukkan ikan.
4.Nah ini hasilnya. Tidak melekat dan tidak berbau hanyir.
Selamat mencuba.
Baca Lagi Di Sini:
“Macam Magik” Minum Air Rendaman ASAM KEPING, Terus Hilang Pening Migrain
Masak Sotong Saiznya Tak Mengecut & Elak Hanyir, REBUS Sekejap Dengan Asam Keping!
PETUA Tanggalkan Kerak Kuali Tebal Dengan ASAM KEPING Memang Menjadi Sungguh!

Mingguan Wanita: Boleh cuba petua dapur ini sewaktu goreng ikan nanti. Barulah ikan tak hanyir, mudah diangkat dan tak melekat pada kuali.
Sumber: Ameera
Mingguan Wanita juga boleh diikuti di
YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita
Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Rupanya Bila Beli Kain ‘Cotton’, PENTING Basuh Dulu Sebelum Hantar Jahit!

Isi Kandungan
ToggleBaju daripada kain kapas atau ‘cotton’ memang sangat selesa, serap peluh dan tahan lasak. Sebab tu ramai yang suka menggayakan kain jenis ni,baik pergi kenduri, ke pejabat, majlis kahwin dan sebagainya.
Kain cotton ada cara penjagaan yang betul barulah ia tahan lebih lama. Rupanya bila beli Kain ‘Cotton’, PENTING basuh terlebih dahulu sebelum dihantar potong dan jahit untuk dibuat baju.
Baca perkongsian tip daripada D’Cotton AD collection ini.
4 Tip Penjagaan Kain Cotton Yang Betul Supaya Tahan Lebih Lama
Ramai orang pandai cara beli kain dan bijak pilih kain berkualiti. Namun, tak ramai yang tahu cara penjagaan kain sebenar agar tak mudah rosak. Sebagai pembekal kain Cotton, saya ingin berkongsi kepada anda 4 tip penjagaan kain Cotton yang betul supaya tahan lebih lama.
1. Basuh
Langkah terawal yang perlu dilakukan kepada kain Cotton yang baru dibeli ialah basuh dulu. Sebaiknya menggunakan cucian tangan. Untuk basuhan kali pertama. Sebaiknya juga asingkan fabrik Cotton daripada dicuci bersama pakaian lain kerana kain baru lazimnya akan turun warna. Ini normal. Ia mungkin berpunca daripada faktor jenis kain, pewarna atau bahan kimia tambahan yang digunakan.
Cucian ini juga bertujuan menyingkirkan kanji pada kain. Boleh gunakan apa jua jenis sabun serbuk ataupun cecair. Tetapi elakkan daripada menggunakan detergen yang mempunyai bahan peluntur.Biasanya, kain Cotton yang dibasuh pada kali pertama akan mengecut (shrink) sedikit. Bagi mengekalkan saiz fabrik, saya galakkan cuci menggunakan air bersuhu sejuk atau biasa.
2. Rendam
Selepas melalui proses cucian, rendam sebentar gentian tekstil Cotton dengan bahan pelembut fabrik macam Softlan, Downy atau Comfort Ultra supaya tekstur kain lebih lembut dan lebih wangi. Kemudian, bilas. Penggunaan bahan pelembut fabrik juga membantu mengurangkan kadar kedutan kain dan memudahkan proses menggosok.
3. Jemur
Sebelum sidai, kibas dahulu kain Cotton agar teksturnya tidak berkedut dan jemur di kawasan redup. Hamparkan kain Cotton di ampaian dengan cara mengalihkan bahagian bercorak ke bawah. Kaedah ini memastikan warna yang dicetak di atas fabrik ini tidak pudar. Usah lupa sepit setiap hujung kain dengan penyepit baju. Takut terbang ditiup angin.
Jika anda menggunakan mesin pengering (tumble dryer), elakkan daripada membiarkan kain Cotton kering sepenuhnya. Sebaliknya, keluarkan ia sementara masih lembab dan jemur supaya ia kering secara semulajadi.
4. Jahit
Selepas melalui langkah-langkah penting di atas, barulah kain Cotton boleh dihantar kepada tukang jahit. Kain Cotton yang wangi, lembut dan bersih amat disukai oleh para tailor.

Fabrik ini bukan saja jadi mudah dipotong dan senang digosok, bahkan tidak menggelongsor licin semasa dijahit.Apabila baju telah siap, basuh sekali lagi dengan teknik yang sama di atas.Cucian kali kedua tidak menyebabkan kain mengecut. Tak perlu bimbang.Kesemua teknik yang dibincangkan di atas amat jarang dikongsikan kepada umum.
Baca Lagi Di Sini:
Makeover Bilik Baju Jadi Ruang Menjahit, Meja Lipat Mudahkan Potong Kain
Tutup Table Top Lekat Velcro Tape, Kotor Boleh Tanggalkan Kain & Basuh, Senang!
MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jadi buat mak-mak penggemar kain jenis kapas (cotton) sebaiknya ikut tip yang dikongsikan ini agar ia dapat tahan lama. Penting cuci dulu kain cotton yang baru beli tu, barulah dijahit.
Sumber: D’Cotton AD collection
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
CARA Mudah Belajar Potong Sendiri AYAM Seekor Di Rumah, Barulah Tak Hancur!

Isi Kandungan
ToggleAyam boleh dikatakan satu kemestian lauk basah yang wajib di beli setiap kali ke pasaraya. Kebiasaanya kita suruh je orang jual ayam tu potongkan, ikut jumlah potongan yang kita mahukan.Lebih mudah! Namun demikian, dalam waktu tertentu, jika kita dapat ayam seekor yang belum dipotong memang buntu juga dibuatnya.
Bukan apa, potong ayam ni adalah ‘skill’ yang kita perlu belajar, baru lah ayam tersebut tak hancur dikerjakan nanti. Sebenarnya mudah je rupanya nak potong ayam sendiri di rumah.
Boleh ikut cara yang dikongsikan oleh Puan Ida Joe ini sebagai panduan, bila nak potong ayam seekor.
Hari tu Saya Ada terbaca dalam 1 group tentang Ada yang tak reti nak potong ayam macam mana.Saya pun dulu tak pandai juga Nak potong ayam.Sejak dah Ada Anak 3 baru la pandai potong sikit-sikit.
Kalau nak senang ,suruh jer orang jual ayam tu potongkan. Mudah, balik basuh-basuh terus masak.
Tapi kat sini saya tunjuk serba ringkas je cara saya potong ayam. Ikutkan tadi Nak suruh jer adik billion tu potong.Tapi ramai sangat beratur terus tak jadi. Balik umah potong sendiri.
Cara-Caranya :
1. Mula-mula letak ayam pada papan pemotong.
2. Belah sikit bahagian tengah-tengah.
3. Kemudian tarik bahagian yang dibelah tadi guna tangan.
4. Sampai putus 2 macam ni.
5. Kemudian potong 2 bahagian punggung.
6. Tadaaa hasilnya.
7. Selepas itu pada bahagian peha, potong ikut sendi.
8. Nampak,elok kejadian sendinya.
9. Bahagian thigh besar, saya potong 2.
10. Kemudian potong tengkuk.
11. Belah 2 pula bahagian dada.
12. Jeng jeng, dah jadi 2 bahagian.
13. Kepak pun potong ikut sendi je.
14. Dada potong kepada 3 bahagian, nak lebih pun boleh.
15. Siap!
Semoga bermanfaat dan selamat mencuba!
Baca Lagi Di Sini :
Nak Pastikan Ayam Benar-Benar Segar & Baru, Teliti Dahulu 5 Perkara Ini Sebelum Beli!
ISI AYAM Tak Laku, Bila Masak Begini Licin Habis Makan Anak Beranak!
Resipi Ayam Goreng Crispy Ala-Ala KFC, Salut Dengan Tepung Protein Tinggi!
Mingguan Wanita : Mudah je nak potong ayam sendiri di rumah, boleh ikut cara yang dikongsikan ini.
Sumber : Ida Joe
JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW
Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )
JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah.(https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )
Mingguan Wanita juga boleh diikuti di
YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial
Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita
Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Buat Sendiri Cili Kisar, Tabur Garam & Asam Keping, Elak Cepat Berkulat, Masam

Cili kisar ini, bahan yang wajib mak-mak ada semasa memasak. Ada yang suka buat sendiri dan tak kurang yang nak cepat beli saja yang ada kat pasaran.
Namun, ada mak-mak lebih suka buat sendiri cili kisar, baru puas hati. Nak yang pedas atau biasa-biasa saja. Sebab kadang-kadang yang jual di pasaran tak tentu juga kepedasannya.
Lagi pun buat sendiri stok cili kisar lagi memudahkan kerja mak-mak. Cuma yang memeningkan kepada mak-mak bila cili kisar ini cepat sangat berkulat dan bau masam. Rasanya segala petua dah digunakan untuk elak dari ‘kejadian’ itu.
Tak perlu risau, boleh ikut cara Aisha Shukor ini dalam berkongsi buat sendiri cili kisar. Paling penting, ikut caranya boleh bantu cili kisar itu tahan untuk dua minggu. Kalau nak lagi lama boleh letak di bahagian sejuk beku.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Petua Buat Cili Kisar, Rebus Dengan Bawang Putih, Gerenti Tahan Lama, Tak Berkulat
Buat CILI KISAR Tanpa Bahan Pengawet, Tahan 3 Bulan Tak Berkulat!
Info Lebih Menarik Lagi DI SINI
Buat Sendiri Cili Kisar Puas Hati
1. Inilah cili kisar yang sudah siap.
2. Cili kering sepaket yang berharga RM5. Cuci bersih, selawat dan rendam dengan air panas dalam 10 minit.
3. Gunting dan ramas untuk buang bijinya. Tak adalah semua biji masuk ke dalam blender. Tuangkan 1/2 cawan minyak masak.
4. Kemudian, masukkan air panas sebanyak ½ daripada paras blender tersebut.
5. Kisar sehingga halus.
6. Boleh juga nak guna blender yang kecil, kisarlah separuh-separuh.
7. Masukkan 5 biji bawang merah yang dipotong kecil, 6 ulas bawang putih dan belacan sebesar ibu jari.
8. Kisar secara on dan off . Jangan tambah air lagi sebab kalau terlalu halus dan banyak air, masa memasak ia akan merecik.
9. Selepas siap, masukkan ke dalam bekas. Pastikan bekas itu kering, barulah tuang stok cili kisar.
10. Ambil satu sudu garam dan tabur pada permukaan stok.
11. Letakkan juga dua atau tiga asam keping. Tak perlu basuh asam keping itu. Tujuan garam dan asam keping ini adalah untuk pastikan stok cili kisar tak mudah rosak atau cepat masam. Bila nak guna, buang lapisan atas yang ada asam dan garam itu.

12. Sejukkan dalam masa 5 minit. Selepas itu, barulah tutup dan masuk dalam peti ais. Boleh letak di bahagian bawah dan tahan selama 2 minggu. Kalau letak bahagian sejuk beku, mampu bertahan lebih sebulan.
Selamat mencuba.
Mingguan Wanita : Ada pelbagai petua dan cara yang boleh kita lakukan untuk elak estok cili kisar itu tak masam atau berkulat. Bolehlah guna cara ini pula.
Sumber: Main Masak-masak Aisha Shukor
Bangkit Wanita Mingguan Wanita
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI