Ramai beranggapan, untuk pastikan madu yang diminum itu mujarab, kenalah makan madu dengan cara yang betul. Tidak pasti kesahihannya. Tapi sekadar untuk berikhtiar kerana madu ini banyak khasiatnya.
Seperti kita ketahui, madu ini menjadi penawar untuk kesihatan. Tapi, ada mengatakan nak makan madu kena ada cara yang betul. Tidak boleh makan dengan bahan makanan lain kerana ia kurangkan penawarnya. Tak dapat nak pastikan sejauhmana kebenarannya.
Namun, apa yang dikongsikan oleh pemuda ini mungkin boleh membantu untuk mendapatkan khasiat maksima. Mudah-mudahan ia membantu.
1. Nak minum madu a) Isi air + madu = Panaskan badan. b) Isi madu dulu + air = Sejukkan badan.
2. Demam urat – Segelas air kepala + 2 sudu madu asli 3. Selesema – Sebiji limau nipis, perah dalam air suam + 2 sudu madu dan minum.
4. Badan ramping – Madu ali + kunyit. 5. Susu segar + madu – minum untuk kanak-kanak dan orang dewasa. 6. Detok badan – Kunyit + bawang putih + halia (kisar) + madu.
Ads
Selamat mencuba.
Mingguan Wanita : Paling best tentulah untuk detok dan badan ramping, mak-mak boleh cuba.
Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.
Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.
Ads
Projek 1: Denim Tote Bag
Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.
Projek 2: Shopping Bag
Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.
Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 930 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.
Selain perubatan moden, jika mengalami masalah batuk boleh ikhtiar guna bahan-bahan semulajadi juga. Bukan apa peritnya bila batuk, sesak rasa didada, pernafasan jadi tidak lancar dan anak tekak pun sakit membengkak akibat kerap batuk.Jika dah cuba macam-macam cara tak berkesan, boleh cuba petua alternatif dan ikhtiar semulajadi menggunakan bahan yang ada di dapur sahaja untuk legakan batuk.
Boleh cuba cara yang dikongsikan oleh Puan Roszimah Ismailini sebagai panduan;
Hari ni nak kongsi resepi untuk menhilangkan batuk. Alhamdullilah serasi bagi saya. Dah berbotol makan ubat batuk tapi tak hilang juga last-last ikhtiar guna bahan-bahan semulajadi. Alhamdullilah menjadi.
RESEPI AIR LEMON
Bahan-Bahan:
4 biji lemon
1 bungkus gula Batu tebu
1/2 sudu teh garam
2 bunga cengkih
3 sudu besar madu
Cara Membuat:
1.Basuh lemon dengan garam, kemudian basuh.
2.Potong lemon kepada 4 bahagian kemudian hiris nipis-nipis dan buang biji sekali.
3.Tumbuk gula Batu tebu, bagi dia pecahan kecil (tujuannya senang larut)
4.Ambil periuk kemudian masukkan gula batu, lemon, garam dan cengkih
5.Masak sehingga gula larut. Kemudian matikan api dan tambah madu.
6.Dah sejuk simpan dalam peti ais.
Kalau nak minum, ambil 1 sudu besar campur dengan secawan air suam. In Shaa Allah semoga bermanfaat.
Mingguan Wanita: Jadi jika ada masalah batuk boleh cuba cara yang dikongsikan ini guna bahan semula jadi yang ada di dapur je. Semoga serasi dan batuk pun pulih.
Susu pekat manis boleh dikatakan barang ‘wajib’ setiap kali membeli barangan keperluan dapur. Untuk membuat minuman yang bersusu, kuih muih dan sebagainya. Harga satu tin susu pekat manis ni, boleh tahan mahal jugak harganya.
Buat mak-mak yang selalu guna susu pekat manis ni, sebenarnya boleh buat sendiri je susu ini di rumah.Hanya guna 3 bahan dan boleh siap dalam masa hanya 3 minit. Cukup mudah dan lebih menjimatkan, tak perlu lagi beli di kedai.
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Zan Zafirah Zainal sebagai rujukan;
“Susu pekat manis homemade 3 bahan dalam masa 3 minit sahaja, cara saya.Disebabkan ada lebihan susu tepung kat rumah ni dan tak tau nak guna untuk apa, saya olah jadi susu pekat manis”.
Bahan-Bahan:
1 1/2 cawan susu tepung
1/2 cawan gula (saya guna raw sugar dan saya kurangkan sedikit untuk kurangkan manis)
2/3 cawan air panas (jangan guna air mendidih, cukup sekadar suam panas sahaja)
Cara Membuat:
1.Campur semua bahan dalam blender dan blend selama 3 minit. Siap!
2.Pastikan stop blender selepas satu minit untuk rehatkan motor blender sekejap.
3.Susu pekat ni kena simpan dalam peti sejuk (lepas simpan dalam peti baru akan jadi pekat) dan sesuai untuk buat kek, minuman dan lain-lain.
Selamat Mencuba! Semoga perkongsian ini bermanfaat.
MW: Senang je rupanya nak buat susu pekat manis sendiri di rumah. Tak payah lagi nak beli kat kedai malah lebih jimat!
Masih dalam bulan Syawal, ramai mak-mak yang masih rebus ketupat dan masak rendang untuk hidangan keluarga. Namun ada masanya jika salah cara, ketupat yang direbus tak tahan lama dan mudah rosak.
Menerusi Puan Mayang Sari, ada caranya untuk memastikan ketupat tahan lama, 3 hari tak payah simpan peti sejuk.
Berikut perkongsian tersebut;
“Cara-cara rebus ketupat supaya tahan lama, 3 hari tak payah simpan peti ais”
1.Masukan ketupat dalam rice cooker
2.Masukan air tak payah sampai tenggelam ketupat.
3.Masak sehingga keluar minyak seperti dalam video.
4.Angkat dan sejukan dalam bekas yang di lapis kertas/tisu. Jangan tutup.
In sha allah ketupat tahan sehingga 3 hari tak basi.
MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat, jadi bila rebus ketupat nak tahan lama 3 hari tak payah simpan dalam peti sejuk boleh cuba cara yang dikongsikan ini.
Abby dedah perkahwinan dengan Norman terbina dek kerana lelaki itu kecewa dengan wanita lain.Konflik keluarga Abby Abadi belum berkesudahan, terbaru pelakon itu mendedahkan perkahwinannya...