Senang sangat nak buat kuih ulat bulu berintikan kacang merah ini. Bahan-bahan untuk buat pun tak banyak. Sedap sangat dimakan masa panas panas.
Boleh cuba resipi dan cara buat yang dikongsikan oleh Aishah Ismail ini.
“Kuih ulat bulu. pertama kali buat. pertama kali makan, terus jatuh cinta tak pecaya cuba buat memang sedap!”
Kuih Ulat Bulu Inti Kacang Merah
Bahan-bahan
2 cawan tepung pulut
1 sudu besar tepung gandum
air suam
kelapa parut (putih)
secubit garam
pewarna
inti kacang merah – beli di bakeri
Artikel Berkaitan:
Nak Kulit Kuih Ketayap Cantik, Tak Melekat Pada Kuali, Cubalah Cara Ini!
Kuih Puteri Ayu Lembut Gebu Guna Sukatan Cawan Dapat 45 Biji
Cara Buat
1-bancuh tepung dengan air dan garam. Masukkan air sedikit demi sedikit. Uli sampai tak lekat pada tangan. Bahagikan untuk mewarna.
2-Ambil doh, tepek dan masukkan inti kacang merah. Tutup dan bentukkan.
3-Ini dah siap dibentuk. Tunggu air mendidih, kita nak rebus macam buat buah melaka tu.
4-Rebus dalam air mendidih. Bila dah terapung tu tanda dah masak. Angkat masuk dalam bekas berisi air. Rendam seketika kemudian toskan.
5-Salut kuih dengan kelapa parut putih yang telah dibubuh garam. Gaulkan.
6-Kuih ulat bulu inti kacang merah..nyum. Selain inti kacang merah, bubuh inti kelapa, inti kacang hijau pun boleh juga.Namun inti kacang merah lagi popular .Terpulang pada cita rasa masing-masing.
Sumber: Aishah Ismail
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI