Makan sekali nak lagi. Tak cukup 2 – 3 biji. Sekali makan tak reti nak stop. Siapa suka buat kuih gomok abu atau kuih tepung gomok inti kelapa bersalut tepung beras sangai?
Atas permintaan, saya share resipi cara ibu saya buat ye. Doakan ibu bapa saya sentiasa sihat selalu.
Bahan Inti
1 biji Kelapa parut muda
Gula melaka @ nis’san- ikut kemanisan
Gula – kalau kurang manis, tak boleh nak gentel
2 sudu tepung beras pulut @ gandum
Ads
Cara Buat Inti
Semua bahan-bahan ini dicampur dan dikacau di dalam kuali sehingga kering dan boleh digentel. Bila sejuk, gentel sebesar ibu jari.
1 bungkus tepung pulut.
Air pandan
Air kapur sedikit
2 cawan tepung beras – disangai
Ads
Cara Buat
Uli doh macam nak buat ondeh-ondeh atau buah melaka itu. Setelah siap, masukkan tepung inti ke dalam doh. Sama macam nak buat buah melaka. Jangan tebal sangat. Selepas siap, bolehlah rebus dengan cara sama buat buah melaka itu.
Ads
Siap direbus, boleh angkat. Tos sekejap. Tak perlu tunggu kering. Terus golekkan dalam tepung beras yang telah disangai itu.
Nota: Untuk bahagian luar, biasanya orang lain guna tepung kacang. Tetapi saya guna tepung beras yang disangai dulu. Rasanya tak sama ye. Nampak remeh, tapi bila makan, awaklah Juara! Sebab itu orang panggil kuih gomok abu, bila makan putih seput la kat mulut!
Sesekali hujung minggu nak buat kelainan cuba resepi western, mak -mak boleh cuba resipi ‘Baked Cheese Carbonara Meatball’ ni.Senang je rupanya nak buat, hanya dengan 4 langkah mudah dah boleh dapat menu yang sedap lagi senang nak buat untuk anak-anak.Campak-campak je, bahan-bahannya pun sikit je.
“Assalamualaikum Hari ni saya masak ‘Baked Cheese Carbonara Meatball’. Sedap. Siapa nak cuba saya sertakan resepi kat bawah ye.”
Bahan-Bahan:
Bebola Daging/Ayam
1 Tin Sos Carbonara Prego
Setengah cawan susu segar
Sedikit lada hitam
Keju Mozarella
Capsicum & Bawang Holland
Cara Membuat:
1.Bebola daging (nak guna bebola ayam pun boleh) digoreng dulu. Lepas tu goreng pulak capsicum dengan bawang dengan minyak yang sikit ye. Dan lepas tu susun macam ni.
2.Tuang Sos Carbonara. Cara masak sos ni, masukkan setin Sos Carbonara Prego dalam kuali. Masak sampai mendidih, lepas tu masuk susu segar lebih kurang setengah cawan, masuk lada hitam hancur jika suka dan siap. Lepas siap masuk sos tu macam dalam gambar.
3.Letakkan mozarella cheese dekat atas. Nak letak banyak mana pun boleh Lagi banyak lagi sedap hehe.
4.Masukkan dalam oven, suhu 170 darjah celcius, masak dalam masa lebih kurang 10-15 minit. Dan taraaa siap di makan.
Air vitagen kebiasaanya memang menjadi minuman kegemaran anak-anak. Kalau beli tu memang tak cukup satu. Sebenarnya ada cara mudah untuk buat sendiri Air Oren ala-ala Vitagen ni. Rasanya masam manis, memang sedap dan lebih jimat. Malah kita boleh kawal kemanisannya ikut citarasa sendiri. Memang puas hati.
Ikut cara yang dikongsikan oleh Puan Nur Haziqah ini sebagai panduan;
Air oren pun nak post? Yee nak post sebab sedap. Air oren ala-ala vitagen.
Buat penggemar sotong dan kentang goreng, resipi mudah ini memanglah wajib kena cuba! Gandingan protien dan karbohidrat, gerenti boleh buat perut kenyang dan pastinya sedap. Nak buat pun mudah sangat bahan-bahan pun tak banyak. Mak-mak bolehlah cuba buat dirumah, anak-anak mesti suka & makan bertambah.
1. Potong Kentang panjang-panjang, kemudian sumbatkan padat-padat dalam sotong.Kemudian ketepikan.
2. Campurkan Tepung Bistari dengan tepung beras serta telur sebiji. Bancuh seperti nak buat cekodok. Jangan pekat dan jangan pula cair.
3. Celup sotong satu persatu dan goreng dengan api kecil sehingga kekuningan. Dah siap goreng, boleh dicicah dengan sos cili dan mayonis. Confirm sedap!
Sebak bila Achey dedah isteri serahkan wang gaji ketika bekerja. Terbaru menerusi program realiti TV, Achey memberitahu dirinya sangat kagum dengan pengorbanan suri hatinya...