Buat mak-mak yang ada masalah anak payah nak makan sayur, mungkin boleh cuba resipi kobis bunga goreng rangup ni. Bila disalut dengan tepung suji dan digoreng rangup, teksturnya jadi macam popcorn. Ia boleh dimakan dengan nasi atau makan begitu sahaja. Anak-anak mesti suka.
“Bunga kobis goreng krup krup. Boleh sediakan untuk makan bersama nasi atau jajan untuk anak anak nikmati waktu petang.”
Bahan-Bahan:
Kobis bunga
Sedikit serbuk cili
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit serbuk ketumbar
8 sudu tepung jagung
6 sudu tepung beras
garam and gula
2 sudu tepung suji
Daun Kari
Cara Membuat:
1. Basuh bersih dan potong kobis bunga.
2. Letak sedikit serbuk cili.
3. Tambah sedikit serbuk kunyit.
Ads
4. Kemudian sedikit serbuk ketumbar.
5. Selepas itu, tambahkan pula tepung jagung,tepung beras, garam dan gula. (Boleh masukkan perencah ayam atau aji kalau suka) Saya buat vegetarian pun sedap takde perencah.
6. Renjiskan dengan sedikit air dan gaul sebati.
7. Masukkan pula tepung suji.
Ads
8. Bunga kobis yang disaluti tepung suji.
9. Goreng dengan minyak.
10. Goreng daun kari dan tabur di atas.
Ads
Siap! Bunga kobis goreng sedia dihidang.
Info Ekstra!
Tepung suji berfungsi bagi ranggup dan tekstur timbul timbul kasar kasar sikit…macam popcorn
MW: Menariknya resipi bunga kobis rangup ni. Anak-anak yang tak suka makan sayur pun, mesti boleh suka bila mak-mak goreng macam ni. Nampak macam popcorn. Daripada bagi jajan yang tak sihat buat anak, lebih baik bagi sayur macam ni.
Daging masak hitam, seakan sama dengan daging masak kicap. Menariknya, ia menjadi pilihan hidangan semasa majlis kenduri kahwin. Tak perlu lauk lain pun sudah cukup penambah selera.
Tambahan pula, kalau pergi kenduri kahwin, daging masak hitam inilah menu yang wajib ada selain, ayam masak merah. Malah, bila tiba hari raya aidiladha, mesti ada hidangan ini selain digoreng, dibuat sup dan sebagainya.
Kalau sudah tidak tahu nak masak apa dan bosan dengan hidangan yang biasa, bioleh cuba daging masak hitam ala kenduri ini. Paling penting, nak bagi rempah ratusnya serap ke dalam daging, kenalah perap selama satu jam sebelum memasaknya. Memang sedapnya tak boleh bawa bincang.
Ikuti perkongsian resipi daging masak hitam oleh ibucantik, Ameera ini. Selamat mencuba.
1. Gunakan 1 kg daging. Ibu guna bahagian betis. Nak guna bahagian patang pinang pun sedap juga.
2. Ambil 20 tangkai cili kering. Rebus dan blender.
3. Masukkan semuanya ke dalam mangkuk. Salutkan bersama daging.
4. Tuang kicap manis, tak kisah jenama apa. Tuang sehingga ia bertukar warna menjadi gelap.
5. Tambahkan juga kicap pekat. Bagi cantik lagi warna gelap tu.
6. Masukkan 1 senduk makan cuka. Masukkan ke dalam daging tadi dan gaul rata. Perap selama 1 jam. Biarkan.
7. Ini bahan utama. Guna buah keras dan kisar semuanya.
8. Panaskan minyak dan masukkan rempah 3 serangkai.
9. Masukkan bahan blend tadi. Masak sehingga pecah minyak.
10. Bila sudah pecah minyak, masukkan daging yang diperap 1 jam tadi.
11. Masak sehingga empuk. Jangan ditambah air ye. Air blenderkan bawang segala tadi dah cukup. Gunakan api sederhana supaya daging masak dengan baik. Lembut dan boleh dimakan begitu saja.
12. Apabila nampak kering sedikit, masukkan 1 sudu sos tiram. Gaul sebati sehingga betul-betul kering. Gunakan api perlahan.
13. Jangan lupa masukkan 1 sudu makan gula. Nak bagi ‘kick’ dan gaul rata.
14. Sudah siap.
15. Minyak ini untuk penambah selera. Boleh hidang untuk keluarga.
16. Ini bekalkan untuk mak abah. Rezeki dapat menjaga kedua orang tua ibu. Rumah berdekatan saja.
#ibucantik
Mingguan Wanita : Kalau dah tak tahu nak masak apa, boleh cuba resipi ini. Tak perlu lauk lain pun tak apa, lauk ini saja dah jadi penambah selera.
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Musim-musim panas nie, mesti mak-mak mencari ais je. Dahaga katakan. Kalau boleh tak nak ais kosong saja, mahunya ais yang manis-manis. Tambah-tambah sekarang nie bukan senang nak dapatkan ais yang best ikut tekak kita.
Apa kata mak-mak buat sendiri air jagung leleh yang dikongsi oleh Fyza Shah. Bukan mak-mak je yang suka, anak-anak lagilah. Menurut Fyza:
“Air jagung blended yang lemak manis, tekstur yang super gebu, boleh sejukkan tekak yang kering dengan keadaan cuaca sekarang ni. Segelas pun tak cukup ni.
“Resipinya cukup senang, hanya guna lima bahan sahaja.
1. Masak air jagung dulu. 2. Lepas tu, masukkan susu pekat. Tambah susu cair dan kacau. Baunya pun dah wangi.
3. Kemudian, bekukan. 4. Apabila sudah keras, kisar halus macam nie. 5. Siap. Boleh letak topping dengan krim jagung dan aiskrim. Superbbb…
Sumber: Fyza Shah
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Resipi Mudah ‘Potato Salad’ Sedap Berkrim, Boleh Makan Sejuk Atau Hidang Suam. Jika sesekali ingin ubah selera keluarga, boleh cuba buat ‘potato salad’ atau salad kentang yang sedap dan lemak berkrim ini. Malah boleh dinikmati dalam keadaan suam, mahupun dimakan sejuk-sejuk.
Boleh ikut resipi mudah yang dikongsikan oleh Puan Siti Hazneza Abdul Hamid ini sebagai panduan;
Jika saya sebut kerabu ubi, mungkin akan terasa ‘kampung’nya hidangan ini. Cuba saya sebut potato salad, terus terasa sangat pekan.
Potato salad diperkenalkan oleh peneroka Sepanyol ke Dunia Baharu Eropah pada kurun ke-16. Namun lebih banyak yang kenal potato salad daripada pendatang Jerman ke Amerika.
Memang asalnya makanan kampung dan lama-kelamaan menjadi Amerikana apabila mula ditambah mayonis.
Pertama kali saya tengok potato salad dibuat di rumah Kak Lin. Hayani yang buat dan saya terkejut tengok beliau guna telur rebus.
Kemudian semasa beliau letak lada hitam, beliau sebut,
“Ini petua orang tua-tua sebab ubi angin.”
Hayani memang pandai buat coleslaw dan potato salad. Sedap sungguh.
Pada saya, potato salad ini seperti salad pembawa (carrier salad). Maksudnya salad yang boleh dijadikan alasan untuk masukkan bahan-bahan lain untuk dimakan.
Hendak tambah brokoli celur? Silakan.
Hendak tambah isi ayam? Silakan.
Hendak tambah sosej yang dicincang dan digoreng rangup? Silakan.
Potato salad juga sangat mesra dengan pelbagai rasa dari latar budaya yang berbeza.
Hendak jadikan rasa Asia? Gunakan serai dan halia.
Mahu rasa Mexico? Guna rempah-ratus Cajun atau Tex-Mex yang biasanya ada kayu manis, jintan putih dan cili.
Potato salad juga tidak menyakitkan kepala. Hendak hidang suam, boleh. Jika takut terlambat, buat awal, simpan dalam peti sejuk dan hidangkan sejuk. Tiada masalah.
Emak tanya semalam, “Cek bubuh apa dalam ni?”
Soalan itu tandanya emak suka. Alhamdulillah. Lulus oleh Ratu.
Bahan-Bahan:
5 biji ubi kentang – rebus sehingga empuk
4 biji telur – rebus
1 biji bawang besar – cincang halus
¼ biji lobak merah – cincang halus
½ biji cili hidup (merah) – buang biji dan cincang halus
½ biji cili muda (hijau) – buang biji dan cincang halus
2 sudu makan daun bawang – dihiris
2 sudu makan daun sup – dihiris
1 batang saderi – dicincang halus
Jika hendak pedas, biarkan biji cili. Saya lebih kepada mahukan warnanya.
Sos Salad
½ cawan mayonis
1 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk rosemary/ oregano/ Italian herbs
2 sudu teh serbuk lada hitam kasar
1 sudu teh gula
2-3 sudu makan cuka/jus lemon/ jus limau nipis
Cara Membuat:
1.Dadukan ubi agak saiz semulut.
2.Lecek telur rebus guna garfu seperti yang kita belajar dalam ERT di sekolah dulu.
3. Kemudian tambah bahan sos salad iaitu mayonis, garam, serbuk rosemary/ oregano/ Italian herbs, serbuk lada hitam kasar, gula, cuka/jus lemon/ jus limau nipis ke dalam telur yang telah dilecek tadi.
4. Masukkan pula sayur-mayur dan gaul rata.
5. Masukkan pula ubi kentang yang didadu tadi dan gaul rata.
6. Siap untuk dihidang atau disimpan dalam peti sejuk dalam bekas bertutup jika mahu makan sejuk.
Berkrim, rasa yang ‘meletus’ dan seronok dapat kunyah-kunyah benda-benda kecil.
Kanak-kanak tercekik gula-gula kritikal, ibu bapa pilu."Fahmi sedang berjuang untuk hidup. Seorang kanak-kanak lelaki yang tercekik gula-gula Gummy, dilaporkan dalam keadaan kritikal. Air matanya...