Karipap antara kuih yang tak pernah jemu di makan. Meskipun nak buatnya agak renyah sebab nak sediakan inti yang sedap, serta adunan doh yang rangup sempurna. Namun, kena ikut resipi yang betul, barulah hasilnya berbaloi dengan ‘usaha’ yang dilakukan. Lebih-lebih lagi apabila menikmati karipap panas hasil air tangan sendiri.
Rangup, cantik licin kulit karipap yang dikongsikan oleh Adlina Adlyenna ini. Menurutnya ia resipi ibunya sendiri dan diubahsuai kesedapannya mengikut citarasa keluarganya.
Berikut perkongsian resipi karipap tersebut;
Cerita di sebalik karipap.Setiap kali buat karipap mak saya mesti akan cerita betapa susahnya dia nak buat karipap masa kat Manchester. Dulu ayah study kat Manchester dan mak ikut. Bila duduk sana craving nak makan inti karipap yang sedap macam pakcik yang selalu jual depan rumah. Zaman tu takde internet, google youtube apatah lagi.
Recipe for karipap lovers
Resipi (Inti Karipap Kentang)
Bahan-Bahan:
2biji bawang merah (dipotong dadu)
2ulas bawang (dipotong dadu)
10biji kentang (dipotong dadu)
Sekeping dada ayam dipotong dadu
Seikat daun sup (diracik halus)
6sudu rempah kari
Garam secukup rasa
Ads
Cara Membuat:
1.Rebus kentang bersama dengan air yang sama banyak dengan isi kentang. Rebus separuh empuk.
2.Tumis bawang merah bawang, bawang putih, sehingga garing kemudian masukkan ayam kacau sehingga masak. Masukkan rempah kari. Garam.
3.Masukkan kentang sekali bersama air rebusan. Kemudian masukkan daun sup. Kacau sehingga air kering.
Resipi inti kentang ni sudah banyak kali diubahsuai sehingga menjadi sedap ikut citarasa keluarga saya. Alhamdulillah semalam saya yang masak inti ni, mak saya kata sedap. Terus A+. Selama ni mak yang buat inti. Saya buat inti tak pernah laa menjadi. Tak sangka semalam menjadi pula.
Bahan-Bahan (Pastri)
1kg tepung gandum
1cawan tepung beras
1cawan minyak (dipanaskan)
2sudu majerin
450gm air (anggaran) atau lebih.
1sudu kecil garam
Cara Membuat:
1.Campurkan tepung gandum, tepung beras dan garam. Gaulkan.
2.Panaskan minyak bersama majerin. Kemudian curahkan ke tepung
3.Gaul menggunakan senduk.
4.Masukkan air sedikit demi sedikit dan diselang seli dengan menguli. Uli sehingga menjadi doh.
5.Jangan terlalu banyak air, pastri akan jadi terlalu lembik dan jangan terlalu kurang air pastri akan jadi kering.
Ads
Tip Kulit Karipap Licin
Tips untuk dapatkan kulit karipap yang licin dan tidak mengelembung ketika goreng.
Bakar karipap dalam ketuhar pada suhu 150°c dalam masa 10-12minit. Pastri akan jadi kering dan boleh disimpan dalam peti sejuk jadi karipap frozen.
Goreng mengunakan suhu api yang rendah.Bila karipap dah separuh masak baru besarkan sedikit api.Bagi yang tiada ketuhar boleh goreng karipap pada minyak suhu yang rendah. Sentiasa terbalik balik kan karipap sehingga pastri masak.
Satu kilogram adunan boleh dapat dalam 60-70biji bergantung pada saiz karipap.
AMARAN
Karipap ni kalau makan tak cukup sebiji. Dah makan 1 mesti nak 2. Dah makan 2 mesti nak 3, dan tau tau je dah habis semangkuk. Sedapnya tu padu dalam rasa tu boleh rasa kentang, kari dan isi ayam. Kalau tak percaya boleh cuba. So eat at your own risk yang diet tu. Sebiji cukup la. Hehehe maaf sekadar gurauan.
Ads
Baca Lagi Di Sini:
Wanita Ini Tunjuk Ajar Satu Persatu Cara Buat Kulit Karipap Rangup & Inti Kentang Yang Sedap!
Buat Karipap Pusing Rangup,Tak Guna Marjerin Jadi Bukan Rapuh Pecah Berderai!
MW: Patutlah cantik licin kulit karipap ni, tak menggelembung bila digoreng. Rupanya kena bakar sekejap. Boleh cuba tip yang dikongsikan ini nanti bila nak buat karipap sendiri di rumah.
Siapa sangka dengan menyiram tanaman setiap hari menggunakan baja yakult dan telur, daunnya jadi lebar, pucuk semakin meninggi dan bunga pun makin meriah! Memang seronok lihat tanaman semakin subur apabila menggunakan baja yang boleh dibuat sendiri di rumah ni.
Boleh ikut cara buat baja yakult telur seperti yang dikongsikan oleh Puan Muniyati Mohamad ini.
Jom buat baja yakult + telur. Cuma guna sebotol yakult dengan 2 biji. Telur tu saiz apa pon tak pa.Kalau nak buat kuantiti banyak, pandai-pandai la adjust nisbah dia.
Bahan-Bahan:
1 Botol Yakult
2 Biji Telur
Air Hujan/ Air Tapis/Air Basuhan Beras/Air Paip
Botol Spray
Artikel Menarik:Siram Baja Roti Seminggu 3 Kali, Tanaman Subur Bunga Makin Meriah!
Cara Membuat:
1. Campur telur dengan yakult dalam satu bekas yang boleh tutup rapat. Campur dan goncang-goncang.
2. Peram dalam 3 hari. Selepas 3 hari boleh la ambil 2-3 sudu peraman campur dengan 1 liter air.
3. Lagi best campur dengan air hujan, air tapis atau air basuhan beras, tapi kalau dah tak dak, buh air paip pon boleh.
4. Dah masuk dalam botol spray, yang balance tu boleh simpan dalam peti ais. Tapi jangan duk buat minum pulak.
5. Kalau nak siram ke tanah pun sama ja. Campur selepas itu siram.
Info Ekstra!
Segala jenih pokok boleh. Pokok bunga, pokok sayuq, pokok buah. Spray ja, siram ja. Kekerapan siraman bergantung pada kerajinan masing-masing.
Spray/ siram pagi-pagi nah. Selalu pokok bunga saya spray, pokok sayur saya siram.
Tu hasil dalam seminggu lebih kena spray/siram. Daun dia mak ai besaq gedabak. Pucuk mencacak naik. Bunga pun makin meriah. Buah pon tembun-tembun.
Indoor plant saya tak letak..hehe paham-paham la kenapa yer..bau asham sikit ayaq ni.
Mingguan Wanita:Jika ada bercucuk tanam di rumah boleh cuba buat sendiri baja yakult telur ni. Tanaman elok subur, daun lebar, bunga meriah, buah pun besar!
Ramai pelajar yang bercita-cita untuk sambung belajar ke luar negara. Namun demikian keputusan SPM yang teruk dan tak berap Ok, membantutkan hasrat untuk meneruskan impian ini.
Sebenarnya jangan berputus asa, ini kerana mungkin ramai yang masih tak tahu ada caranya walaupun keputusan SPM tak berapa cemerlang tetap berpeluang sambung belajar ke luar negara malah secara percuma. Tak perlu membuat pinjaman pelajaran pun. Terutamanya jika memilih pembelajaran secara praktikal atau kemahiran.
Baca perkongsian pengalaman daripada Nurafiz Miskan ini sebagai panduan;
Jika mempunyai keputusan SPM teruk atau biasa-biasa sahaja boleh sambung belajar di KKTM ia percuma dan tak perlu membuat pinjaman pelajaran.
Ramai yang masih tak tahu, walaupun keputusan SPM teruk tetap berpeluang untuk sambung belajar luar negara.Saya cerita berdasarkan pengalaman sendiri, result SPM saya kebanyakannya subjek-subjek yang penting dapat 7 dan 6.
Saya kongsikan macam mana walaupun dengan ‘result’ macam ni saya boleh sambung belajar ke luar negara.
Mohon Kolej Kemahiran Tinggi Mara (KKTM)
Selepas SPM saya memohon Kolej Kemahiran yang dipanggil Kolej Kemahiran Tinggi Mara (KKTM) yang menawarkan Diploma Kemahiran. Ia percuma.
Jadi jika pernah Institut Kemahiran Mara (IKM) menawarkan Sijil Kemahiran, Kolej Kemahiran Tinggi Mara (KKTM) menawarkan Diploma.
Di KKTM pembelajarannya ialah 70 peratus praktikal dan 30 peratus teori. Banyak praktikal yang diajar. Bagi anak-anak yang tak suka belajar teori tapi lebih suka praktikal, boleh cuba mohon di Kolej Kemahiran Tinggi Mara (KKTM) ini.
Selepas habis Diploma, MARA ada buka satu tawaran untuk sambung belajar di luar negara. Kemudian saya mohon, alhamdulillah saya dapat tawaran itu dan terpilih untuk mengikuti program itu. Iyalah siapa sangka walaupun SPM saya teruk masih boleh sambung belajar luar negara.
Saya belajar di luar negara selama 3 tahun dan berjaya tamatkan pengajian dalam bidang ‘Bachelor of Engineering in Mechanical & Advance Manufacturing”.
Kesimpulannya walaupun dapat keputusan SPM kurang Ok masih berpeluang sambung belajar ke luar negara. Boleh ‘search’ dan mohon di (KKTM).
Info Ekstra!
Bagi lepasan diploma politeknik yang mendapat CGPA3.3 ke atas layak untuk memasuki tahun 3 terus di universiti-universiti di UK dan Australia.
Mingguan Wanita: Jadi rebut peluang yang dikongsikan ini, walaupun ‘result’ SPM anak tak berapa ok, namun jika anak minat belajar praktikal tetap berpeluang sambung belajar ke luar negara, malah secara percuma pula.
Waahh… tak sangka cuma pembakar roti pun boleh buat akok kedut! Kalau ada mak-mak suka sangat makan akok kedut tapi tak ada orang jual dekat-dekat rumah, boleh lah cuba resepi yang dikongsikan Puan Halimatun As Saadiah Ismail ini, nampak pun sedap!
Sedap di makan panas-panas dan tak bau hanyir telor walaupun dah sejuk.
Resepi Buat Akok
Masak air gula & sejukkan
(1 cwn air + Gula pasir + gula merah + daun pandan)
Sukatan ikut kemanisan masing-masing.
1) 5 biji telor
2) Sedikit perisa pandan/contoh pada gmbr (option)
3) Secubit garam
4) Santan 1/2 kotak (size kecil)
5) Tepung gandum 3 sudu makan
( blend semua skli dalam 2 minit)
6) Masukkan 2 sudu minyak masak utk effect golden brown
7) Masukkan air gula yg dah sejuk td, blend sekejap
Bakar sampai golden brown.
Nota:
Perisa pandan ni ada color.. so nampak kuih akok tu seakan-akan hijau. Tak perlu blend daun pandan dah.
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!