Kalau makan mee kari, mee rebus, atau masakan sup, penyedapnya mestilah bawang goreng. Memang ‘ngam’ lah, boleh bertambah-tambah nasinya. Sebenarnya tak susah pun buat sendiri bawang goreng. Sebab sestengah bawang goreng yang dijual kat kedai, agak hancur, tidak tahan lama dan kurang rasanya.
Jadi, dengan modal RM5, mak-mak boleh buat sendiri bawang goreng. Siap boleh buat stok lagi untuk makan esok-esok. Tak perlu risau, bwang goreng ‘masuk angin’. Perkongsian daripada Ameera untuk buat bawang goreng sendiri dengan guna dua bahan sahaja.
“Saya kongsi buat bawang goreng nie dengan bahannya hanta bawang dan sedikit garam.
Hasilnya sangat sedap dan ranggup. Semudah ABC.
“Masa penyediaannya pun tak adalah lama, ambil masa 15 minit sahaja. Sedap terangkat daripada beli. Yang penting ranggup.
Cara membuat berdasarkan kepada gambar di bawah.
Kupas kulit bawang.
Selamat mencuba!
MW: Baru tahu nak bagi bawang goreng ranggup. Kalau tak sekeja paje dah masuk angin. Boleh buat stok kat rumah dan tak payah nak beli dah lepas nie.
Kalau nak beri peralatan dapur, bolehlah ke sini
Sumber: Ameera
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Buat Mee Kuning Sendiri Di Rumah Tanpa Pengawet, Hanya Guna 4 Bahan!
Isi Kandungan
ToggleRupanya punyalah senang mak-mak nak buat mee kuning sendiri di rumah. Paling penting tidak menggunakan bahan pengawet seperti Asid borik, air kapur mahupun perasa tambahan.Hanya guna 4 bahan utama iaitu, tepung gandum, garam, telur dan serbuk kunyit!
Caranya pun mudah, malah diyakini lebih selamat, bersih dan suci bila kita buat sendiri.
Jemput baca perkongsian resipi macam mana nak buat mee kuning ini seperti yang dikongsikan oleh Puan Nafsiah Sakmad ini.
“Teringin nak makan mee goreng..buat jalah kedai jauh.Bahan-bahan ada dekat dapur”.
Bahan-Bahan:
300 gram/ 1 mangkuk tepung gandum
1 biji telur
sedikit garam
serbuk kunyit untuk pewarna
Cara Membuat:
- Satukan bahan-bahan tersebut selepas tu bancuh dengan air suam.
2. Uli sampai jadi doh dan bahagi-bahagikan doh tu kepada 5 atau 6 biji.
3. Selepas itu canai guna mesin mee.Naf beli mesin kecik saja harga pun murah RM 40 beli 5 tahun lepas.
4. Gelekkan sebiji-sebiji doh tadi dalam mesin mee. Kalau koyak taburkan tepung .Buat sampai tak koyak.
5.Selepas itu, gelekkan pula bentuk mee.
6.Bila dah siap semua…rebus mee dengan air panas. Bila dah timbul ertinya dah masak.Boleh angkat toskan.
7.Basuh dengan air supaya kanji dekat mee tu hilang.Kemudian boleh goreng ikut citarasa kita semua.
Info Ekstra!
*Sukatan tepung gandum, ikut berapa banyak yang kita nak. Semangkuk ni pun boleh dapat berat sekilo.
* Resipi ini tidak menggunakan tak gunakan air abu atau air kapur.
*Basuh dengan air supaya kanji dekat mee tu hilang.Kemudian boleh goreng ikut citarasa kita semua.
* Jika tiada mesin mee, potong dengan pisau pun boleh.
Siap!
Selamat mencuba.
Baca Disini: Tak Payah Beli Buat Je Sendiri, Kuey Teow Home Made Guna 3 Bahan!
MW: Mudah je kan nak buat mee kuning ni. Selepas ni mak-mak boleh buat sendiri je di rumah, tak perlu nak beli lagi. Lebih jimat, malah diyakini selamat, bersih dan suci bila buat sendiri!.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Alahai Mudahnya Buat Sotong Kentang Goreng, Gerenti Kenyang Confirm Sedap!
Isi Kandungan
ToggleBuat penggemar sotong dan kentang goreng, resipi mudah ini memanglah wajib kena cuba! Gandingan protien dan karbohidrat, gerenti boleh buat perut kenyang dan pastinya sedap. Nak buat pun mudah sangat bahan-bahan pun tak banyak. Mak-mak bolehlah cuba buat dirumah, anak-anak mesti suka & makan bertambah.
Bahan-Bahan:
Sotong basah 1/2 kilogram
Kentang 5 biji
3 sudu tepung Bistari
3 Sudu Tepung Beras
1 biji telur
Cara Membuat:
1. Potong Kentang panjang-panjang, kemudian sumbatkan padat-padat dalam sotong.Kemudian ketepikan.
2. Campurkan Tepung Bistari dengan tepung beras serta telur sebiji. Bancuh seperti nak buat cekodok. Jangan pekat dan jangan pula cair.
3. Celup sotong satu persatu dan goreng dengan api kecil sehingga kekuningan. Dah siap goreng, boleh dicicah dengan sos cili dan mayonis. Confirm sedap!
Selamat Mencuba!
Kredit Resipi:Khairil Bariah
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Begini Rupanya Resipi LAKSA SARAWAK Sedap, Semerbak Bau Satu Rumah!
Isi Kandungan
ToggleBagi peminat laksa, jika selalu masak laksa Penang, Laksa utara mahupun Laksa Johor boleh cuba kelainan buat Laksa Sarawak pula di rumah. Kebiasaannya, kuah laksa menggunakan ikan sebagai ramuan utama dan laksa beras mahupun spagheti, naman istimewanya Laksa Sarawak menggunakan isi ayam dan mee hoon.
Boleh cuba buat sendiri Laksa Sarawak yang sedap ini di rumah ikut resipi dan cara yang dikongsikan oleh Nolly’s Kitchen sebagai panduan.Aromanya memang semerbak bau satu rumah.
Selepas hujan, cuaca sejuk-sejuk gitu..Makan pulak Laksa Sarawak panas-panas, memang marvellous. Makan petang hari nih, kenyang sampai ke malam lah nampaknya. Satu rumah semerbak bau rumah.
LAKSA SARAWAK
Bahan-Bahan (Sup Laksa Sarawak):
2 belah dada ayam/isi ayam
200 gram pes laksa Sarawak *Boleh Beli Di Sini : https://invol.co/cl5kpau
250 gram udang
2 liter air
300 ml santan
2 batang serai
1 kiub ayam
garam secukup rasa
Cara-Cara Memasak Kuah:
1. Basuh dada ayam bersih-bersih, kemudian rebus sehingga ayam masak dan agak lembut.
2. Setelah masak, keluarkan dan toskan dada ayam (dah sejuk boleh la dicarik-carik)
3. Dengan menggunakan air rebusan ayam, celur pula udang ke dalam rebusan ayam tadi.
4. Rebus kira-kira 1 minit. Selepas satu minit, keluarkan dan toskan udang.
5. Dengan menggunakan stew ayam dan udang lebih awal, masukkan pula serai yang telah ditumbuk ke dalam air masak.
6. Masukkan pes rempah laksa Sarawak.
7. Masukkn kiub ayam.Masak atas api sederhana sehingga mendidih.
8. Setelah mendidih, tuangkan santan ke dalamnya dan kacau.
9. Reneh dengan api kecil supaya santan tidak pecah minyak.
10. Kemudian masukkan garam dan serbuk perasa. Setelah mendidih dan masak, matikan api. Kuah untuk Sarawak laksa adalah sedia untuk dihidangkan bersama-sama dengan bahan-bahan lain.
Bahan-Bahan (Mee):
1 pek vermicelli (mee hoon)
Air secukupnya
Cara Membuat:
1. Panaskan air di atas api sederhana. Tunggu sehingga mendidih.
2. Jika ia mendidih, masukkan mi vermicelli dan rebus sehingga sedikit lembut.
3. Vermicelli biasanya cepat lembut dalam air panas.Jadi jangan rebus terlalu lama Jika direbus terlalu lama, vermicelli boleh hancur.
Bahan-Bahan (Sambal belacan):
3 tangkai Cili padi
5 batang cili merah
1 inci belacan
½ sudu teh garam / rasa
1 sudu teh gula / rasa
1 biji limau nipis
Cara Membuat :
1. Sediakan Cili padi, cili merah dan belacan.
2. Kisar bersama-sama sehingga lumat.
3. Tambah garam dan sedikit gula secukup rasa.
4. Tambah jus limau, kemudian kacau lagi perlahan-lahan hingga sebati.
Bahan-Bahan (Hiasan):
Ayam yang telah direbus air tadi disiat-siat
Udang
Telur dadar dipotong nipis
Taugeh dicelur
Daun ketumbar
Limau
Sambal belacan
Cara Penyediaan Laksa Sarawak
1. Masukkan meehoon dalam mangkuk.
2. Hiaskan dengan ayam yang dicarik-carik tadi.
3. Susun udang.
4. Masukkn taugeh dan daun ketumbar.
5. Makan bersama sambal belacan dan perahan asam limau.
Sedia untuk dihidangkan
Resepi Asal : kk@pbt
Diolah oleh: Uwan Nolly Epin
Baca Lagi Di Sini :
Tak Perlu Masak Lama, Ini Cara Mudah & Cepat Rebus Laksa Kering!
Resipi LAKSAM Sedap & Mudah Sukatan Untuk 4 Orang Makan
Laksa Ekspress Jamu Tetamu Datang Rumah Mengejut, Senang 5 Minit Siap!
Resipi Turun Temurun Laksa Johor Mak, Sangat Simple Tapi Sangat Lazat, Kena Ikut Cara Ini
Mingguan Wanita : Menarik resipi Laksa Sarawak yang dikongsikan ini, boleh cuba nanti masak sendiri di rumah.
Sumber : Nolly’s Kitchen
Untuk dapatkan info berkaitan kursus keusahawanan anjuran Mingguan Wanita, join telegram BANGKIT Wanita : https://t.me/bangkitwanitaMW
Mingguan Wanita juga boleh diikuti di
YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita
Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI